Oliver Bierhoff

Bez Ronalda i Messija: Direktor DFB-a imenovao pet najboljih napadača

"To nije jednostavno kazati, ali čini mi se da bi to bili: Lewandowski (FC Bayern), Salah (FC Liverpool), Kane (Tottenham), Haaland (BVB) i možda Benzema (Real)“, rekao je Oliver Bierhoff.
Sport / Nogomet | 10. 07. 2020. u 21:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Direktor Njemačkog nogometnog saveza (DFB), Oliver Bierhoff (52)

Njemačka nogometna javnost se nakon završetka sezone u Bundesligi i finala Kupa Njemačke pita - Može li jedan igrač iz te lige biti proglašen najboljim na svijetu u ovoj godini?

Konkretno, ugledna imena njemačkog nogometa gotovo jednoglasno smatraju da je Bayernov napadač Robert Lewandowski zaslužio da ga se proglasi najboljim.

Dakle, puna pristranost im se ne može spočitavati jer je popularni Lewa po nacionalnosti Poljak, a njegove brojke ove su sezone uistinu impresivne: 34 pogotka u Bundesligi, 11 u Ligi prvaka i 6 u njemačkom kupu čini 51 pogodak u sezoni, s tim da je Bayern još u igri za naslov klupskog prvaka Europe.

Govoreći za španjolsku Marcu, direktor Njemačkog nogometnog saveza (DFB), Oliver Bierhoff (52), nabrojao je pet najboljih napadača na svijetu, ne računajući Messija, Ronalda ili nekog njemačkog igrača.

"To nije jednostavno kazati, ali čini mi se da bi to bili: Lewandowski (FC Bayern), Salah (FC Liverpool), Kane (Tottenham), Haaland (BVB) i možda Benzema (Real)“, rekao je Bierhoff.

Nedavno je Bayernov trener Hansi-Flick kazao kako bi se ''konačno moglo razmisliti o tome da jedan igrač iz Bundeslige bude proglašen najboljim svjetskim nogometašem", napomenuvši impresivnu sezonu svog centarfora Lewandowskog.

Oni koji prate nogomet odmah će se sjetiti da su od 2008. godine do sada, uz iznimku 2018. (Luka Modrić), Zlatnu loptu osvajali ili Ronaldo ili Messi.

Strijelci koje je, uz Lewandowskog, Oliver Bierhoff svrstao u najboljih pet napadača, ipak su ove sezone daleko iza Poljaka.

Iako je Mohamed Salah (28) umnogome pridonio svome klubu Liverpoolu u misiji osvajanja naslova prvaka Engleske nakon punih 30 godina, njegovih dosadašnjih 19 pogodaka je relativno skroman učinak u odnosu na Lewandowskog.

Harry Kane (26) je pak, opterećen ozljedama i lošom formom ekipe Tottenhama, upisao 13 prvenstvenih golova.

Mladi norveški wunderkind Erling Haaland je za Borussiju (u polusezoni) postigao 13 prvenstvenih golova, a što se tiče Benzeme, on nosi Real ove sezone u napadačkome dijelu, ali je sa 17 prvenstvenih pogodaka iza Messija.

U svakom slučaju, osvoji li Bayern i Ligu prvaka (već je osvojio duplu krunu u Njemačkoj), tamošnjoj, ali i poljskoj nogometnoj javnosti, bit će iznimno teško objasniti zašto je netko drugi, a ne Lewandowski, najbolji nogometaš na svijetu.

Oliver Bierhoff - Strijelac prvog 'Zlatnog gola' u povijesti

Oliver Bierhoff (Karlsruhe, 1. svibnja 1968.) bivši je njemački nogometni napadač. Prvi je igrač koji je zabio zlatni gol u povijesti velikih nogometnih natjecanja, i to za njemačku reprezentaciju na Euru 1996.

Karijera mu je trajala od 1985. do 2003. u klubovima KFC Uerdingen, HSV, Borussia Mönchengladbach, Austria Salzburg, Ascoli, Udinese, Milan, Monaco i Chievo Verona.

Ukupno je zabio zavidna 103 gola u talijanskoj Serie A. U sezoni 1997./98. zabio je, za ligu u kojoj je obrana (catenaccio) na visokoj razini, upečatljivih 27 golova.

Bierhoff je postigao 37 golova za Njemačku, uključujući oba gola za pobjedu nad Češkom u finalu Eura 1996., nakon što je ušao kao zamjena. Također je igrao na Euru 2000., SP-u 1998. te SP-u 2002. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close