U intervjuu za L'Equipe

Čeferin: Više klubova u Ligi prvaka ne znači smo postali Super liga

Iako su žestoko reagirali na formiranje odnosno najavu formiranja Super lige, mnogi su skloni tvrdnji kako je upravo novi format Lige prvaka najava stvaranja nećeg novog samo pod okriljem UEFA-e.
Sport / Nogomet | 11. 05. 2022. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su žestoko reagirali na formiranje odnosno najavu formiranja Super lige, mnogi su skloni tvrdnji kako je upravo novi format Lige prvaka najava stvaranja nećeg novog samo pod okriljem UEFA-e. Jer novi format, uz dodatne promjene nogometnu Ligu prvaka pretvara u nešto što imamo u košarkaškoj Euroligi, barem približno.

U intervjuu za L'Equipe predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin odbio je usporedbe novog formata s nepokrenutom Superligom.

"Više klubova u Ligi prvaka ne znači da smo postali Super liga. Super liga bi uvijek imala iste klubove koji bi igrali jedni protiv drugih", rekao je Čeferin.

Dva od četiri nova mjesta popunit će klubovi iz država koji su te godine osvojili najviše bodova u bodovanju za UEFA-inu listu. To će pogodovati najvećim sastavima, a prvotna ideja bila je da ta dva mjesta dobiju klubovi s najvećim koeficijentom, a koji nisu uspjeli izboriti Ligu prvaka kroz nacionalna prvenstva.

No, takvu ideju minirali su 'manji' klubovi iz većih liga koji bi imali jako malo prilika prestići svoje uglednije rivale. UEFA je promijenila tu odluku, a Čeferin priznaje grešku.

"Nemam problema priznati da naša prva ideja nije bila dobra", kratko je Slovenac to komentirao.

Naravno da je Čeferin još jednom iskoristio priliku da priča o Super ligi koji su bili najavili oni veliki. Real, Barcelona i Juventus još uvijek nisu odustali od ideje osnivanja iste.

Tim klubovima prijeti kazna, a Čeferin nema problema da se kazne i Madriđani koji bi mogli osvojiti Ligu prvaka.

"Moguće je kazniti bilo koji klub, pa tako i potencijalnog osvajača Lige prvaka, a naravno da je moguće i izbacivanje iz natjecanja. No, o tome će odlučiti UEFA-ina Disciplinska komisija koja je nezavisno tijelo", rekao je predsjednik UEFA-e i dodao:

"Pravila su jasna za sve. Oni se bune kako UEFA zarađuje milijarde, a 93,5% prihoda se vraća klubovima. Kako ovo objasniti nekome tko ne želi slušati? Vjerovali ili ne svi klubovi imaju isti status - bilo da dolaze iz Slovenije, moje države, ili su velika imena europskog nogometa."

Kopirati
Drag cursor here to close