NS BiH

Begić: Nastaviti s razvojem nogometa i opravdati ulogu sportskih lidera

Sport / Nogomet | 04. 05. 2017. u 11:58 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redovna, izvještajna skupština Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održava se danas u Sarajevu.

Na početku skupštine prisutnim delegatima obratio se predsjednik Saveza Elvedin Begić koji je zahvalio na podršci, te da je davanjem novog mandata njemu i članovima Izvršnog odbora potvrđen kvalitet rada u prethodnom periodu.

“Želim vam zahvaliti za podršku. Prošlo je malo više od četiri mjeseca od kada ste članovima Izvršnog odbora i meni ukazali povjerenje da kroz novi mandat vodimo Savez, što je potvrda našeg dobrog rada u proteklim godinama. Dali ste snažan pečat i dozvolu za nastavak uspješnog vođenja Saveza u narednom periodu. Donijeli smo bitne odluke koje se tiču reforme administracije, jer moramo opravdati ulogu lidera u sportu u BiH”, izjavio je Begić u svom govoru.

Izvršni odbor je u protekla četiri mjeseca održao niz sastanaka na kojima su donesene bitne odluke - od reforme administracije, do poboljšanja u razvoju klupskih i reprezentativnih natjecanja, kao i nogometa uopće.

“Možemo obećati predan, naporan, transparentan rad, a mislim da smo u tom smislu pokazali dosta volje i energije. Treba nam pomoć i podrška svih delegata Nogometnog saveza BiH kako bismo fudbal u BiH podigli na još viši nivo”, zaključio je Begić.

Generalni tajnik NSBiH Jasmin Baković predočio je izvještaj o radu saveza u 2016. godini, a istaknuo je učešće A reprezentacije i osvajanje prestižnog Kirin kupa u Japanu, plasman kadetske reprezentacije na Europsko prvenstvo u Azerbejdžanu, dok su U-19, U-17 u narednom krugu kvalifikacija, te ženska U-17 reprezentacija BiH izborile plasman u elitni krug kvalifikacija za EP.

Baković je podsjetio da je Premijer liga BiH smanjena s ciljem povećanja kvalitate, a osvrnuo se i na infrastrukturne projekte, te na projekte modernizacije stadiona 'Bilino polje na kojem reprezentacija BiH nastupa u kvalifikacijama.

U 2016. godini odigrane su 1022 utakmice u domaćim natjecanjima pod okriljem NSBiH, radilo se na edukaciji stručnog kadra, ulagano je u različite razvojne programe, antidoping, afirmaciju i popularizaciju nogometa, te na unaprijeđenje nogometne infrastrukture diljem BiH.

Na skupštini je prezentovan i financijski izvještaj za prošlu godinu, a naglašeno je da je 2016. godina bila uspješna u poslovanju NSBiH.

Kao prioritetne aktivnosti Saveza za tekuću godinu istaknute su reprezentativne selekcije, domaća natjecanja, infrastrukturni i razvojni projekti, pomoć i podrška entitetskim savezima i klubovima, suradnja s UEFA-om i FIFA-om, socijalni dijalog s partnetima, edukacija i licenciranja klubova i drugo.

Seniorska reprezentacija nastavlja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, a 9. lipnja protiv Grčke u Zenici igrat će vjerovatno najvažniju utakmicu u kvalifikacijama. 

Ostale reprezentativne selekcije BiH u ovoj godini također očekuju nastupi u kvalifikacijskim turnirima.

Kopirati
Drag cursor here to close