Begić: Nijedno žarište nije proizvedeno na sportskom terenu

On je poručio da je trenutno najvažnija zaštita igrača i sportskih radnika.
Sport / Nogomet | 22. 04. 2020. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elvedin Begić, predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u razgovoru za N1 je kazao da se krovna kuća nogometa u BiH prethodnih dana bavila načinima kako da pomogne klubovima u stvaranju uvjeta za zaštitu igrača i drugih sudionika bez obzira na to kada se prvenstvo i natjecanja u BiH nastave.

"Iznašli smo sredstva da pomognemo klubovima u prvoj fazi, a to je da napravimo na stadionima dezifekcijskesobe i tunele, da nabavimo opremu, u smislu rukavica, maski, odijela i da dezinficiramo prostorije", rekao je Begić.

"U drugoj fazi se bavimo nabavkom uređaja za mjerenje temperature, bezkontaktno, a razmišljamo da uvedemo termalne kamere u fazi kada bi i gledatelji mogli prisustvovati utakmicama", kazao je Begić.

On je poručio da je trenutno najvažnija zaštita igrača i sportskih radnika.

"Ne smijemo dozvoliti da napravimo grešku. Donosili smo dobre odluke, na vrijeme smo ih donijeli, 14. ožujka smo prekinuli prvenstvo. Nijedno žarište nije proizvedeno na sportskom događaju. Nemamo žarišta u klubovima, među sportskim radnicima", rekao je Begić za N1.

Govorio je Begić za N1 i o online sjdnici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, gdje su usvojene odluke prema preporukama FIFA-e i UEFA-e.

"To je jedna u nizu sjednica koje smo imali u posljednjih 10-15 dana, sa klubovima i nadležnim komitetima. Mi nismo donosili odluke, samo zaključke, po preporukama FIFA-e i UEFA-e, koje smo bili dužni da prihvatimo", izjavio je Begić.

Podsjećamo, donesene su Odluke o prihvatanju preporuka FIFA-e vezanim za regulatorna pitanja (Izmjene i dopune Pravilnika o registracijama klubova i igrača i statusu i transferu igrača) nastalih uslijed COVID-19, i o izmjenama vezanim za licenciranje klubova za učešće u UEFA klupskim natjecanjima i natjecanju Premijer lige BiH nastalih uslijed COVID-19.

"Suština je da se da više prostora klubovima i igračima, ako dođe do raskida ugovora, to mora biti na obostrano dobro. Kada krenu sa nastavkom sezone, do njenog završetka, važnost ugovora se produžava. Druga je oko licenciranja klubova. Tu je UEFA-ina preporuka, dati su rokovi, prolongirani su rokovi po pravilnicima do određenog perioda i ostavljena je mogućnost da se oni koriguju", pojasnio je Begić.

On je kazao da klubovi koji su u poziciji i imaju ambicije da idu u europska natjecanja moraju ispuniti uvjete koje je UEFA propisala.

"Shodno situaciji, mi smo spremni da određene propozicije korigiramo, shodno uvjetima u BiH", naveo je.

Begić je pojasnio i da je produžen ugovor Dušanu Bajeviću, izborniku nogometne A reprezentacije BiH, te da je to samo formalno pravni čin.

"Bajević je imao ugovor do završetka baraža i Europskog prvenstva. Znamo da je Europsko prvenstvo pomjereno. Utakmice kvalifikacija po planu bi trebale biti u 9., 10. ili 11. mjesecu, vidjet ćemo. Do 30.11 vrijedi ovaj ugovor. Sve poslije ovisi o rezultatima", izjavio je Begić u razgovoru za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close