913 milijuna dolara

Englezi najviše trošili, iza njih - Talijani!

Sport / Nogomet | 29. 01. 2014. u 11:31 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Engleski nogometni klubovi su prošle godine najviše trošili na transfere igrača, pokazalo je FIFA-ino godišnje izvješće objavljeno u srijedu.

Engleski su klubovi potrošili 913 milijuna dolara na međunarodne transfere, što je porast od 51 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Iznenađujuće, slijede ih talijanski klubovi koji su unatoč izvješćima o financijskim poteškoćama, potrošili 475 milijuna između sebe, što je nevjerojatan skok od 120 posto u odnosu na godinu ranije.

Španjolski klubovi su bili pak najveći prodavači i zaradili su 565 milijuna dolara od prodaje igrača. U prodaji ih slijede Italija, Brazil, Portugal i Engleska.

Prema FIFA-i, potrošnja u Engleskoj se povećala nakon što je Premiership potpisala novi ugovor o televizijskim pravima na tri godine, počevši od sezone 2013/14.

BSkyB i bivša državna telekomunikacijska tvrtka BT dogovorile su trogodišnji ugovor vrijedan 3.018 milijarde funti (4.70 milijarde dolara), što je za 70 posto više u odnosu na prijašnji ugovor, za prikazivanje utakmica Premiershipa.

FIFA tvrdi da je 82 posto potrošenih sredstava došlo iz devet zemalja: Engleske, Italije, Francuske, Španjolske, Njemačke, Rusije, Ukrajine, Turske i Portugala. Petnaest posto od tog iznosa došlo je iz 14 zemalja, dok je preostalih tri posto došlo iz 116 zemalja.

 "Lavovski dio" tog iznosa podijeljen je unutar Europe koja drži 77 posto ukupne tržišne vrijednosti.

Kopirati
Drag cursor here to close