Konačno u posjedu trofeja

Baka progovorio o trenenerskim uzorima i svojim pedagoškim postulatima

Sport / Nogomet | 01. 06. 2017. u 10:24 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Previše je ovih dana napisano toga oko Blaža Sliškovića, a da se nije nitko sjetio upitati ga o njegovim trenerskim uzorima i planovima za budućnost. 

E pa sada je i to ispravljeno, jer je Baka, koji je sa Zrinjskim osvojio prvi trenerski trofej, progovorio i o tom detalju...

“Trenerskog uzora u pravom smislu riječi, nemam…, ne na način kao što sam ga imao kao igrač”, rekao je za Dnevni list pa pojasnio: “Tada sam na sve moguće načine htio razmišljati kao Cruyff. sedamdesetih sam bio klinac koji se divio njegovoj brzini, driblingu, prvi je uz Beckenbauera igrao desnom vanjskom…, lijeva im je služila za hodanje. Ali opet, imao sam sreću da sam radio s nekim ljudima od kojih sam puno naučio.”

Pa ipak, dva imena je istaknuo. 

“Ante Biće Mladinić je bio veliki čovjek i pedagog, od njega sam puno naučio, a to se itekako može reći i za Giovannija Galeonea koji me je trenirao u Pescari, s tim da je on bio drukčiji. Imao je prijateljski odnos s igračima, ali do određenih granica. Mislim da sam po tom pitanju ja možda najbliži njemu. Neću zaboraviti ni Sulejmana Repca ni Muhameda Mujića, od svakoga sam naučio ponešto.”

Blaž Slišković kao trener negdje je između svih spomenutih imena, no ima on i svoje postulate kojima se vodi u trenerskom poslu.

“Uvijek se držim one da nitko nije rođen zločest, nego da takav postane ako ga tako odgojiš. Ako mi priđeš sa fine, ljudske strane, vratit ću ti to četverostruko i od svega mi je najdraže to što ni s jednim igračem kojeg sam trenirao nisam u svađi, a bilo ih je na stotine. Kad se sretnemo, izljubimo se, popijmo piće i onda svom sinu kaže: ‘Nema ti boljeg čovjeka od njega’. To mi je draže od svega.”

Usput je progovorio i o budućnosti sa Zrinjskim. 

“Kada sam došao, dogovorili smo dva mjeseca plus dvije godine, ali pod uvjetom da će me klub pustiti ako dobijem ogovarajuću ponudu iz inozemstva. Bilo je nekih kontakata od strane klubova i menadžera, ali ništa konkretno.”

“Fokusiran sam na naš plan, a za sljedeću sezonu kao osnovni cilj postavljena je Europa. Nemamo izričit cilj opet obraniti naslov, nego stvoriti novu momčad koja će igrati ljepše, eventualno napravit iskorak u Europi i onda možda za godinu dana opet napasti vrh Premijer lige.”

Ono što Plemiće i njega, ako ostane, prvo čeka, europski je izazov. No, može li Zrinjski biti prvi bh. prvak koji će nakon Modriče 2008. preskočiti prvu preepreku u kvalifikacijama za Ligu prvaka. 

“Koliko je to prošlo, devet godina? Statistika nešto govori, ali nije se uvijek sve događalo kako su statistički parametri najavljivali. Mi ćemo prije svega pokušati napraviti dobre pripreme na Kupresu, a onda pokušati preskočiti tu prvu prepreku.”

“Jasno nam je da samo kvalitetom možemo proći dalje, ali i to da našim igračima sigurno neće nedostajati motiva. Dobro bi bilo da se navijači uvjere da je to moguće, da optimizam još poraste.”

 

Kopirati
Drag cursor here to close