jubilej

Dvadeset i šest godina kockastog dresa

Sport / Nogomet | 17. 10. 2016. u 10:59 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za ljubitelje hrvatskog nogometa 17. listopada važan je datum. Toga su dana 1990. godine, u sklopu svečanosti povratka spomenika banu Jelačiću na zagrebački glavni trg, hrvatski reprezentativci prvi put u međunarodnoj utakmici odjenuli kockasti dres.

Bilo je to vrijeme priprema za prvi demokratski Ustav i početak hoda u junačkoj 1991. prema potpunoj hrvatskoj nezavisnosti.

Zanimljivo je da je taj nastup zapravo bio nastavak jedne godinama prešućivane povijesti. Točno pedeset godina prije, u proljeće 1940., prvu je službenu utakmicu hrvatska reprezentacija odigrala pod grbom i zastavom Banovine Hrvatske, i to protiv Švicarske. Vratar Franjo Glaser nije vadio loptu iz mreže, dok je protivnički za njom posezao čak četiri puta. Iste te godine banovinska je reprezentacija odigrala još dvije utakmice protiv Mađara, piše HRT.

Iako se to dugo prešućivalo, u srpnju sljedeće 1941. godine, u vrijeme NDH, Hrvatska je primljena u članstvo krovne svjetske organizacije FIFA-e, a hrvatska je reprezentacija, s više manje istim majstorima nogometa kao banovinska, Ivanom Jazbinšekom, Franjom Wölflom, Milanom Antolkovićem i Augustom Lešnikom odigrala četrnaest susreta.

U vrijeme druge Jugoslavije Hrvatska nije imala svoju reprezentaciju. Jedina iznimka dogodila se 1956. kada je jedna izabrana hrvatska vrsta zaigrala u Zagrebu protiv Indonezije na posebno inzistiranje predsjednika Sukarna. Hrvatska je tada pobijedila 5:2.

Poslije toga hrvatska se reprezentacija više nije sazivala sve do 17. listopada 1990. U prvoj utakmici kockasti su pobijedili Sjedinjene Američke Države 2:1. Toga dana rođena je moderna nogometna velesila koja je pod nadimkom Vatreni ostavila važan trag na europskim i svjetskim prvenstvima.

Kopirati
Drag cursor here to close