I Tirana i Marakana

Baković: Ovo je priča o usponu reprezentacije

Sport / Nogomet | 15. 12. 2016. u 12:57 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Revijalnom utakmicom na kojoj će nastupiti igrači koji su nosili dres nogometne reprezentacije BiH u prvim službenim mečevima, sutra će u Sarajevu biti održana manifestacija pod nazivom “I Tirana i Marakana”.

Dolazak na manifestaciju potvrdio je dio igrača koji su nastupali za A tim BiH u periodu od 1995. do 1996., kada su odigrani prvi službeni reprezentativni susreti s Albanijom, a potom i Brazilom.

Organizator manifestacije je Nogometni savez Bosne i Hercegovine, na inicijativu Udruženja sportskih novinara Federacije BiH, a kako je istaknuto na konferenciji za novinare, namjera je prisjećanje na međunarodne početke reprezentacije BiH.

Generalni tajnik Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković objasnio je zbog čega događaj nosi ime "I Tirana i Marakana".

“U Tirani je bila prva službena utakmica naše reprezentacije, u jedanaestom mjesecu 1995. godine, a Marakana je simbol Brazila..., s tim da je ta utakmica prije 20 godina odigrana u Manausu, ne na Marakani. Ali, ipak je bila historijska, prva utakmica reprezentacije na drugom kontinentu. A ima veze i s Marakanom na kojoj smo igrali na Svjetskom prvenstvu protiv Argentine, sve je to jedna veza i kontinuitet”, pojasnio je Baković.

Dodao je da je postojala želja da se nešto slično napravi prošle godine kao podsjećanje na 20. godišnjicu prve utakmice, ali tada nije bio povoljan ambijent, poslije neuspjeha u doigravanju protiv Irske.

Istaknuo je da je manifestacija podsjećanje na početke reprezentacije, dane kada je stvaran Savez, kada je reprezentacija bila 197. na FIFA-inoj rang listi, a sada 27.

“Ovo je priča o jednom razvoju, usponu reprezentacije. Imali smo tada jedno dijete koje je bilo tek rođeno, prošlo je sve dječje bolesti, tinejdžerske godine, mnoga iskušenja, bilo je i uspona i padova, sada je to zreo čovjek, odnosno reprezentacija koja ima svoje mjesto i u europskom i svjetskom nogometu. Ovo je prilika da vidimo dio onih asova koji su igrali tada”, poručio je Baković.

Tadašnji izbornik reprezentacije Fuad Muzurović istaknuo je da je utakmica protiv Albanije doprinijela da se BiH nađe u šeširu za izvlačenje skupina za Svjetsko prvenstvo 1998. u Francuskoj.

“Mi smo morali igrati jednu utakmicu, ona je bila planirana 1994. protiv Hrvatske u Zagrebu, međutim, iz političkih razloga nije se odigrala, i onda je Albanija izašla nama u susret. Rezultat kao rezultat, izgubili smo 2:0, ali smo dobili u svakom slučaju na nečemu drugom. Odigrali smo izvanrednu utakmicu”, prisjetio se Muzurović.

Pročitao je popis igrača koji su igrali u tom periodu za reprezentaciju BiH, a koji su potvrdili dolazak na sutrašnju utakmicu koja će se igrati između plavih i bijelih, a pored Muzurovića, izbornik druge ekipe je Mišo Smjalović, također bivši šef stručnog stožera bh. reprezentacije.

Igrači: Mehmed Baždarević, Elvir Bolić, Elvir Baljić, Blaž Slišković, Muhamed Konjić, Vlatko Glavaš, Vedin Musić, Nermin Šabić, Bakir Beširević, Mirza Varešanović, Admir Smajić, Nudžein Geca, Almir Turković, Senad Repuh, Senad Brkić, Pavo Dadić, Esmir Džafić, Said Fazlagić, Amir Osmanović, Sead Osmić, Samir Šabanović, Asim Hrnjić i Enes Demirović.

Sadašnji izbornik reprezentacije BiH i tadašnji igrač, Mehmed Baždarević, izjavio je da je sretan što je dio te povijesti. 

“Svi znamo šta je bilo u tim godinama. Danas reprezetnacija BiH ima lijep ugled u svijetu nogometa. Volio bih da mogu biti igrač sadašnje reprezentacije, pogotovo što znam kakvim igračima raspolažem. Možemo biti ponosni na sve one koji su igrački i ljudski ugradili u ovu reprezentaciju”, izjavio je.

Predsjednik Udruženja sportskih novinara Federacije BiH, Emir Delić, obrazložio je da je ideja bila da se okupe ne samo igrači i izbornici koji su u to vrijeme sudjelovali u stvaranju reprezentacije BiH, nego i svi ostali sudionici. 

“Tu sam ideju predložio predsjedniku Nogometnog saveza BiH Elvedinu Begiću, koji je odmah prihvatio. Koliko je ovaj događaj bitan, pokazao je razgovor s igračima, što njima znači da dođu u Sarajevo. Bili su oduševljeni što ih se netko sjetio”, zaključio je Delić.

Revijalna utakmica između A reprezentacije 1995. i A reprezentacije 1996. godine igra se u dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu sutra od 18.00 sati.

Manifestacija ima i humanitarni karakter, jer je prihod od ulaznica (5 KM), namijenjen Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close