17

Bio jednom Tomas Brolin

Tommy Svensson selektor Švedske je dao maksimalnu slobodu Brolinu koji je nastojao biti što bliže protivničkom golu. Postigao je pobjedonosne golove protiv Danske, Engleske, te još jedan u polufinalu protiv Njemačke.
Sport / Nogomet | 18. 06. 2018. u 11:32 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na stadionu Delle Alpi u Torinu igrala se osamdeseta minuta utakmice kada je jedan plavokosi mladić sa brojem 17 na leđima postigao gol kojim će ublažiti poraz Švedske. Taj mladić je imao 20 godina i prije polaska u Italiju je igrao polufinale Europskog prvenstva za mlade (U21), dok je igrajući za A reprezentaciju kroz prijateljske utakmice utrpao dva gola Velšanima i dva gola Fincima. Pa iako se Švedska nije proslavila u Italiji, nogometni svijet je upoznao Tomasa Brolina koji je još sredinom osamdesetih radio kao kao računovođa te igrao za Näsvikens, GIF Sundsvall, kasnije i nešto poznatiji Norrköping.

 

Nakon svjetskog prvenstva ostaje u Italiji, jer ga kupuje Parma tada za 4,5 milijuna funti. Parma je te godine izborila Seriu A, trener je bio Nevio Scala. Uz Brolina stranci su bili golman Taffarel i Belgijanac Grün. U napadu je igrao Alessandro Melli uz Brolina. Duet dvadesetogodišnjaka je Parmi osigurao Europu, Brolin se u prvoj sezoni upisao u strijelce sedam, u drugoj četiri puta. U toj drugoj je stigao i prvi trofej Kup Italije. Mađarski Ujpešt, portugalska Boavista, češka Sparta i španski Atletico Madrid bili su protivnici Parme na putu do finala. U finalu je savladan Antwerpen 3:1. Brolin je igrao malo povučenije jer su sada već tu bili Zola, Melli, Kolumbijac Faustino Asprilla. Ta Parma će uzeti i Super kup Europe, jer je bila bolja od Milana u dvije neizvjesne utakmice.

 

Istovremeno u reprezentaciji je Brolin već bio velika zvijezda. Tommy Svensson selektor Švedske je dao maksimalnu slobodu Brolinu koji je nastojao biti što bliže protivničkom golu. Postigao je pobjedonosne golove protiv Danske, Engleske, te još jedan u polufinalu protiv Njemačke. Već u julu mjesecu Brolin je sa olimpijskom selekcijom bio u Barceloni. Švedska je stigla do četvrtfinala. Prije polaska na Svjetsko prvenstvo u SAD, selektor Tommy Svenson je razgovarao sa Brolinom kojeg je uspio uvjeriti kako će za reprezentaciju biti korisniji na poziciji veznjaka, iza napadača Martina Dalina i Kennet Andersson. Kennet Andersson je završio u društvu Romaria, Roberta Baggia, Jürgen Klinsmann koji su postigli pet golova. Martin Dahlin je dodao četiri, Tomas Brolin tri.

Švedska je igrala fenomenalno. Nakon grupne faze su eliminisali redom Saudijsku Arabiju, Rumuniju do polufinala. Nakon poraza od Brazila deklasirali su Bugarsku za treće mjesto na kraju. Susret sa Rumunijom u četvrtfinalu je bio posebna priča. Rumuni su se spasili u finišu, utakmica je otišla u produžetke. Šveđani su ostali sa čovjekom manje, gubili su, ali je Kennet Andersson izjednačio. Prilikom izvođenja jedanaesteraca promašio je Mild u prvoj seriji, uzvratili su na drugoj strani Rumuni, Petrescu i Belodedici i Švedska je slavila. U susretu protiv Bugarske, Šveđani su zabili četiri gola u prvom poluvremenu. Rolland Nillson je igrao na poziciji desnog beka i sjeća se nastupa u Americi.

''Nakon neuspjeha u Italiji, puno smo učili na svojim greškama. Bili smo dobri na Europskom prvenstvu 1992. godine te smo spremni dočekali nastup na svjetskom prvenstvu u SAD 1994. godine. Pripreme smo uradili fantastično, igrači su bili koncentrisani jedino na nogomet'', sjeća se Nilsson.

¸ Teška povreda, na utakmici protiv Mađarske u narednom ciklusu kvalifikacija skupo će koštati Brolina. Oporavak je trajao skoro godinu, ali definitivno. Brolin nije bio pravi. Parma se borila za naslov prvaka Italije, na kraju je osvojila Kup UEFA. Prije početka nove sezone klub je doveo Hristu Stoickova i Brolin je morao potražiti novi klub. Novembra mjeseca 1995. godine Brolin potpisuje za Leeds, „Ubojica dječijeg lica“ je nadimak kojeg dobija od navijača, ali idila kratko traje. Sukob sa trenerom Wilkinsonom ga je doveo do izlaznih vrata. Ide na posudbu u Zurich i prekida svaku komunikaciju sa ljudima u Leedsu. Na kraju je platio pola miliona funti kako bi se kao posuđeni igrač vratio u Parmu.

''Sjećam se kada sam potpisivao ugovor sa Leedsom. Sjedili smo u sobi, Howard Wilkinson me upitao koliko novca želim. Rekao sam da novac nije važan koliko moja uloga u timu. Howard je nacrtao na papiru kako bi trebala izgledati ekipa Leedsa, koja bi uloga trebala biti moja. Ja sam potpisao ugovor. Na terenu je to vrlo brzo izgledalo puno drugačije. Trčao sam uz aut linu gore dole poput nekog idiota'', rekao je Šveđanin jednom prilikom.

Nakon završene sezone Tomasu je postalo jasno kako Parma ne računa na njega, pa je tražio novi klub. Nije uspijevao pa je opet jedno vrijeme igrao za drugi tim Leedsa. Na kraju je zaradio status najgoreg pojačanja Leedsa u povijesti po izboru navijača. Sumornu priču na ostrvu će završiti kao član Cristal Palacea. Oprobao se i kao trener, ali je vrlo brzo shvatio kako je umoran od nogometa. 1998. godine se vraća u Švedsku gdje i završava svoju karijeru. Imao je svega 28 godina.

''Kada sam prestao igrati za Leeds bilo mi je muka od nogometa. Zgadio mi se taj svijet i svi koji sa time imaju veze. Ja sam nogomet igrao iz zabave i nisam želio da sjedim i slušam kako mi neko popuje o stvarima koje nisam uradio. U Leedsu je bilo svega i svačega, jednom prilikom ću sve reći, ili možda napisati knjigu. Danas uglavnom gledam samo reprezentaciju Švedske, švedsku ligu i Parmu'', rekao je.

Reprezentaciju je napustio nakon neuspjelih kvalifikacija za Euro 1996. godine u Engleskoj. Zaustavio se na 47 odigranih utakmica, 26 postignutih golova te prizanjem Guldbollena za najboljeg švedskog nogometaša nakon SP 1994. godine.

 

Nakon završetka karijere Brolin je radio sve i svašta. U rodnoj je Švedskoj ulagao u nekretnine, pa otvorio restoran koji je kažnjen ‘mali milijun’ puta zbog točenja alkohola maloljetnicima, potom je prodavao cipele, pa usisavače. Od 2006. godine je aktivan igrač pokera, igrao je na European Poker Touru. U medijima ga ima vrlo malo ili nikako. Jednom prilikom je rekao kako će napisati knjigu.

Kopirati
Drag cursor here to close