Neugodna tradicija

BIH nikada nije dobila Iran u službenoj utakmici

Sport / Nogomet | 24. 06. 2014. u 12:00 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će u srijedu tražiti prve i povijesne bodove na ovome Svjetskom prvenstvu, no pored motiviranijeg protivnika, koji ima šansu za drugi krug, nogometaši Safeta Sušića borit će se i protiv nimalo ugodne tradicije.

Naime, bez obzira što mnogi bh. igrači koji će istrčati na stadion Fonta Nove u Salvadoru nikada nisu igrali s Iranom, ipak će bh. nogometašima negdje u podsvijesti biti činjenica da BiH nikada nije svladala Iran.

Zmajevi i Perzijski lavovi igrali su dosad pet puta i Iran ima čak četiri pobjede, a BiH je izvukla taj prvi remi. Treba reći da je Bosna i Hercegovina slavila u jednom ogledu i to prvom davne 1993. godine, no ta utakmica u Teheranu (3:1) vodi se kao neslužbena jer je BiH tek dvije godine kasnije ušla pod okrilje FIFA-e.

U prvom ogledu 2001. u Bihaću bilo je 2:2, a strijelci su bili Sead Seferović i Miroslav Dujmović. Otad dobivaju uglavnom Iranci, triput u Teheranu i jednom u Sarajevu. U tom sarajevskom ogledu prije četiri godine bilo je 3:2 za goste. Momčad Bosne i Hercegovine vodio je Miroslav Ćiro Blažević, a oba gola postigao je Edin Džeko.

Osim Džeke iz današnje postave igrali su još Spahić, Salihović, Ibričić, Pjanić i Ibišević. Od Iranaca iz te utakmice na SP-u su Hosseini, Nekounam i Andranik Timotian koji je zabio pobjednički gol u sudačkoj nadoknadi.

Od aktualnih igrača iz bh. momčadi Irancima je još zabio Zvjezdan Misimović u porazu (2:5) 2006., a jedini koji je odigrao tri utakmice protiv Irana je – Senijad Ibričić.

Utakmice BiH i Irana
Bihać 2001. – BIH – Iran 2:2
Teheran 2001. – Iran – BiH 4:0
Teheran 2005. Iran – BiH 2:1
Teheran 2006. – Iran – BiH 5:2
Sarajevo 2009. – BiH – Iran 3:2

Kopirati
Drag cursor here to close