Rijeka u finalu

Dinamo još jednom slavio u Splitu, Perišić zaigrao

Pravi problem dogodio se na kraju utakmice, kada su navijači Hajduka sa sjevera probili tribinu i uletjeli u teren te krenuli prema Bad Blue Boysima koji su se nalazili na južnoj tribini.
Sport / Nogomet | 03. 04. 2024. u 21:25 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobili smo i finaliste hrvatskog nogometnog Kupa za sezonu 2023./24. U borbu za "Rabuzinovo sunce" ići će Rijeka i Dinamo. Rijeka je u prvoj utakmici polufinala slavila minimalnim rezultatom protiv Lokomotive, dok je Dinamo identičnim rezultatom svladao Hajduk.

Modri su drugi put u pet dana slavili na Poljudu, nakon što prethodno tri i pol godine nisu znali za pobjedu na poljudskoj ljepotici.

Dinamo kreće u borbu za 17. naslov Kupa

Pred 27 tisuća navijača na Poljudu, Dinamo je rezultatom 0:1 slavio protiv Hajduka u polufinalu SuperSport hrvatskog nogometnog Kupa. Pogodak odluke postigao je Sandro Kulenović u 14. minuti utakmice.

Krenulo je uzbudljivo, gledali smo totalno drugu utakmicu u odnosu na onaj prvenstveni derbi koji se igrao prošlog vikenda na Poljudu gdje je Dinamo slavio s 0:1. Hajduk je u utakmicu ušao bez glavnog igrača, Marka Livaje, koji se ozlijedio u zadnjoj utakmici, a Jakirović je također napravio četiri promjene u odnosu na prošli susret.

Prvu priliku u 6. minuti ima Dinamo. Petković na dodavanje Sučića promašuje čisti zicer na pet metara od gola. Minutu kasnije, Bijeli uzvraćaju. Prijeti Kalinić, Nevistić je siguran.

Kulenović doveo Dinamo u vodstvo

Modri dolaze u vodstvo u 14. minuti, strijelac je Sandro Kulenović. Petković je opet bio glavni akter kod pogotka, kao i u posljednjoj pobjedi Dinama. Napadač Modrih ispalio je udarac s 20 metara od gola, koji je Kalinić uspio zaustaviti, ali je prvi na odbitku bio Kulenović koji mirno posprema loptu u mrežu.

Umjesto ozlijeđenog Kalinića, ozlijeđeni Lučić?!

Prilikom ove intervencije, Lovre Kalinić nije mogao nastaviti utakmicu zbog ozljede, a između vratnica je stao donedavni broj 1 Hajduka, Ivan Lučić. Bizarno u ovom svemu je činjenica da je Lučić zadnje dvije utakmice na klupi zbog ozljede koljena i uskoro će morati na operaciju, ali s obzirom na to da trener Karoglan nema tri golmana, "načeti" Lučić morao je stati na gol.

Do poluvremena je Dinamo mogao do uvjerljivije prednosti, ali Lučić je branio maestralno. Prijetio je Špikić u 31. minuti, a Hajdukov vratar je to sjajno zaustavio, da bi do odmora tri puta izlazio kao pobjednik u situacijama protiv Sandra Kulenovića, koji je danas bio najaktivniji igrač na terenu.

Konkretniji Hajduk u drugom dijelu

Drugi dio ponudio je također uzbudljiv nogomet s obje strane. Lučić je u 48. i 53. minuti pokazao da je zadržao ritam iz prvog dijela, zaustavivši dva pokušaja Brune Petkovića. Krovinović je na drugoj strani zaprijetio u 57. minuti, ali je Nevistić sjajnom paradom uhvatio loptu.

Delirij na Poljudu, debitirao Ivan Perišić!

U 72. minuti gledamo potpuni delirij na tribinama Poljuda. 27 tisuća prisutnih navijača palo je u trans kada su vidjeli da kod terena Ivan Perišić čeka na ulazak u igru.

