Zlatna rezerva vol. 19

Falcao i Lewa konačno debitiraju na Mundijalu!

Popularni El Tigre, spletom nesretnih okolnosti, debitirat će na Svjetskom prvenstvu tek u 32. godini. Robert Lewandowski također sa svojih 30. Skoro kao u popularnom show programu „Nikad nije kasno“.
Sport / Nogomet | 19. 06. 2018. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eto, teško je povjerovati da dvije takve nogometne veličine, Radamel Falcao i Robert Lewandowski, nisu do sada zaigrali ni munutu na Svjetskim prvenstvima! Napadači koji su nas sve ove godine oduševljavali sjajnim golovima, konačno danas imaju priliku zabiti prvijenac na najvećoj nogometnoj smotri. Bez toga, njihove će karijere uvijek imati ono „ali…“

Kakav je ujed starog tigra?

Radamel Falcao Garcia Zarate već je desetak godina svjetski poznat napadač. Klasa. Otkad je u ljeto 2009. prešao iz River Platea u Porto na radaru je svih koji prate vrhunski europski nogomet. Inteligentan, iako ne viskok za napadača, izuizetne energije i odraza, sijao je strah protivničkim šesnaestercima. Za Porto će u narednih par godina postići 41 pogodak u 51 utakmici, nakon toga će zamijeniti Kun Aguera u Atletico Madridu i zabiti čak 52 gola u 68 utakmica za madridski klub. U oba kluba postao je idol navijača, a njegova duža crna kosa, sa trakom oko glave, postat će zaštitni znak još jednog igrača iz Južne Amerike koji je bio spreman ući u legendu.

U jednom trenutku samo su Messi i Ronaldo mogli imati takav odnos odigranih utakmica i datih golova! El Tigre, kako mu je nadinak, bio je na vrhuncu slave, doslovno je letio šesnaestercem, zabijao glavom, nogom, koljenom, dupetom, a onda ga zov ruskog kapitala u Monacu skreće, pokazat će se, sa zadanog puta do samog vrha.

Kobna ozljeda u nebitnoj utakmici

Iako će i u Monacu briljirati (statistički do sada 50 golova u 75 utakmica), karijera mu je bila otada sve samo ne blistava. Naime, prvi dio u Monacu odradit će na razmjerno visokom nivou. Nakon malo privikavanja zabijao je sve češće. A onda, pad! Ključan moment zbio se u nebitnoj utakmici francuskog kupa, u zimu 2104., kada ga je trener Monaca stavio u početnu postavu protiv poluamaterske momčadi Monts d'Or Azergues Foot.

Iako su mediji razapeli Claudia Ranierija, Falcao će kasnije objašnjavati da je sam htio igrati tu utakmicu. Njegova želja da nastupi na apsolutno nevažnoj tekmi odvela ga je u propast. Jedan pogibeljan start protivničkog braniča pokidao ga je toliko da je Falcao morao pauzirati više od šest mjeseci, dovoljno da bude izgubljen za Mundijal u Brazilu, onaj koji je toliko čekao, jer u Južnoj Africi četiri godine ranije, makar je imao status regularnog prvotimca, Kolumbija nije uspjela stići na završni turnir.

'Ta će Bacca…

U kvalifikacijama za Brazil je postigao devet golova i bilo je jasno da će Kolumbija na Falcaov pogon biti pritajeni favorit na Svjetskom prvenstvu. I bez njega su bili odlični, sjećamo se, briljirao je u Brazilu također bivši igrač Porta i tada Monaca, James Rodriguez, ali ostaje pitanje koliko bi daleko otišli da su imali El Tigrea u špicu napada, a ne Carlosa Baccu.

Kasnija lutanja po Premiershipu, od Manchestera do Chelsea, usputno šišanje kojim je izgubio snagu k'o mitski Samson, pokazali su se najvećim promašajem u Tigreovoj karijeri. Nakon teške ozljede jednostavno više nije bio onaj stari, a i stil nogometa u Premiershipu nije mu najbolje odgovarao.

Gotovo da je postao predmet šprdnje, poput još jednog bivšeg igrača Atletica, Torresa, koji je sjajnu karijeru u Liverpoolu zamijenio očajnom u Chelseau. Sreća da je njegov matični Monaco znao kakav dragulj ima, nakon što gfa je isplatio posudbama u dva engleska velikana, Falcao je opet zaigrao u Kneževini – i vratio se, ne u potpunosti, ali se vratio dovoljno da opet ozbiljno trese mreže.

I, evo ga, napokon na Svjetskom prvenstvu. U trideset i drugoj, napadač rođen u kolumbijskom gradu Santa Maria, sada već daleke 1986., ima priliku konačno obilježiti jedan Mundijal. Nikad nije kasno, zar ne?

Jahač poljske konjice

Sličnu sudbinu, barem što se tiče Mundijala, ima još jedan sjajan napadač iz ove generacije, Robert Lewandowski. I njemu će ovo biti prvo Svjetsko prvenstvo, jer Poljaci, makar igra za nacionalni tim još od 2008. nisu igrali na Svjestkom prvenstvu još od Njemačke 2006.! Da želi konačno ostaviti trag na Mundijalu govori i činjenica da je Lewandowski zabio čak 16 golova u kvalifikacijama, a danas će protiv Senegala (17:00) imati priliku zabiti svoj prvijenac na najvećoj nogometnoj fešti. Baš kao i Radamel Falcao na utakmici protiv Japana (14:00).

Kopirati
Drag cursor here to close