Feđini specijali

Baka: O dotičnom ne bih više

Nakon poraza od Slaven Belupa u Koprivnici, Katalinić je postao bivši, a uprava Hajduka je krenula u potragu za novim trenerom.
Sport / Nogomet | 30. 05. 2020. u 20:30 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bila je sezona 2004/2005. Hajduk je već na startu izblamiran eliminacijom u drugom pretkolu Lige prvaka od amatera Irskog Shelbournea. Tadašnji trener, Ivan Katalinić je preživio, ali ne zadugo. Jer se momčad Hajduka mučila i u prvenstvu. U prvih pet kola ostvarene su dvije pobjede, što je bilo poprilično skromno. Nakon poraza od Slaven Belupa u Koprivnici, Katalinić je postao bivši, a uprava Hajduka je krenula u potragu za novim trenerom.

Klečali i molili

Ekspedicija u sastavu Igor Štimac, Branko Grgić, Fredi Fiorentini je odlučila na klupu Hajduka dovesti Blaža Sliškovića, jer je situacija bila poprilično kritična. U to vrijeme Baka je bio izbornik reprezentacije BiH i jedan od uvjeta u razgovoru s čelnicima Hajduka je bio da bez obzira na klub, može bez problema voditi i reprezentaciju.

- Klečali su i molili da preuzmem klub, pričali kako se u Split ne smiju vratiti bez mene. Torcida je tražila Štimčevu i Grgićevu smjenu. Iskoristili su me da vrate mir na Poljud. Angažirali su mene jer me Torcida voljela. Iskoristili su to, mislim, samo da kupe vrijeme. Nisu ni oni računali da bi išta mogao napraviti s Hajdukom, govorio je Baka kasnije, nakon što će zbog tog dogovora na kraju završiti na sudu.

Video: 1. HNL 2004/05 22. kolo

Odmah po preuzimanju Hajduka, Sliškovićeva momčad je sredila Zadar 4:0, a onda je narednih 16 utakmica do početka Lige za prvaka poražena tek četiri puta. Četiri puta u gostima od Dinama, Zagreba, Kamen Ingrada te Rijeke.

Video: VARTEKS-HAJDUK 0-4. 25.09.2004

Na početku Lige za prvaka Hajduk je prvo posrnuo doma protiv Zagreb, pa je na Poljudu osvojio kontra Rijeke Igor Novaković je zabio za izjednačenje u devedesetoj minuti. Nakon 19 utakmica na klupi, Slišković je smijenjen, a palicu je preuzeo Igor Štimac. U trenutku kada je Hajduk još uvijek držao prvo mjesto. Štimac i njegova momčad su uspjeli u preostalih osam kola ostvarili tri pobjede, uz četiri remija i proslaviti naslov prvaka. Štimac je na kraju vodio i reprezentaciju Hrvatske, ali ne pretjerano uspješno.

Slišković tužio Hajduk

Slišković je nakon svega odlučio tužiti Hajduk, tražeći ono što mu pripada po ugovoru. Dugo se Baka i Hajduk vukli po sudu, još od 2008. godine, kada je Hajdukova legenda nakon nekoliko godina čekanja podnijela tužbu. Zabilježeni su deseci ročišta, između ostalih i izravno suočavanje bivšeg trenera s dvojicom bivših funkcionera. Oni su, pak, u jednom trenutku čak tvrdili da Slišković nikada nije bio trener Hajduka, no njegova odvjetnica to je lako pobila. Tada, 2004. go

dine, Slišković je s Hajdukom potpisao trogodišnji ugovor s plaćom od 90 tisuća eura. Dakle, ukupno 270 tisuća. Tvrdi da mu je 'kroz plaće i naknade' u jednoj godini isplaćeno između 20 i 25 tisuća, prije nego što je potjeran iz kluba.

- U ugovoru je stajalo da je u slučaju eventualnog raskida klub dužan isplatiti 50 posto i to je ovih 150 tisuća eura. Sa Štimcem i Grgićem sreo sam se nekoliko puta na sudu: ja sam deset puta dolazio iz Mostara, a oni su izbjegavali ročišta i pojavili se tek nakon prijetnje privođenjem. Sutkinja ih je posjela nasuprot mene, a oni su me gledali u oči i sve negirali. Ma, sve mi se to na koncu zgadilo, već tada je tvrdio Slišković koji je "pobijedio" u slučaju sa svojim nekadašnjim klubom.

