Koga briga!?

Bh. stadioni u statusu bara, njiva i močvara

Sport / Nogomet | 23. 09. 2017. u 06:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utakmice 1/16 Kupa BiH u srijedu nisu bile u TV prijenosima. Srećom, zato da se ljubiteljima nogometa ne “zgadi život” gledajući blatnjake, blatuše, močvare i bare, njive i tko zna kako još “nadahnuti” izvjestitelji nazivaju travnjake na kojima igraju niželigaši, prvoligaši, pa i premijerligaši.

Nije lako ni ugodno ljudima koji sve to prate usporediti takve “tepihe” s, recimo, engleskim. Od naših premijerligaških “travnjaka” puno su bolji travnjaci ne samo u engleskoj Premijer ligi nego i 5. ili 7. ligi!

U Premijer ligi samo se travnjak u Zenici može usporediti s engleskim. Ili nizozemskim, španjolskim, francuskim, ruskim, portugalskim, poljskim, ukrajinskim ili bilo čijim u Europi. Sličan “jad” ovome u BiH može se vidjeti samo u pojedinim zemljama bivše Jugoslavije, ali i tu su travnjaci (i ostalo) bolji od ovih u BiH. Da ne pričamo o drugim uvjetima (rasvjeta, kapacitet gledališta, krovovi i drugi komfor na tribinama, svlačionice, zahodi na stadionima, internet i drugi uvjeti za rad novinara, prilazi stadionima, parkirališta, sigurnost...

Od 12 klubova Premijer lige BiH, sedam ih ima (uglavnom lošu) rasvjetu, ali na sastanku predstavnika klubova nije prošao prijedlog o obveznom posjedovanju rasvjete od sezone 2018./19. iako je Savez voljan pomoći s oko 40 posto sredstava da se ona instalira.

Travnjaci su još veći problem. Veliki ih je dio “pogodan” tek za prijelome nogu i ruku, ili druge ozljede. A ne poduzima se ništa, ili gotovo ništa.

U Hrvatskoj sličan je problem, pa je HNS ovih dana promijenio domaćinstvo igranja kvalifikacijske utakmice za SP Hrvatska – Finska 6. listopada. Umjesto u Osijeku, igrat će se u Rijeci, na Rujevici.

Kad bi se što tako dogodilo u BiH, bio bi “smak svijeta”, zbog osjetljivih nacionalnih, političkih i tko zna kojih još specifičnosti, piše Večernji list. No, bh stadioni moraju se što prije urediti (osobito travnjaci). Ili... Ili će rejting Premijer lige pasti još ispod 100. mjesta na svjetskim ljestvicama, gdje se sada nalazi. A mi ćemo se čuditi kako to da bh. klubovi ne mogu proći niti dva pretkola u Uefinim kupovima.

Kopirati
Drag cursor here to close