Džentlmen nogometa

Bio je nogometni esteta, majstor slobodnjaka i udaraca s bijele točke

Rudi Belin svoju karijeru je započeo u zagrebačkom Dinamu 1959. godine. S klubom je osvojio tri jugoslavenska kupa te je bio važan igrač kluba koji je 1967. osvojio Kup velesajamskih gradova.
Sport / Nogomet | 04. 11. 2022. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: GNK Dinamo / Rudolf Rudi Belin

Na današnji dan prije 80 godina, 4. studenog 1942. godine u Zagrebu je rođen proslavljeni nogometaš Rudolf "Rudi" Belin.

Kroničari bilježe kako je Belin bio svestran igrač, velik tehničar, igrao je braniča, spojku, a najčešće pomagača s naglašenom ofenzivnom ulogom, iznimno korektan borac a posebno se isticao odličnim izvođenjem slobodnih udaraca i jedanaesteraca.

Rudi Belin svoju karijeru je započeo u zagrebačkom Dinamu 1959. godine. S klubom je osvojio tri jugoslavenska kupa te je bio važan igrač kluba koji je 1967. osvojio Kup velesajamskih gradova. U četvrtfinalu tog natjecanja, Dinamo je kod kuće pobijedio Juventus s 3:0 a posljednji pogodak postigao je i Rudi Belin.

Vjerojatno najvažniji pogodak u karijeri postigao je u mitskoj uzvratnoj utakmici protiv Eintrachta u Zagrebu gdje su lovili tri pogotka zaostatka iz prvoga okršaja. I upravo je Belin, udarcem s bijele točke u produžetku, u 102. minuti, hladnokrvno zatresao mrežu za konačnih 4:0 i povijesno slavlje.

Upravo tim pogotkom Dinamo se plasirao u finale protiv Leeds Uniteda u kojem je zagrebački klub osvojio svoj jedini europski trofej.

Belin je za Dinamo igrao u 410 utakmica, od čega su gotovo 200 njih bile prvenstvene, te sveukupno postigao 74 zgoditka.

Nakon Dinama prešao u Beerschot VAC 

Nakon 11 godina provedenih u Dinamu, Rudi 1970. godine odlazi u belgijski klub Beerschot VAC gdje je proveo četiri godine od 1970. do 1974.

Video: Rudolf Belin vs Francia Qualificazioni Mondiali 1966

Rudolf Belin nastupao je i za jugoslavensku nogometnu reprezentaciju za koju je skupio 29 nastupa i postigao 6 pogodaka. Debitirao je za A reprezentaciju Jugoslavije 27. listopada 1963. protiv Rumunjske (1:2) u Bukureštu, a posljednji put igrao je 19. listopada 1969. protiv Belgije (4:0) u Skoplju.

Za Jugoslaviju je nastupao i 1964. na Olimpijskim igrama te 1968. na Europskom prvenstvu na kojem je SFRJ bila europski doprvak izgubivši u ponovljenoj završnici prvenstva od Italije s 2:0.

Treneraska karijera

Nakon što je završio igračku karijeru, Belin je postao trener. Bio je direktor Dinamove omladinske nogometne škole dok je trenirao Dinamo te hrvatski emigrantski klub Toronto Croatia iz Kanade.

2001. godine bio je nakratko izbornik iračke reprezentacije, pri čemu je posebnu pažnju javnosti privukao dvoboj protiv Irana na čijoj je klupi sjedio Miroslav Ćiro Blažević. Belin je, ujedno, 1982. godine bio Blaževićev asistent u pohodu plavih ka naslovu prvaka.

Večernji list je 2000. godine proveo istra‍živanje o najboljim hrvatskih nogometašima. Rudi Belin je proglašen kao 36. najbolji hrvatski nogometaš svih vremena.

Džentlmen nogometa - tako su Rudija Belina nazivali mediji, navijači, tim mu riječima tepali i suigrači, ali i suparnici. Nogometni esteta koji se u karijeri okušao u gotovo svim ulogama osim vratarskoj, lopte je oduzimao elegantno, bez prekršaja.

Najbolje se, prema vlastitome priznanju, osjećao u ulozi čistača. U sezoni 1963-64. imenovan je najboljim igračem Jugoslavije u izbornu dnevnika Sportske novosti.

U anketi u kojoj je sudjelovao 3231 član Dinama proglašen je najboljim igračem u 1964. godini. Za Belina je glasao 2803 člana, dok je drugoplasirani Slaven Zambata dobio 242.

Kopirati
Drag cursor here to close