Feđini specijali

Danas je Boxing day, vratimo se još malo u prošlost

U godinama koji će doći poslije nije bilo važno je li rat ili mir, pada li snijeg, jednostavno nogomet i Božić ako se može tako reći se postajali sve čvršće povezani.
Sport / Nogomet | 26. 12. 2023. u 10:40 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva utakmica za Boxing Day bila je između Sheffield FC-a, najstarije nogometne ekipe na svijetu, i Hallam FC-a, njihovog lokalnog rivala. Utakmica je odigrana 26. prosinca 1860. godine. Neki ljudi koji su uspjeli nešto zapisati tada ostavili su iza sebe podatke koji kažu da je danima padao jak snijeg, da je teren Hallamova igrališta Stoneygate bio pokriven snijegom i da je solidan broj gledatelja promatrao utakmicu koju su gosti dobili očekivano 2:0.

I kao takva postala je i ostala zapisana kao prva službena međusobna utakmica dvaju nogometnih klubova u povijesti odigrana na današnji dan 1860. Vjerojatno u tom trenutku nitko od prisutnih nije ni slutio da će taj susret označiti početak jedne za britanski nogomet super važne tradicije koja traje i toliko godina, koja traje i danas. Boxing Day.

Više teorija 

Postoji nekoliko teorija o porijeklu samog naziva. Od one da su u viktorijansko vrijeme crkve u kutije skupljale novac za siromašne i dijelile ga za Božić, a postoje i teorije po kojoj su mornari na početku putovanja zatvarali novac u kutiju koju bi na kraju uspješnog putovanja predali svećenicima za božićne poklone siromašnima, odnosno ona po kojoj su radnici u gradskim djelatnostima za drugi dan Božića u kutijama dobivali svojevrsni bonus, do one po kojoj su radnici širom Kraljevstva služili svoje gazde na sam dan Božića, pa su onda na drugi dan odlazili kući s pripremljenom kutijom u kojoj su bili ostaci hrane, godišnji bonus i skromni pokloni za obitelj s kojom su sa zakašnjenjem proslavljali Božić. "Na Božić igraj i razveseli se. Jer Božić dolazi samo jednom godišnje", znali su reći Britanci.

Bez nogometa ne bi bio Božić 

U godinama koji će doći poslije nije bilo važno je li rat ili mir, pada li snijeg, jednostavno nogomet i Božić ako se može tako reći se postajali sve čvršće povezani. Stoljećima. Uz sve ono što ovaj praznični period donosi, nogomet je bio jedna vrsta začina. Za milijune navijača na Otoku Božić bez nogometa uopće ne bi bio Božić. 

Naravno kolo ono rekordno o kojem smo pisali je igrano je 26. prosinca 1963. godine kada je postignuto 66 golova.

Video: Boxing Day 1963 

Ipak bilo je situacija kada su recimo odigrane samo dvije utakmice za Boxing day, tamo u sezoni 57/58, ali stvari se vratile u normalu već tamo 1960/61. Jedna od onih utakmica koja se izdvaja igrana je 26. prosinca 1935. godine Tranmere Rovers je ugostio Oldham Athletic, završilo je nevjerojatnih 13:4. Tak isti Oldham je u četvrtoj ligi razbio Southport opet 26. prosinca 1962. godine s još uvijek rekordnih 11:0.

Još malo rekorda 

Zanimljivo je da, usprkos turbulentnih 10 godina u eri nakon Sir Alexa Fergusona, Manchester United ima daleko najbolji rekord na Boxing Day od bilo koje ekipe u Premiershipa. Manchester United je u ovom periodu odigrao 27 utakmica ostvarivši omjer 21 - 4 - 2. Njegovi igrači su na Boxing Day postigli 71 gol! Jedan poraz Manchester United je upisao 2002. godine, Middlesbrough je bio bolji 3:1, drugi je onaj od Stokea 2015. pod vodstvom Louisa van Gaala.

Nešto zanimljivo za napomenuti je da Tottenham ima drugu najbolju statistiku postignutih golova na Boxing Day-u i može se pohvaliti impresivnim rekordom na ovaj datum. Igrači Tottenhama su zabili 53 gola u 26 mečeva, dok su pretrpjeli samo tri poraza.

Prvaci iz 1995. Blackburn Roversi su također ušli u prvih 10 usprkos tome što su igrali u Championshipu od sezone 2011/12. Klub s Ewood Parka je imao nekoliko dobrih "prazničnih" pobjeda 26. decembra, uključujući i nezaboravnu pobjedu nad Liverpoolom od 1:0 u sezoni 2006/07, gdje je Benni McCarthy postigao jedini gol na utakmici u 49. minuti.

Harry Kane najbolji strijelac 

Bradford je jedina ekipa koja je izgubila sve utakmice Premiershipa na Boxing Day, iako je uzorak mali, tek dvije utakmice. Norwich je u osam susreta osvojio samo jedan bod. Danas će posebno biti oduševljeni i navijači Lutona jer njih klub igra utakmicu Premiershipa na ovaj datum, prvi put otkako elitni rang engleskog nogometa ima ovaj naziv.

Pojedinačno, Harry Kane je ostao na deset golova u sedam utakmica Boxing Daya, Robbie Flower je prije njega bio na statistici devet od deset. Gareth Barry ima najviše nastupa - 18, dok su najbolji asistenti Michael Carrick, Paolo Di Canio, Wayne Rooney i Dimitar Berbatov, imaju po pet asistencija.

Kada su pitanju današnje utakmice, na programu su dueli Newcastle - Nottingham Forest (13:30), Bournemouth - Fulham (16:00), Sheffield United - Luton (16:00), Burnley - Liverpool (18:30) i Manchester United - Aston Villa (21:00)

Kopirati
Drag cursor here to close