19-godišnje norveško čudo

Erling Braut Håland - Ubojica dječjeg lica

Čini se da je Borussija samo jedna od stanica putovanja mladog Erlinga koji bi uskoro, ako nastavi ovakvim ritmom zabijati, mogao postati jedna velika zvijezda europskog nogometa.
Sport / Nogomet | 05. 02. 2020. u 18:10 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igrala se 56 minuta utakmice na WWK Areni, Augsburg je vodio 3:1, Borussia Dortmund je bila u velikim problemima. Lucien Favre je odlučio napraviti izmjenu, Lukasz Piszczek je završio na klupi, a priliku je dobio Erling Braut Håland.

Točno 184 sekunde kasnije mladi Norvežanin zabija gol, malo kasnije još jedan, pa još jedan za hat-trick u razmaku od svega 20 minuta. Računajući taj susret, do danas Håland je na terenu igrajući za Borussiju ostao 136 minuta i postigao je ukupno osam golova. U prijevodu, zabija svakih 18 minuta. A nije davno došao, 29. prosinca, na pauzi.

- Tu sam došao za postižem golove, to je bio sjajan debi za mene. Idemo dalje iz utakmice u utakmicu'', rekao je nakon utakmice mladi Norvežanin, pa je nastavio. Dva gola protiv Kölna, dva kontra Union Berlina, jedan u Kupu Werderu.

Video: Erling Haaland Scores Again - 7 Goals in 3 Games for Borussia Dortmund

-  Nisam razmišljao o postizanju toliko mnogo golova, ali već sam došao do brojke od sedam i uživam u tome. Jednostavno pokušavam uživati u svom životu i raditi ono što najboljem znam. Moji suigrači su tako dobri i meni je puno lakše. Sjajan je osjećaj igrati pred ovakvim navijačima, osjećaj kakav prije nisam imao, pričao je nakon posljednje prvenstvene utakmice Erling kojeg sada svi uzimaju puno ozbiljnije. Jer sada je u Dortmundu, a zaboravljaju da je recimo u prvom dijelu sezone zabio 28 pogodaka u 22 utakmice za RB Salzburg (od toga čak osam u Ligi prvaka). Genku je složio hat-trick za poluvrijeme, za gol Liverpoolu su mu trebala tri minuta.

Video: Erling Haland | Great Performance | All Goals | 9 Goals | Norway U-20 Team | New World Record

- On ima jasnu sliku kako bi uspio kao napadač Jednostavno neki igrači se rađaju s tim osjećajem, ne mogu objasniti kako i zašto, ali to je tako. Håland je takav igrač, kratko će reći Lars Lagerbäck iskusni trener, danas izbornik Norveške za koju je Håland debitirao u rujnu prošle godine, protiv Malte. Naravno, prošao je sve ostale mlade selekcije, za Svjetskom prvenstvu za omladince (U20), složio je devet komada Hondurasu u rekordnoj pobjedi Norveške 12:0 oborivši rekorda Brazilca Adailton koji Južnoj Koreji 1997 utrpao šest.

Nije obećavao na početku

Na početku Erling Braut nije bio dečko koji obećava. Jer debitantsku sezonu u Bryneu je prošao ne postigavši niti jedan gol u 16 utakmica druge lige. Prije toga nije prošao probu u Hoffenheimu, ali nije odustajao. Sljedeća stanica u njegovoj karijeri bio je Molde, Ole Gunnara Solskjera. Prvu sezonu je zaključio s četiri gola u dvadeset utakmica, drugu je već bio pravi, popravio je svoju statistiku četiri puta.

Video: Erling Braut Haland 2018-2019 - Next Ibrahimovic - Insane Skills Goals & Assists - Molde FK

- Na početku to nije izgledalo ništa posebno, ali se onda odjednom počeo razvijati u sjajnog igrača. Takav napredak nikada nisam vidio. Počeo je igrati puno bolje, fizički je također izgledao sve bolje. Postao je zvijer, reći će nekadašnji igrač Moldea Ruben Gabrielsen.

Neće u Juventus, hoće u Salzburg

Već tada se pričalo o nekom malom, sjajnom napadaču na sjeveru Europe. Skauti su počeli dolazi, gledati ga, a on je nastavio po svome. Tako je u jednoj utakmici Brannu za 21 minutu utrpao četiri gola.  Solskjer je informirao medije kako ponude dolaze, ali je klub već odbio četiri dobre. Na kraju je završio ni manje ni više nego u RB Salzburgu iako su ga tražili Juventus, Bayer Leverkusen.

- Bio sam polaskan interesom Juventusa, ali sam izabrao Red Bull. Smatrao sam da je prerano otići u Juventus, Salzburg je bio klub koji mi je najbolje odgovarao i oni su me najviše željeli. Vjerovao sam da ću tamo imati dovoljno prostora i nisam pogriješio, danas se sjeća Håland čiji je otac Alf-Inge nanizao 181 nastup u Premiershipu, kao igrač Leeds Uniteda i Manchester Cityja. Otac je vrlo rano odlučio sudbinu svog sina staviti u ruke jednog od najvećih menadžera današnjice Mina Raiole koji je svog pulena usmjerio u Dortmund, ne u Englesku, Italiju, Španjolsku.

U planu je da bude velika zvijezda

Glavni skaut Markus Pilawa je Hålanda prvi put gledao još u kolovozu 2016. i nakon toga je povremeno gledanje prešlo u domenu detaljnog praćenja. Od tada je Borussia analizirala svaki Hålandov nastup, iako nije morala jer je kod mladog Erlinga sve do detalja isplanirano, sve se zna, koliko i što radi. Od trenera, fizioterapeuta i nutricionista koji su vodili brigu o njegovu tijelu do PR stručnjaka i psihologa.

Zato pomalo čudno zvuči činjenica da je mladi Norvežanin otišao u Dortmund za 20 milijuna eura, ali i on sam kao i njegov otac, pa i sam Raiola znaju da tu nije "samo" 20 milijuna bilo u igri. Raiola je nakon potpisa ugovora dobio milijunsku proviziju za svoje usluge, sam igrač i njegov otac su dobili svoje milijunske bonuse.

Video: Best Of Erling Haaland | All Goals 2019/20

Tu je fiksna odštetna klauzula koja ide na štetu kluba iz Dortmunda, a mladi Norvežanin bi mogao zaraditi i dodatno nešto novca u pregovorima oko sponzora, jer trenutačno "reklamira" Nike, a Puma je jedan od manjih dioničara u Borussiji i tehnički sponzor kluba. Zato je čini se Borussija samo jedna od stanica putovanja mladog Erlinga koji bi uskoro ako nastavi ovakvim ritmom zabijati mogao postati jedna velika zvijezda europskog nogometa.

Kopirati
Drag cursor here to close