CAS utvrdio transfer realiziran

Cardiff mora platiti prvi dio odštete Nantesu za Emiliana Salu

Tri godine nakon tragedije, Sud za sportsku arbitražu donosi odluku po kojoj Cardiff City mora platiti prvi dio odštete Nantesu za prijelaz poginulog argentinskog nogometaša.
Sport / Nogomet | 27. 08. 2022. u 00:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri tjedna je trajala kakva takva nada iako realno mnogi su znali da se stvari ne mogu promijeniti. Tri tjedna nakon nesreće istražitelji su pronašli avion u kojem je na dnu mora bio Emiliano Sala, bila je 2019. godina.

Argentinac koji je nakon najvećeg transfera u karijeri, onog u Cardiff, otišao nazad u Francusku kako bi se pozdravio sa suigračima. Transfer je bio težak 17 milijuna eura, trebala je to za njega biti sezona iz snova, ali u Cardiff nije stigao. Kada je krenuo ponovo iz Francuske.

Ubrzo nakon polijetanja, avion je nestao s radara. Službena potraga je započela dva dana kasnije, a gotovo tri tjedna nakon nesreće istražitelji su locirali olupinu na 63 metra dubine i izvukli jedno tijelo. Mrtvozornik je identificirao tijelo Emiliana Sale.

Istražitelji su sedam mjeseci nakon nesreće otkrili uzrok pada aviona kada je toksikološko ispitivanje Salina tijela pokazalo je visoku razinu ugljičnog monoksida u krvi. Ta je količina, utvrdili su ispitivači, mogla prouzročiti moždani, pad u nesvijest ili infarkt. Velika količina monoksida omamila je pilota Davida Ibbotsona koji nije mogao normalno upravljati, zbog toga se na kraju i srušio.

Dvije godine nakon tragedije, čovjek koji je organizirao let, biznismen David Henderson (67), osuđen je na 18 mjeseci zatvora.

Tri godine nakon tragedije, Sud za sportsku arbitražu donosi odluku po kojoj Cardiff City mora platiti prvi dio odštete Nantesu za prijelaz poginulog argentinskog nogometaša. Cardiff je uložio žalbu na odluku Međunarodne nogometne federacije (FIFA) koja je velškom klubu naložila da mora isplatiti 6 milijuna eura Nantesu, što je bila prva dogovorena rata odštete. No, u petak je Sud za sportsku arbitražu potvrdio odluku Fife.

"Vijeće CAS-a je utvrdio da je prijelaz igrača iz Nantesa u Cardiff City bio dovršen. Zbog toga što su uvjeti navedeni u ugovoru o prijelazu bili zadovoljeni prije igračeve smrti, Nantes ima pravo na isplatu prve rate odštete", stoji u priopćenju arbitražnog suda.

Iz Nantesa su podržali ovakvu odluku CAS-a i poručili da su oduševljeni što je jednogodišnji sudski proces konačno završen.

Kopirati
Drag cursor here to close