Stade de France

Domaćini odmah idu stopostotno?

Sport / Nogomet | 10. 06. 2016. u 06:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras u 21 sat, utakmicom domaćina Francuske i Rumunjske počinje Europsko nogometno prvenstvo. Već sutra od 15 sati u okviru iste skupine igraju Švicarska i Albanija. Što se večerašnje utakmice tiče, od Francuza se očekuje da već na otvaranju pokažu svoje velike apetite i opravdaju ulogu favorita prvenstva. Naime, većina europskih kladionica, ali i većina europskih nogometnih stručnjaka domaćina smatra za prvog favorita Eura. Uložite li 10 eura na Francusku dobit ćete natrag 40.

Sječa u obrani Trikolora

Didier Dechamps je uigravao momčad kroz niz prijateljskih utakmica, Francuska je na momente izgledala razigrano i moćno, ali na momente je to bila ranjiva reprezentacija, nedorasla zadatku, koja može primiti gol od svakoga. Malo  prije Eura ostali su bez nekoliko važnih igrača obrane, ključnom za apetite na euru može se protumačiti ozljeda Realovog igrača, Rafaela Varanea, a otpao je i obrambeni Barcelone, Mathieu.  Liverpoolov branič Mamadou Sakho suspendiran je zbog nespretnog korištenja dopinga, a otprije se zna da Dechamps ne može računati na Kurta (un)Happy Zoumu,  Lassa Diarru i Mathieu Debuchyja, koji su platili danak dugom prvenstvu.

Rasizmom protiv dobre atmosfere

Didier Deschamps je zadnjih dana kukao po francuskim medijima kako nije ni u najružnijim snovima sanjao kako će mu momčad biti tako izmasakrirana pred sam početak Eura.  Još jedan skandal je ujedno i najveći hendikep za Francusku - neigranje Karima Benzeme i sve ono što se oko Benzeme događalo. Famozna afera oko ucjenjivanja suigrača Mathieua Valbuene koštala je Realovog napadača ljeta pred domaćom publikom, jer je izbornik Deschamps , uz asistenciju političkog i sportskog establišmenta Francuske izbacio Karema Benzemu iz reprezentacije, da bi ovaj onda uzvratio rafalnim optužbama kako je izbačen iz repke čisto na rasnoj osnovi, narušavajući tako ionako narušenu atmosferu pred početak Eura.

Ima tu tko igrati

Svejedno, Francuska i dalje ima širok fond igrača, a ono što je za nju najvažnije je da ne bude daljih skandala tokom trajanja Eura. Sudeći po poslejdnjim priajteljskim utakmicama i raspoloživim snagama, gotovo je sigurno kako će  Deschamps večeras, iz razloga nabijanja atmosfere, izbaciti najofenzivniju moguću francusku, vrlo vjerojatno u formaciji 4-3-3 , gdje bi obranu činili Koscielnyjem, Rami, Sagna i Evra, ispred golmana Llorisa. U vezi bi trebali igrati Matuidi, Cabaye i Pogba, koji bi trebali biti dinamo ove reprezentacije, dok su u napadu u takvoj postavi Martial, Giroud i Griezmann, gdje bi Giroud preuzeo ulogu središnjeg napadača, a Griezmann i Martial pokrili i bokove.

Buđenje s Karpata?

Rumunjska se, s druge strane, nakon osam godina vraća na Euro. Zadnje koje su igrali, ono u Austriji i Švicarskoj pamtit će po grozno teškoj grupi (Nizozemska, Italija, Francuska), ali i činjenici da su izgubili tek od Nizozemaca u zadnjoj utakmici, a s Francuzima na otvaranju igrali 0:0. Ova Rumunjska nije ni izbliza jaka kao ona Rumunjska iz sredine 90-ih, kada ih je predvodio „Karpatski Maradona“ Gheorghe Hagi i kada su rumunjski igrači igrali u daleko jačim klubovima nego što to rade danas.

Lijena obrana, tanjušna sredina i nešto bolji napad

Unatoč činjenici da u kvalifikacijama nisu izgubili niti jedan susret, dojam je da je ova reprezentacija sastavljena od igrača uglavnom rumunjskih i turskih klubova (najviše iz Steaue) poprilično limitirana rasnim igračima, posebno nema jakog igrača u veznom redu, kakav je bio Hagi. Rumunjska ima  solidnog Tatarusanua iz Fiorentine na golu, ali obrana je neki dan primila 4 gola od Ukrajine, a kako neće kad je vođa obrane veteran Razvan Rat, koji i u Rayo Vallecanu ulazi s klupe. Napad je vjerojatno i najbolji dio Rumunjske, gdje se ističe Gabriel Torje (Osmanlispor), kao trenutno prvi igrač Rumunja, a tu je i Alexandru Chipciu (Steaua), koji je i brz i efikasan. Rumunjska preferira igru bez klasičnog napadača i navedeni dolaze iz dubine ili s krila.

Povijest i statistika na strani Francuza

Od devet utakmica koliko su igrali, Francuzi su dobili 4 meča, 5 puta je bilo neriješeno, dok Rumunji nemaju ni jednu pobjedu. Večerašnja utakmica kreće od 21 sat na stadionu State de France, uz bučnu podršku domaćih navijača.

Utakmicu sudi pouzdani mađarski sudac, Viktor Kassai.

Kopirati
Drag cursor here to close