Poništavanje odluke?

Čelnici europskih nacionalnih liga protiv reformi Lige prvaka

Sport / Nogomet | 08. 09. 2016. u 13:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Asocijacija europskih nogometnih liga (EPFL) snažno se usprotivila reformi Lige prvaka za koju tvrde da će biti štetna za male klubove. Oni traže od sljedećeg predsjednika UEFA-e razmatranje promjena koje su usvojene prošli mjesec, javlja Agencija Anadolija.

U priopćenju koje je objavljeno danas nakon sastanka direktora, iz EPFL-a su optužili UEFA-u za implementaciju promjena bez podrške europskih nacionalnih liga.

UEFA je prošli mjesec odlučila dati dodatna zajamčena mjesta u grupnoj fazi Lige prvaka za četiri najbolje plasirane lige. Španjolska, Njemačka, Engleska i Italija će imati četiri mjesta od sezone 2018./2019. godine.

Krovna europska nogometna organizacija je također, obećala da će nagradni fond za 32 kluba, koji ove godine iznosi 1,32 milijarde eura, biti značajno povećan tijekom tri sezone do 2021. godine.

Pobjednik Europske lige će biti automatski plasiran u grupnu fazu Lige prvaka sljedeće sezone od 2018. godine. Sada je pobjednik EL imao priliku da se za elitno natjecanje izbori kroz play-off.

"U EPFL vjerujemo da je način na koji je UEFA završila proces neprihvatljiv za organizaciju koja tvrdi da je upravljačko nogometno tijelo u Europi. Ključna izmjena u europskom nogometu je objavljena bez podrške i konsenzusa organizatora domaćih liga u Europi. Ova odluka će imati štetan utjecaj na domaća natjecanja i vodit će eksponencijalnom rastu financijskog i sportskog rascjepa između najvećih europskih klubova i svih ostalih", navodi se u priopćenju EPFL-a.

Iz EPFL-a su optužili UEFA-u za kršenje Memoranduma o razumijevanju između dvije organizacije i zaprijetili su da će dopustiti europskim nacionalnim ligama da svoje utakmice zakazuju u terminima kada se igraju UEFA-ina klupska natjecanja.

Izbor novog predsjednika UEFA-e na kojem sudjeluju aktualni potpredsjednik Michael van Praag iz Nizozemske i predsjednik Nogometnog saveza Slovenije Aleksander Čeferin bit će održan u Ateni sljedećeg tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close