Ususret El Clasicu

Barcelona u prednosti: Veliki španjolski derbi odlučit će individualna kvaliteta?

Real je nekada davno dominirao, Barca je bila veliki 'underdog' u gotovo svakom okršaju dvije najveće španjolske nogometne sile, međutim to se itekako promijenilo otkako je momčad iz Katalonije preuzeo Pep Guardiola, a u igrača stasao Lionel Messi.
Sport / Nogomet | 18. 12. 2019. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AS / Dvoboj u sredini terena mogao bi donijeti prevagu: Ivan Rakitić i Fede Valverde

Nakon političkog 'izgona' iz Katalonije kada je trebao biti odigran prvi ovosezonski El Clasico, dva mjeseca poslije nemilih događaja u toj španjolskoj pokrajini, svjetski nogometni fanovi napokon će dočekati okršaj Barcelone i Real Madrida.

Devedeset godina povijesti, fascinira zapravo da su pred večerašnji susret dvije momčadi izjednačene na 72 pobjede. To se naravno odnosi na utakmice u La Ligi u tom periodu. Ukupno su odigrali 179 dvoboja.

Gledajući pak sva natjecanja, susreli su se 242 puta, Barca je slavila jednom više, 96 puta.

Tko će slaviti večeras? Barcelona, reći će mnogi, u ovom trenutku djeluje kompaktnije, kvalitetnije iako i momčad Ernesta Valverdea svakih nekoliko utakmica kiksa u domaćem prvenstvu. S tog aspekta vrlo su slični svojim najvećim rivalima, podsjeća SportKlub.

Tko je sad  'underdog' ?

Real je nekada davno dominirao, Barca je bila veliki 'underdog' u gotovo svakom okršaju dvije najveće španjolske nogometne sile, međutim to se itekako promijenilo u posljednjih deset godina, otkako je momčad iz Katalonije preuzeo Pep Guardiola, a u igrača stasao Lionel Messi.

U tom je razdoblju Barcelona slavila čak 13 puta, Real samo četiri, a još toliko utakmica završeno je bez pobjednika. Desetljeće su obilježili okršaji Messija i Cristiana Ronalda kojeg naravno više nema u Madridu.

Sastavi za večerašnji El Clasico će se saznati najkasnije sat vremena prije utakmice, ali se zna da će Barcelona igrati bez Ousmanea Dembelea i Arthura Mela, dok će Zinedine Zidane na drugoj strani imati povećih problema.

Izvan stroja su Eden Hazard, Marcelo, James Rodriguez i Marco Asensio. Očekuje se pak nastupe hrvatskog dvojca Ivana Rakitića i Luke Modrića.

Valverde: U prednosti smo

Trener Katalonaca Ernesto Valverde, priznao je uoči utakmice da dan odmora više koji ima Barcelona može imati utjecaja u El Clasicu.

"Svaki El Clasico je težak. Ovo će biti prvi El Clasico za neke od naših igrača. Ova utakmica ima posebne konotacije. Igra se na različitom nivou i primjećujete važnost čak i iz tunela.", rekao je Valverde, pa nastavio:

"Dodatni dan odmora može imati utjecaj i odlučiti utakmicu i to je mala prednost. Utakmica je prvotno bila zakazana tako da mi imamo dan odmora manje."

Motiva ni jednoj ni drugoj momčadi, smatra Valverde, neće manjkati.

"Obje momčadi znaju kako se pripremiti u tim situacijama i motivacija je na najvišem nivou. Prošle godine smo igrali u srijedu, a zatim u subotu i reakcija je bila vrlo dobra.", dodao je Valverde.

 

Messi: Na Bernabeuu mi se stvara mnogo više prostora nego na Campu Nou

Lionel Messi večeras će imati novu priliku poboljšati svoj rekord postignutih pogodaka protiv Kraljevskog kluba.

Protiv Reala je dosad postigao već 26 pogodaka, a zanimljivo je da je od toga njih 15 bilo na Santiago Bernabeuu. Za španjolsku Marcu je uoči utakmice objasnio zašto je toliko učinkovitiji na gostujućem terenu.

"Kad igramo na Bernabeuu, stvara se mnogo više prostora. Napadaju nas više jer imaju obavezu domaćina i navijači ih zbog toga tjeraju u napad", rekao je Messi.

"Na Camp Nou igraju drugu vrstu utakmice, povlače se unazad. Kompaktniji su u obrani i zatim idu u kontranapad jer imaju vrlo brze igrače naprijed", rekao je Argentinac.

Kopirati
Drag cursor here to close