Gdje su pare?

Bivši dužnosnici NS BiH tužili sadašnje čelništvo

Sport / Nogomet | 25. 01. 2017. u 13:56 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH Amer Halep, Ibrahim Adilagić i Senad Islam jučer su Tužilaštvu BiH u Sarajevu predali krivičnu prijavu protiv Elvedina Begića, predsjednika NS BiH, Jasmina Bakovića, generalnog tajnika Saveza i drugih i to: zbog nezakonitih radnji u posljednje četiri godine.

Nekada visokopozicionirani funkcioneri tvrde da imaju dokaze da su, kako navode, “Begić i drugi izvršili krivična djela” te da će oni biti procesuirani od strane istražnih organa, pišu Nezavisne novine. 

“Razlog našeg dolaska je podnošenje krivične prijave protiv Elvedina Begića, predsjednika NS BiH, vezano za krivična djela koja je počinio u posljednje četiri godine. Radi se o utaji PDV-a u iznosu od 800.000 maraka, zatim skrivenih pet milijuna maraka prometa, kao i sklapanju ugovora bez odobravanja Izvršnog odbora i još niz stvari koje smo naveli u prijavi”, izjavio je Halep.

“Otprilike oko 10 milijuna maraka je dokumentiranog iznosa kojeg smo prijavili Tužilaštvu”, dodao je Halep kojeg je NS BiH suspendirao na 12 mjeseci još 2014. - zbog kršenja Pravilnika ponašanja članova nogometne organizacije.

On očekuje da će ovaj proces biti dug.

“Očekujemo da će pravosuđe raditi kako treba po propisima i zakonima kao i do sada. Ovaj proces će možda potrajati, ali očekujem da će ovi ljudi biti procesuirani za ova djela koja su počinili”, dodao je Halep.

S druge strane, Islamu i Adilagiću  mandat u IO-u istekao je krajem prošle godine, a prije toga su i oni zaradili suspenziju zajedno sa Farukom Hadžibegićem, nekadašnjim članom Odbora za posredovanje i savjetovanje.

“Obavili smo prije svega moralnu i ljudsku obavezu. Sustavno smo nas trojica prozivani od strane predsjednika NS BiH i nekih drugih da smo podnosili neke anonimne krivične prijave. Ovaj put, da bismo dokazali, krivičnu prijavu smo potpisali nas trojica, sa dokumentima kojima smo raspolagali i dokazali navedene radnje. Nadamo da će bh. tužilaštvo ovo procesuirati i dokazati, a ova prijava ima svoju težinu i važnost”, kazao je Islam.

“Prijava se odnosi na predsjednika Begića, generalnog tajnika Bakovića i ostala lica za koja se dokaže da su sudjelovala u ovom procesu”, dodao je. 

Baković nije imao neki poseban komentar...

“Pošto ne znam o čemu se radi, zaista ne mogu komentirati bilo što vezano za tu temu. Jedino što mogu reći da mi u NS BiH podržavamo rad svih agencija za provedbu zakona i stojimo im na raspolaganju u svakom trenutku”, rekao je za Nezavisne generalni tajnik NS BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close