Nemoj dotični više

Od tada do danas, povremeno u medijima Štimac "voli" malo prozvati Slišković. Pričao je sve i svašta, ali nakon posljednjih izjava, Baka je odlučio odgovoriti.

- Vidite, više nemam snage da tom čovjeku izgovorim ime, pa je on za mene dotični. Dakle, dotični gospodin navodi da je uprava, ljudi koji su u to vrijeme vodili Hajduk, odlučila da nisam zaslužio tu čast biti prvak s Hajdukom zbog svog neprofesionalnog ponašanja. Dakle, sad se postavljaju neki upitnici, zar ne? Kako je uprava znala da će Hajduk sedam ili osam kola prije kraja biti prvak? Kad je bodovna razlika između Hajduka, Rijeke i Intera, koji su se borili za titulu, bila tako tanka, mala? Po čemu su mogli znati da će biti prvaci? Zar ta izjava u kojoj uprava Hajduka zna da će biti prvaci ne povlači neka potpitanja? Na osnovi čega su znali?, pita se Slišković u razgovoru za „Sportske novosti“.

- Stotinu i jedan put sam im kazao da imam posao kao izbornik, da je to ozbiljan posao, da ne mogu zanemariti obveze u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine i reprezentacije zbog Hajduka. Ali, pazite sad, nakon tih pet sati pristajem postati trener Hajduka na nagovor dotičnog gospodina! Iz poštovanja prema njemu i svojoj volji da pomognem Hajduku. Držao sam da poznajem materiju i da ću moći podignuti momčad, vidio sam da imaju mladih igrača s potencijalom. Htio sam neke promjene da izađemo iz te krize.

Tada potpisuje ugovor...

- Međutim, u tom ugovoru Hajduk se obvezuje da sve obveze koje imam prema Savezu BiH i reprezentaciji mogu obavljati bez ikakvih problema. Meni je tim ugovorom bilo dopušteno otići jednom u mjesec dana do Sarajeva kako bih mogao obaviti svoje obveze, da napravim pripreme s reprezentacijom. Mi smo se u to vrijeme skupljali za kvalifikacijske utakmice. Igrali smo i odlučujuću utakmicu s Danskom za izravni plasman na Europsko prvenstvo. Normalno, ako odem na pripreme reprezentacije tjedan dana, od ponedjeljka do ponedjeljka, moram momčad Hajduka ostaviti svom pomoćniku. Mišo Krstičević je veliki radnik i sjajan profesionalac, radio je maksimalno profesionalno. Druga je stvar što su neki pojedinci mislili da ako nema prvog trenera mogu raditi što hoće, da mogu zabušavati. Međutim, oni su se varali jer je Mišo bio mnogo oštriji od mene!

Još tijekom povlačenja po sudu, čelnici Hajduka su spominjali probleme oko licence...

- To može posvjedočiti i čovjek koji je sa mnom bio na razgovoru o preuzimanju Hajduka, Ahmet Pašalić, koji je bio u svojstvu direktora reprezentacije BiH. Kazao sam im da imam upisanu Pro licencu te da mi je ostao samo diplomski rad. Ja sam s tom licencom vodio reprezentaciju BiH, ona je bila validna u UEFA-i i FIFA-i. Da nije bila, ne bih mogao sjediti na klupi BiH. Rekao sam im da ću im donijeti tu licencu, te da me oni onda registriraju u Hrvatskom nogometnom savezu. U Hajduku nisu mrdnuli “onom stvari” da je proslijede u HNS, da je verificiraju! Ta licenca je ostala u ladicama Hajduku! Kasnije sam pitao Zorislava Srebrića je li ikad stigla u Savez, kazao mi je - nije! Eto vam ga živog, neka kaže je li do njega ikad došla moja licenca. Dakle, priča o licenci je još jedna notorna laž. A tvrdili su u sporu da ja uopće nisam bio trener. A nisu proslijedili moju licencu u HNS.... Na tu foru su oni i išli... Zamislite koliko je tu bilo laži i kontradiktornosti, naglasio je Baka.

Video: VARTEKS-Blaz Sliskovic 

 

Kopirati
Drag cursor here to close