Sastanak Premijerligaša

Beus: Svi koji ulažu u sport trebaju imati određene olakšice

Sport / Nogomet | 17. 10. 2016. u 13:51 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i direktori klubova Premijer lige BiH održali su danas sastanak na Trebeviću.

Sastanak je organiziran kako bi se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću klubovi kada je riječ o njihovom pravnom statusu sa posebnim naglaskom na statusno, radno i poresko zakonodavstvo, a posebno porezna opterećenja klubova po osnovu ugovora profesionalnih igrača, saopšteno je iz NS BiH.

“Činjenica je da se susrećemo sa različitim problemima kada je riječ o ovoj tematici. Danas smo ovdje kako bismo otvorili jednu od najznačajnijih tema, sa željom da zaključke sa sastanka dostavimo organima vlasti i zajedničkim snagama pokušamo pronaći odgovarajuće rješenje za sve nogometne kolektive, a posebno klubove BH Telecom Premijer lige“, rekao je Jasmin Baković, generalni tajnik NS BiH. 

Generalna ocjena direktora premijerligaša je da postoje mnogobrojni problemi, kao što su ”nedostatak normativnih rješenja o organiziranju i transformaciji klubova, da radno zakonodavstvo nije adekvatno sportskim klubovima i ne predviđa prilagođenu primjenu na profesionalni sport te da poresko zakonodavstvo ne uvažava specifičnosti sporta i sportskih klubova”.

Shodno tome, na sastanku je zaključeno da treba ”upoznati vlasti i javnost sa problemima nogometnih klubova i načinima mogućeg rješavanja tih problema, otvoriti proces dijaloga u okviru NS BIH na analizi i definiranju ključnih problema nogometnog sporta u BiH te pokrenuti širu aktivnost društvenih organizacija i državnih organa, ali i uspostaviti istinski socijalni dijalog na rješavanju problema organizovanja i rada klubova”.

”Sport je opće dobro i svi oni koji ulažu u sport trebaju imati i određene olakšice i to moraju imati u vidu i svi oni koji odlučuju o sportu“, rekao je Ivan Beus, potpredsjednik NS BiH.

Dogovoreno je da bi u roku od mjesec bilo potrebno sačiniti odgovarajuću informaciju o svim na današnjem sastanku spomenutim problemima, a na temelju analize stanja po klubovima te da se potom s tim upoznaju javnost i nadležne vlasti.

Usaglašeno je formiranje Radne grupe koja će biti zadužena za realizaciju definiranih aktivnosti.

Uz predstavnike NS BiH, u Radnu grupu izabrani su i funkcioneri Željezničara, Širokog Brijega, Sarajeva, Zrinjskog te Radnika, piše Anadolu Agency.

Kopirati
Drag cursor here to close