Manchester City

Dobitna strategija šeika: Pronađi, obuči i skupo prodaj talente

Najnovija mlada zvijezda koja napušta Građane je španjolski talent Brahim Díaz (19), koji je u ponedjeljak potpisao za Real Madrid, a cijena mu je 24 milijuna eura.
Sport / Nogomet | 09. 01. 2019. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već godinama Manchester City glasi kao klub koji živi od novca bogatih šeika Abu Dhabija. Ako treba kupiti dobrog igrača, novac je tu, a jednako tako vrijedi i za trenere. Kad šeik kupuje, on ne pita za cijenu...

Ipak, kad se stvari sagledaju s poslovne strane, vidljivo je kako se i u Manchester Cityju milijuni i zarađuju, a ne samo troše. Što je, uostalom, i cilj svake investicije.

Jedna od strategija Manchester Cityja je podrška najvećim nogometnim talentima koje klub u svoje okrilje dovodi sa svih strana svijeta. Upravo je prodajom nadarenih igrača, koji stasaju do razine prvotimca, Manchester City zadnjih godina zaradio veliki novac.

Britanski listovi „Sun“ i „Daily Mail“ pobrojali su 13 mladih igrača iz vlastitog pogona koje je City prodao drugim klubovima. Na taj su način ukupno zaradili 145 milijuna eura!

Najnovija mlada zvijezda koja napušta Građane je španjolski talent Brahim Díaz (19), koji je u ponedjeljak potpisao za Real Madrid, a cijena mu je 24 milijuna eura.

Najskuplji Cityjev transfer dosad bio je onaj Nigerijca Kelechija Iheanachoa (22), koji je 2017. godine prodan Leicesteru za 28 milijuna. A dotad je odigrao samo 20 utakmica za Manchester City.

Stvar je još luđa s igračima koji su zajedno sakupili 13 nastupa za klub, a Cityju su donijeli silne milijune.

Radi se o ovim transferima: Angus Gunn (2018, 15 milijuna, Southampton), Enes Unal (2017, 14 milijuna, Villarreal), Jason Denayer (2018, 11 milijuna, Lyon), Pablo Maffeo (2018, 9 milijuna, Stuttgart), Rony Lopes (2015, 9 milijuna, Monaco), Karim Rekik (2015, Marseille, 8 milijuna – trenutno igra za Herthu BSC), Jadon Sancho (2018, 7 milijuna, Borussia Dortmund), Angeliño (2018, 6 milijuna, Eindhoven), Oliver Ntcham (2017, 6 milijuna, Celtic), Seko Fofana (2016, 4 milijuna, Udinese) i Bersant Celina (2018, 4 milijuna, Swansea).

Od svih navedenih ponajviše uspjeha u novom klubu ima mladi engleski reprezentativac Jadon Sancho (18), koji je postao član prve postave Borussije i s novim se klubom okitio naslovom jesenskog prvaka Bundeslige.

Kad se radi o odlascima mladih igrača iz Cityja, zanimljivo je da je trener Pep Guardiola zabranu prodaje istaknuo samo kod jednog talenta. Radi se o Philu Fodenu (18), kojeg Guardiola ne da ni za kakve novce.

Foden je za klub proteklih dana postigao i svoj prvijenac, a trener kaže kako će ovaj nogometaš u Cityju ostati još mnogo godina.

Kopirati
Drag cursor here to close