Dok nas nogomet ne rastavi

Casillas nije jedini: Veliki je broj nogometaša sa srčanim manama

Casillas nije jedini ili jedan od rijetkih kojemu se to dogodilo. U novije vrijeme sve su češći srčani problemi kod profesionalnih nogometaša.
Sport / Nogomet | 05. 05. 2019. u 06:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni vratar Iker Casillas doživio je infarkt i to je bila vijest dana koja je sportsku javnost ostavila u šoku. Srčani napad kod 37-godišnjaka koji nije pokazivao nikakve simptome koji bi na to ukazivali, a uz to je redovito podvrgnut liječničkim pregledima i kontrolama. Ipak, dogodilo se.

Casillasov srčani udar pokazuje koliko je ljudsko tijelo nepredvidivo, čak i kod onih koji se po definiciji smatraju najvitalnijima, a to sportaši u našoj percepciji zasigurno jesu.

Međutim, Casillas nije jedini ili jedan od rijetkih kojemu se to dogodilo. U novije vrijeme sve su češći srčani problemi kod profesionalnih nogometaša.

Noćna mora za Strinića

Foto: AC Milan / Ivan Strinić

U kolovozu prošle godine AC Milan je priopćio da hrvatski reprezentativac Ivan Strinić mora barem privremeno prekinuti sportske aktivnosti jer mu je otkriven problem sa srcem.

Tridesetjednogodišnji Strinić je u Milan stigao prošloga ljeta kao slobodan igrač nakon što je prethodno igrao za Sampdoriju. U dresu reprezentacije Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji Strinić je postao viceprvak svijeta.

Nakon što se priključio Milanu, uslijedili su problemi jer je Striniću dijagnosticirana hipertrofija srčanog mišića zbog čega je morao odmarati i obaviti dodatne preglede. Nedavno je dobio zeleno svjetlo za nastavak karijere, te je nakon određenog vremena počeo je trenirati s prvom momčadi Milana, a u nekoliko navrata našao se i na klupi, ali u dresu Milana još uvijek nije odigrao niti minute.

Prema svemu sudeći, to se ove sezone niti neće promijeniti, jer je prije nekoliko tjedana Strinić na treningu ozlijedio zglob.

Remont srca pa nastavak karijere

Foto: Italian football / Antonio Cassano

Među nogometaše sa zvučnim imenima koji su imali srčane probleme spada i Antonio Cassano.

Talijanski igrač se jednom prigodom onesvijestio u zračnoj luci i dijagnosticirana mu je cerebralna ishemija uzrokovana srčanim bolestima. Nakon uspješne operacije, nastavio je svoju nogometnu karijeru bez ikakvih problema.

Dani Carvajal, igrač Real Madrida, pretrpio je akutni perikarditis koji ga je neko vrijeme držao izvan pogona. Nakon oporavka počeo je ponovno igrati za Real, ali svi se slažu kako u ovoj sezoni ne dostiže onu razinu forme koju je ranije imao.

Nwankwo Kanu također je imao ozbiljnije probleme sa srcem. Bivšem igraču Aresnala i reprezentativcu Nigerije dijagnosticiran je srčani defekt i morao je proći operaciju spašavanja života u kojoj je zamijenjena njegova arterija. Kanu se vratio na teren nakon šestomjesečnog oporavka.

Aitor Karanka, bivši igrač Real Madrida i Athletica Bilbao pretrpio je 1998. godine benigni idiopatski akutni mioperikarditis, a nakon perioda odmora vratio se na teren.

Brazilcu Lucasu Silvi, koji je službeno igrač Real Madrida, trenutno na posudbi u brazilskom klubu Cruzeiro, dijagnosticirana je manja koronarna anomalija zbog koje je 2016. pao na pregledu u Sporting Lisabonu, gdje je trebao igrati. Liječnici pak smatraju da mu se stanje otad nije pogoršalo.

Neki su stali na loptu

Foto: AS Diario / Lilian Thuram

Bivši nogometaš Boltona Fabrice Muamba srušio se zbog srčanog zastoja tijekom utakmice FA kupa protiv Tottenhama Hotspura, gdje je korišten defibrilator kako bi mu spasio život. U kolovozu 2012. najavio je povlačenje iz nogometa nakon savjeta medicinskih stručnjaka.

Bivšem reprezentativcu Francuske i članu Barcelone Lilianu Thuramu dijagnosticirana je srčana malformacija neposredno prije potpisivanja za PSG, što ga je navelo na prijevremenu mirovinu nakon liječničkog savjeta.

Thurama posebno pamte navijači Hrvatske, jer je ovaj branič u polufinalu Svjetskog prvenstva 1998. godine Vatrenima dva puta pogodio mrežu i tako ih praktično sam eliminirao na korak do finala. Bila su to njegova jedina dva pogotka u čak 142 nastupa za nacionalnu vrstu Francuske.

Neotkrivene srčane mane koje su uzrokovale smrt

Ljubitelji nogometa nikada neće zaboraviti dramatične slike borbe nogometaša Seville za život njihova suigrača, španjolskog reprezentativca, Antonia Puerte, koji se u kolovozu 2007. usred utakmice protiv Getafea srušio na teren. Nasred terena pretrpio je srčani udar.

Nakon što mu je ukazana pomoć, ustao je i odšetao u svlačionicu gdje je pretrpio drugi infarkt. Tri dana su se liječnici borili za njegov život, Puertino srce nekoliko je puta prestajalo kucati, na koncu je i preminuo. Imao je samo 22 godine. Dva mjeseca poslije rodio mu se sin.

Kamerunac Marc-Vivien Foé srušio se na travnjak u 72. minuti polufinala Kupa konfederacija 2003. protiv Kolumbije. Nakon pokušavanja oživljavanja na terenu, odvezen je s terena, pokušana je reanimacija usta na usta... Liječnici su 45 minuta pokušavali ponovno pokrenuti njegovo srce, no preminuo je ubrzo nakon dolaska u bolnicu.

Obdukcijom je utvrđena hipertrofična kardiomiopatija, nasljedna srčana mana koja povećava rizik od iznenadne smrti za vrijeme tjelovježbe.

Član Benfice Mađar Miklos Feher (24) preminuo je u siječnju 2004. za vrijeme utakmice protiv Vitorije Setubal. Suigrači su mu odmah priskočili u pomoć, među prvima i hrvatski nogometaš Tomislav Šokota, no pomoći mu nije bilo.

Kapetan Espanyola Daniel Jarque umro je od srčanog udara nakon treninga 2009. Nakon što se nije pojavio na večeri, suigrači su ga potražili u njegovoj sobi. Našli su ga kako leži bez svijesti, u bolnici su mogli samo proglasiti njegovu smrt.

Samuel Okwaraji, Nigerijac koji je sredinom osamdesetih odigrao i jednu utakmicu za Dinamo, preminuo je od srčanog udara usred kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo 1989. protiv Angole. Obdukcija je pokazala da je imao visok tlak i uvećano srce.

Hrvatski nogometaš Alen Pamić preminuo je 21. lipnja 2013. od srčanog udara za vrijeme utakmice na malonogometnom turniru, dok je vratara Ivana Turinu iste godine srce izdalo u snu. U to vrijeme bio je golman AIK Stockholma.

Najtragičnije je što nema nikakvih pravila, što je riječ o profesionalcima koji igraju nogomet na vrhunskoj razini, koji su prošli sve moguće testove, ali i amaterima. Više ne postoji ni neka imaginarna dobna granica do koje srce ne izdaje.

Kopirati
Drag cursor here to close