NS BiH

Baković: Naši klubovi zaslužuju maksimalnu podršku nadležnih institucija

Sport / Nogomet | 01. 12. 2016. u 11:56 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Investiranje u razvoj sporta na nezadovoljavajućem je nivou i daleko ispod realnih potreba, smatra generalni tajnik Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković.

Kao jedan od razloga za takvo stanje navodi ekonomsku nerazvijenost države, kao i financijske probleme u svim segmentima društvenog djelovanja. Također, pravni status sportskih organizacija je diskutabilan.

“Kao udruženja građana, u zakonskom smislu, imaju identična prava i obveze kao i ostala udruženja bilo kojeg tipa i takav vid organiziranja za mnoge je neadekvatan”, izjavio je Baković za službeni portal NSBiH.

Istaknuo je da je posebno pitanje organiziranost sportskih kolektiva, uključujući i strukovne saveze i klubove, od kojih mnogi nemaju neophodne ljudske i materijalne resurse za kvalitetno funkcioniranje, a jako su česte i promjene menadžmenta, tako da nema kontinuiteta koji je veoma bitan za svaki kolektivitet.

Kada je u pitanju podrška Nogometnog saveza BiH, Baković ističe da je Savez u posljednjih nekoliko godina olakšao financijsko poslovanje klubova u prvom stupnju natjecanja kojim neposredno rukovodi.

Sponzorstvom lige i ukidanjem kotizacije za natjecanje klubovi su ostvarili značajne uštede, naglašava generalni tajnik i podsjeća da je Savez interevencijom kod nadležnih poreznih organa omogućio pojedinim klubovima da prevaziđu probleme i izbjegnu moguće blokade poslovanja.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je inicijator konferencije ''Finansijski i organizacioni problemi sportskih klubova – kako spriječiti gašenje sporta u BiH'', koja će biti održana 7. prosinca u hotelu ''Terme'' na Ilidži.

Baković naglašava da konferencija sigurno ne može riješiti sve probleme klubova, niti strukovnih saveza, ali može biti početak rješavanja otvorenih pitanja te traženje puteva i modaliteta koji će sportskim kolektivima omogućiti sigurniji status i određene olakšice u kontekstu izvršavanja zakonskih obaveza.

“Treba imati u vidu da državne reprezentacije i najuspješniji klubovi predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim natjecanjima i da su sportski ambasadori koji promoviraju našu državu. Zbog toga zaslužuju maksimalnu podršku i razumijevanje nadležnih institucija”, zaključio je Baković.

 

Kopirati
Drag cursor here to close