Krenulo lobiranje

FIFA traži podršku navijača za promjenu formata Svjetskog prvenstva

Dodavanje dodatnog Svjetskog prvenstva u svakom četvorogodišnjem ciklusu vjerojatno bi smanjilo prihod europskih natjecanja.
Sport / Nogomet | 17. 09. 2021. u 07:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) pojačava napore u dobivanju podrške navijača da Svjetsko prvenstvo (SP) organizira svake dvije godine, umjesto kao do sada svake četiri, čemu se protive brojne nogometne organizacije širom svijeta.

FIFA je naručila istraživanja putem interneta i traži mišljenje i podršku navijača. Svjetska kuća nogometa nije navela podatke, detalje anketiranja niti postavljena pitanja, ali tvrdi da su rezultati pokazali “znatne razlike između takozvanih tradicionalnih tržišta i tržišta u razvoju”.

Europa i Južna Amerika se prije svih protive prijedlogu o promjeni sustava natjecanja. Ta dva kontinenta daju 65 od 211 članica FIFA-e, manje od trećine ukupnog broja potrebnih za blokiranje prijedloga.

Upravna tijela šest kontinentalnih saveza organizuju vlastita prvenstva, a Europsko prvenstvo održava se svake četiri godine, između dva Mundijala. Dodavanje dodatnog Svjetskog prvenstva u svakom četvorogodišnjem ciklusu vjerojatno bi smanjilo prihod europskih natjecanja.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino uvjeren je da bi organiziranje većeg broja turnira uvećalo prilike i entuzijazam 211 članica, od kojih mnoge nikada nisu igrale na Svjetskom prvenstvu.

Jedna od najvažnijih odluka Infantina kao predsjednika bila je promjena formata Svjetskog prvenstva sa 32 na 48 reprezentacija, počevši od 2026. godine.

Europske ekipe su trijumfirale na prethodna četiri svjetska prvenstva, a popunile su 13 od 16 polufinalnih mjesta. Ostala tri sudionika polufinala od 2006. do 2018. godine bila su iz Južne Amerike.

Sindikat profesionalnih nogometaša FIFPro upozorio je da bi održavanjem Svjetskog prvenstva na dvije godine, igrači bili u teškom položaju pošto već imaju guste rasporede natjecanja, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close