Liverpool

Dalglish: Sezonu moramo završiti i postati prvaci Engleske

Liverpool je posljednji put naslov prvaka Engleske osvojio 1990. godine. U vrijeme kada se elitni razred u Engleskoj zvao jednostavno "First Division".
Sport / Nogomet | 17. 03. 2020. u 07:57 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liverpool je posljednji put naslov prvaka Engleske osvojio 1990. godine. U vrijeme kada se elitni razred u Engleskoj zvao jednostavno "First Division".

Reedsi su tada titulu osigurali 28. travnja, dva kola prije kraja kada su na svom terenu savladali QPR 2:1. Taj drugi gol je zabio John Barnes u devedesetoj minuti iz jedanaesterca. Do kraja su u prvenstvu morali odigrati još dvije utakmice, posljednja je bila protiv Coventryja u gostima. Završilo je 6:1, John Barnes je kompletirao hat trick, dva gola je postigao Ronny Rosenthal, jedan je dodao Ian Rush.

Titula koja je osvojena istog mjeseca samo godinu dana nakon teške i velike katastrofe na Hillsboroughu. Titula koja je značila povratak Reedsa na europsku scenu nakon pet godina, uostalom kao i svih preostalih engleskih klubova uopće.

Video: Coventry City 1-6 Liverpool - First Division 1989-90

Lovio je Liverpool te sezone duplu krunu, ali je neočekivano posrnuo u četvrtfinalu FA Kupa, ali su baš početkom travnja neočekivano poraženi u polufinalu od Crystal Palaca. Istog Crystal Palacea koje su nekoliko mjeseci ranije uništili s nevjerojatnih 9:0.

Na kraju su u prvenstvu ostavili Aston Vilu na drugom mjestu s devet bodova zaostatka, Tottenham, Arsenal i Chelsea nisu bili ni blizu, baš kao i ni Manchester United koji je završio tek na 13.mjestu.

U to vrijeme dres Liverpoola su nosili Bruce Grobbelaar, Steve Staunton, Gary Ablett, Gary Gillespie, Steve Nicol, Alan Hansen, Jan Molby, John Barnes, Ray Houghton, Steve McMahon, Ronnie Whelan, Ronny Rosenthal, Peter Beardsley, Ian Rush.

Video: When Liverpool Last Won The Title (89/90 Season Review)

''Da nam je neko tada rekao da Liverpool neće osvojiti titulu 30 godina, mi bismo se nasmijali'', reći će danas jedan iz gore navedene skupine sjajnih igrača, Steve Nicol.

''Danas je teško usporediti ovu sadašnju momčad Liverpoola i našu, točnije onu iz osamdesetih. Jednostavno ne možeš. To je danas što gledamo, to je potpuno drugačiji stil igre'', dodaje Nicol.

Jedan od onih koji je jako puno prošao tih osamdesetih, bio je Danac Jan Molby. 

''Do te sezone smo nekako imali posloženu momčad, uvijek ste znali prvih jedanaest. Te sezone je situacija bila nešto drugačija. Imali smo problema s ozljedama, ali smo imali sjajnu momčad na raspolaganju, Kenny je uvijek znao posložiti to. Možda neki naši igrači u to vrijeme nisu igrali u najboljoj formi, ali su još uvijek imali dovoljno znanja. Čak mislim da je recimo momčad iz sezone 1987-88 bila bolja od te'', mišljenja je Danac.

Jedan od igrača koji je bio jocker iz rukava Kenny Dalglisha u tom periodu je Ronny Rosenthal.

''Ronny je dao veliki doprinos. Njega sam doveo kada smo imali problema s ozljedama. On je bio pet puta starter, tri puta je ušao kao zamjena, zabio je sedam golova'', sjeća je Kenny čija je momčad bila napadački itekako raspoložena.

Postotak realizacije te sezone ima je bio oko 60%, uostalom postigli su 78 golova na 38 utakmica, 21 više od igrača Aston Ville. Naravno, Dalglish je Kenny raspolagao s četiri vrsna napadača, a svaki je bio različitog tipa različitog tipa.

Prvi strijelac je bio John Barnes s 22 gola, Ian Rush je dodao 18, Beardsley 10. Pored toga Kenny je uveo i neke novitete kada su u pitanju pripreme i treninzi igrača. Uveo je specijalan laki atletski i fitness program u sklopu treninga, igračima je promijenio način ishrane i sve je to urodilo plodom.

Foto: Goal.com / Ian Rush

Ipak, već sljedeće sezone Dalglish je dobio otkaz, Liverpool je nakon njega osvajao trofeje, bio je i prvak Europe, ali u Engleskoj nije mogao do prvog mjesta.

Da stvar bude gora po navijače ovog kluba, titule su uzimali Leeds, Blackburn. Kada su posljednju titulu u Engleskoj osvojili, sadašnji menadžer tada 22-godišnji Jürgen Klopp uglavnom bio rezerva u njemačkom petoligašu Rot-Weiss Frankfurtu.

Klopp koji ih je sada doveo na korak do toliko očekivane titule. U sezoni kada ih nitko nije mogao zaustaviti, pojavio se korona virus.

 Ovih dana se uveliko špekulira što će biti s prvenstvom, hoće li se nastaviti, hoće li eventualno Reedsi biti proglašeni prvacima, neki pričaju o tome kako bi kompletnu sezonu trebalo poništiti.

''Moramo dobiti dodatno vrijeme da završimo sezonu i da vlastitim naporima postanemo prvaci. Ako to znači igrati svake druge večeri tri tjedna u svibnju ili čak u lipnju, neka bude tako. Najveća glupost bi bila poništiti ligu. Kako to da Liverpool koji ima toliku bodovnu prednost na kraju ne bude prvak?'', pita se Dalglish.

Kopirati
Drag cursor here to close