Od danas

FIFA suspendirala Rubialesa na 90 dana zbog poljupca u usta

"Ova suspenzija, koja počinje teći od danas, inicijalno će biti na snazi 90 dana", navedeno je u priopćenju.
Sport / Nogomet | 26. 08. 2023. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Disciplinska komisija Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) zabranila je u subotu predsjedniku Španjolskog nogometnog saveza (RFEF) Luisu Rubialesu (46) obnašanje dužnosti u nogometu na 90 dana jer je na Svjetskom prvenstvu poljubio u usta španjolsku nogometašicu Jennifer Hermoso (33).

Privremena suspenzija

Disciplinska komisija, kojom predsjeda Kolumbijac Jorge Ivan Palacio, objavila je priopćenje u kojem navodi da je "privremeno suspendirala" Rubialesa u "svim nogometnim aktivnostima na nacionalnoj i međunarodnoj razini".

"Ova suspenzija, koja počinje teći od danas, inicijalno će biti na snazi 90 dana", navedeno je u priopćenju.

FIFA je u četvrtak bila otvorila disciplinski postupak protiv Rubialesa koji je na čelu RFEF-a od svibnja 2018. godine.

Španjolska ženska nogometna reprezentacija pobijedila je prije šest dana s 1-0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva igranom u australskom Sydneyu. Prije nego su podigle pobjednički pehar, igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje. Na podiju, među osobama koje su tom prilikom čestitale igračicama, nalazio se i Rubiales. Kada je naišla igračica Hermoso, zagrlio ju je i rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta, nakon čega se smijao.

Rubiales je u petak iz sjedišta RFEF-a poručio kako je poljubac bio "spontan" uslijed slavljeničke euforije, a da je Hermoso prethodno pristala na njega. Igračica je kasnije tijekom dana izvijestila da ju je poljubio protivno njenoj volji te da neće igrati za reprezentaciju dok joj je on na čelu.

Sve 23 nogometašice Španjolske koje su osvojile naslov svjetskih prvakinja poručile su u pismu preko sindikata da se neće vratiti u reprezentaciju dok je Rubiales na čelu saveza.

On je u petak poručio kako neće odstupiti s funkcije.

Disciplinska komisija FIFA-e trebala bi naknadno donijeti svoju konačnu odluku, pa je trenutačno na snazi njena privremena mjera.

"U cilju zaštite fundamentalnih prava igračice (...) naređuje se Luisu Rubialesu da se suzdrži, on osobno ili preko drugih osoba, od kontaktiranja ili pokušaja kontaktiranja igračice Jennifer Hermoso ili njoj bliskih osoba", prenosi Hina priopćenje FIFA-e.

Disciplinska komisija FIFA-e je zabranila i RFEF-u te njegovim zaposlenicima stupanje u kontakt s Hermoso i njoj bliskim osobama.

Španjolski savez i Rubiales nisu se do objave ove vijesti očitovali o priopćenju iz FIFA-e.

Španjolska muška reprezentacija je u lipnju osvojila Ligu nacija pobjedom u finalu nad Hrvatskom. Španjolska, zajedno s Portugalom, želi biti domaćin Svjetskog prvenstva za nogometaše 2030. godine.

Rubiales je u subotu trebao sudjelovati u odigravanju revijalne utakmice u gradiću Motril, na jugu Španjolske, ali ona je otkazana nakon što je više organizacija za prava žena najavilo prosvjede ispred stadiona.

Medijski pritisak

Utakmica nazvana "Prijatelji Luisa Rubialesa", u kojoj su trebali zajednički sudjelovati lokalni klubovi CF Motril, CD Costa Tropical i Puerto de Motril bila je najavljena za 20.30 sati.

"Zbog mogućnosti provođenja akcija narušavanja javnog reda i mira, otkazuje se utakmica koju je organizirao CF Motril na gradskom stadionu", priopćeno je iz gradske vijećnice Motrila, grada sa 60.000 stanovnika.

Organizator se zatim javno požalio na "medijski pritisak" koji je doveo do otkazivanja.

Rubiales je kao dječak počeo igračku karijere u CF Motrilu, a u petak je bio najavio svoj dolazak ondje.

Stotinjak osoba prosvjedovalo je u petak navečer ispred sjedišta RFEF-a u madridskom predgrađu Las Rozas pod parolom "Ne odeš li, izbacit ćemo te", gdje su simbolično podizali crvene kartone.

Kopirati
Drag cursor here to close