Edson Arantes do Nascimento

Brazil se oprašta od najvećeg: Proglašeno sedam dana žalosti

Pele, koji je tri puta s Brazilom osvojio Svjetsko prvenstvo, umro je u dobi od 82 godine u bolnici na jugu grada Sao Paula.
Sport / Nogomet | 30. 12. 2022. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brazil se oprašta od legendarnog Edsona Arantesa do Nascimenta "Pele" pa je u saveznoj državi Sao Paulo proglašena sedmodnevna žalost dok će divovski spomenik Isusa iznad Rio de Janeira zasvijetliti u zelenoj i žutoj boji nacionalne zastave, prenose Sportske novosti.

Također, Brazil je u četvrtak proglasio trodnevnu žalost zbog smrti nogometne legende Pelea, izvijestio je brazilski portal G1 pozivajući se na dekret koji je potpisao brazilski predsjednik u odlasku Jair Bolsonaro.

Pele, koji je tri puta s Brazilom osvojio Svjetsko prvenstvo, umro je u dobi od 82 godine u bolnici na jugu grada Sao Paula.

"Bolnica Israelita Albert Einstein s tugom može potvrditi da je danas u 15.27 sati preminuo Edson Arantes do Nascimento ‘Pele‘ od posljedica višestrukog zatajenja organa. Uzrok je napredovanje raka debelog crijeva, a zbog kojeg je bio zaprimljen", priopćili su jučer iz bolnice.

Pele se u njoj nalazio od 29.studenog.

Kely Nascimento, Peleova kći, objavila je oproštajnu poruku na društvenim mrežama.

"Sve što jesmo jest zahvaljujući tebi. Beskrajno te volimo. Počivaj u miru", napisala je.

Nogometni klub Santos, za koji je igrao od 1956. do 1974. godine, objavio je sliku krune s riječima "vječno".

Foto: NORBERTO DUARTE Afp / Slika na stadionu Santosa

Savezna država São Paulo, na jugoistoku te južnoameričke zemlje, proglasila je sedmodnevnu žalost zbog sportaševe smrti.

"U znak poštovanja prema najvećem mitu u brazilskom nogometu, propisujem službenu sedmodnevnu žalost. Moja sućut obitelji i prijateljima te nogometnom klubu Santos, njegovom klubu i strasti", rekao je guverner Rodrigo Garcia u poruci.

Nogometni klub Santos je također, objavio priopćenje izrazivši žalost zbog smrti "kralja nogometa", kako su ga nazivali.

Video: View outside of Urbano Caldeira Stadium following Pele's death

"Santos duboko žali zbog smrti najboljeg nogometaša svih vremena, čovjeka koji je pronio ime Alvinegro Praiano (Bijelo-crni s plaže) u svijet. Našeg najvećeg idola koji je ovjekovječio dres s brojem 10 i pretvorio ga u umjetničko djelo," piše u priopćenju.

''Naša sućut majci, Dona Celesti, supruzi Marciji Aoki, djeci i unucima i svima onima koji su strastveni u sportu, poput nas, kraljevih podanika, zauvijek", stoji u tekstu.

Spomenik Isusu iznad grada Rio de Janeira, što je simbol Brazila u svijetu, zasvijetlit će u čast preminulog nogometaša.

Foto: MAURO PIMENTEL Afp / Spomenik Kristu Otkupitelju iznad Rio de Janeira

"Spomenik Kristu Otkupitelju bit će osvijetljen bojama Brazila tijekom ove noći, od 18 sati (po lokalnom vremenu), u čast sportaša stoljeća koji je zadivio svijet i koji će zauvijek biti velika inspiracija Brazilcima", priopćio je ured koji upravlja tim spomenikom.

Vijest o Peleovoj smrti na naslovnicama je brazilskih novina i portala.

"Bio je dobar nogometaš, ali loš otac i obiteljski čovjek", rekla je za brazilske medije Alessandra Lorenco, 39-godišnja Brazilka rođena u gradu Curitibi.

"Ljudi zbog idolopoklonstva sada pretjeruju", dodala je podsjetivši da se Pele nekoliko puta ženio i imao brojnu djecu, te navodnu kćer koju je odbijao priznati, a koja je kasnije u 42-godini preminula od raka.

Informacije o Peleovom sprovodu još uvijek nisu objavljene.

Kopirati
Drag cursor here to close