Legendarni hrvatski reprezentativac se mučio s teškom ozljedom, a s obzirom na njegovu radnu etiku, oporavio se dosta brže od očekivanog. Zamijenio je mladog Šimuna Hrgovića i upisao prve minute u dresu Hajduka od povratka na Poljud, a posljednju utakmicu je odigrao 16. rujna prošle godine, dok je još bio igrač Tottenhama.

Nitko nije znao kada će se vratiti na zeleni travnjak, upitan je bio njegov nastup i na EURU ove godine, ali čini se kako će Ivan itekako biti spreman za Njemačku.

Nošeni poljudskim hukom, Bijeli su krenuli konkretnije napadati. Šarlija je već minutu nakon ulaska Perišića prijetio glavom s peterca, ali je siguran bio Nevistić.

Hajduk je mogao do izjednačenja u posljednjim sekundama utakmice, ali je Sigur zatresao gredu. Dinamo se spasio i igrat će za svoj 17. naslov, prvi od 2021. kada su slavili protiv Istre.

Neredi na kraju

Pravi problem dogodio se na kraju utakmice, kada su navijači Hajduka sa sjevera probili tribinu i uletjeli u teren te krenuli prema Bad Blue Boysima koji su se nalazili na južnoj tribini. Brzom reakcijom specijalaca i policije, veći su problemi za početak uspješno spriječeni. 

Video: HAJDUK vs DINAMO 0:1 (polufinale, SuperSport HNK 23/24)

Rijeka slomila otpor Lokomotive

Rijeka je u prvoj utakmici polufinala slavila na gostovanju u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive minimalnim rezultatom 0:1. Strijelac pogotka vrijednog finala djelo je braniča gostujuće ekipe, Ivana Smolčića iz 70. minute.

Utakmica nije ponudila mnogo uzbudljivosti, što je bilo i očekivano s obzirom na to koliki je značaj nosila.

Riječani su u prvom dijelu najviše prijetili preko Mirka Marića. Nekadašnji napadač Dinama i Širokog Brijega kreirao je prvu ozbiljnu priliku nedugo od početka utakmice, ali njegov udarac

iz okreta pogađa ravno u vratara Čavlinu. Ponovno je Marić okušao sreću u 27. minuti, ali Čavlina po tko zna koji put pokazuje zašto je jedan od najboljih vratara hrvatske lige ove sezone.

Lokosi su do prve velike šanse došli u 32. minuti. Čop se našao u dobroj situaciji na nekih 15-ak metara od gola, no obrana Rijeke je blokirala njegov pokušaj i skrenula loptu u korner. Nakon kornera Kalaica je najviši u skoku gdje na peterac spušta loptu do Mudražije, no ovaj puca preko gola.

Rijeka u drugom poluvremenu došla do minimalne pobjede

Pokušaj Pašalića početkom drugog poluvremena dao je naznaku da Riječani kreću agresivnije u nastavak utakmice.

Bolju igru okrunili su pogotkom u 70. minuti. Pašalić je ubacio iz kornera, a Ivan Smolčić se najbolje snašao u protivničkom kaznenom prostoru i sjajno glavom pogodio za prvi, ispostavit će se i jedini pogodak na utakmici.

Lokosi su se do kraja pokušali vratiti, ali pokušaji Šotičeka i Čopa pred sam kraj utakmice nisu bili dovoljno opasni da ugroze gol vratara Martina Zlomislića, bivšeg vratara Širokog Brijega koji je danas kao kapetan predvodio momčad s Kvarnera do pobjede.

Tako će Riječani pokušati imati priliku osvojiti svoj sedmi naslov hrvatskog kupa, a na putu do Rabuzinovog sunca će im stajati ekipa Dinama, a u dvomeču prva će se utakmica igrati na Maksimiru, dok će uzvrat pripasti Rijeci zbog najboljeg koeficijenta u ligi. 

Video: LOKOMOTIVA vs RIJEKA 0:1 (polufinale, SuperSport HNK 23/24)
Kopirati
Drag cursor here to close