America de Cali, od kartela do Billa Clintona
Feđini specijali

America de Cali, od kartela do Billa Clintona

Sport / Nogomet | 24. 08. 2021. u 09:32 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon silaska sa scene i smrti velikog bossa kartela Medellin Pabla Escobara, konce igre na surovoj sceni polako ali sigurno počeo je preuzimati najveći konkurent - kartel Cali. Kartelom su upravljala braća Miguel i Gilberto Rodriguez Orejuela.

Naravno, niti ovaj kartel se nije razlikovao od svojih prethodnika, jer su braća nastojala "pokriti" sve segmente  javnog života. Između ostalog i sport, točnije nogomet.

Idealna prilika je bio lokalni klub, America de Cali.

Klub koji je u 80-ima osvojio pet uzastopnih naslova prvaka te je tri godine zaredom igrao u finalu Copa Libertadores. Jednom su bili bolji Argentinos Juniors, drugi put River Plate, treći Penarol. Četvrti put je America de Cali bila u finalu ovog natjecanja 1996. godine i tada je izgubila.

  / America de Cali

Navijači i danas vole reći kako je jedan od "krivaca" za ono što se događalo" Los Diablos Rojosima" u presudnim utakmicama lokalni zubar Benjamín Urrea koji je između ostalih bio jedan od partnera i osnivača ovog kluba.

Urrea je poput Béle Guttmanna jednostavno prokleo klub rekavši kako nikada neče osvojiti ono što je u Južnoj Americi najvažnije, Copa Libertadores.

Prva profesionalna momčad u Kolumbiji

Prokleo ih je kada se krenulo s profesionalizacijom igračkog kadra tamo pedesetih godina, točnije 1948 godine. Humberto Salcedo Fernández 'Salcefer' i dr. Manuel Correa Valencia napravili tu kako se kaže pretvorbu, iz amaterizma u profesionalizam, pa je America de Cali postala prvi profesionalni klub. 

Uskoro će doći najbolje razdoblje tih godina u Kolumbiji, pravi nogometni El Dorado. Klubovi se otvaraju za igrače poput legendarnog Alfreda Di Stefana, Néstora Raúla Rossija i mnoge druge.

Naravno, da su ti igrači kako obično kažemo "sa strane" uzeli velike novce, za relativno kratak period.  Oni su se već 1951. godine morali vratiti u svoje matične zemlje, a momčadi u Kolumbiji su ostale da grcaju u dugovima. Ni America nije bila izuzetak.

Video: The Cali Cartel

Stvari se opet počinju mijenjati pojavom braće Miguel i Gilberto Rodriguez Orejuela. Braća su svoj kartel osnovala još sedamdesetih zajedno s Joséom Santacruzom Londonom.

Devedesetih godina Kartel Cali prerastao je u jednu od najmoćnijih skupina za operacije krijumčarenja droge u svijetu, a u jednom trenutku su kontrolirali ogromnu većinu tržišta kokaina u Sjedinjenim Država i Europi.

Gilberto Rodriguez, poznatiji kao "El Ajedrecista" ili šahist je uvijek bio korak ispred ostalih. Za razliku od ostalih kraljeva drogom, rijetko se služio nasiljem.

Koristio se potkupljivanjem te je više djelovao kao poslovan čovjek, zbog čega su ga suradnici iznimno respektirali. Novca je bilo dovoljno za "pranje" kroz klub, pa su se opet počeli dovoditi igrači.

Stižu braća i jaki kartel

Legenda kaže da su braća još krajem sedamdesetih godina bila spremna istresti na stol 20 milijuna dolara Maradoni, ali on nije prihvatio ponudu.

Zato su došli Willington Ortiz, Ricardo Gareca, Roque Alfaro, Humberto Sierra, Roberto Cabanas, Julio Falcioni. Momčad je nedodirljiva u prvenstvu, osvaja pet naslova zaredom.

Video: Historia del America de cali

Ricardo Gareca je jako tražen igrač, ali braća povećavaju cijenu koja će narasti do velikih šest milijuna dolara, ali Garecu nisu prodali. Što je možda i bio cilj, onaj iskreni. Kasnije će surovi ubojica Popaj reći.

- Šef je htio osvetu, ali je poštedio život Gareci jer je volio nogomet. Escobaru je Gareca stalno bio u vidokrugu, ali nikad nije krenuo na njega. Razmišljao je o tome da postavi pod njegov automobil bombu, razmišljao je čak i likvidaciji ostalih igrača. Ipak, oteo je igrače iz Calija kako bi mu doveli braću Rodriguez, osnivače Cali kartela. Kako nisu surađivali, ubio je obitelj jendog od njih - Pedra Enriqeua Sarmienta, ispričao je jednom prilikom John Jairo Velásquez, poznatiji kao Popaj.

Video: Las 4 FINALES de LIBERTADORES perdidas del AMÉRICA DE CALI

Jedan od najpoznatijih igrača Americe, jedno vrijeme je bio Freddy Rincon koji je za klub kojim je upravljao Cali kartel igrao od 1990. do 1993.

- Šef je bio šef i mi smo radili sve kako je on rekao. Bez obzira na to što je on radio izvan sporta, ovo je ipak bio samo nogomet. Uvijek sam poštovao nadređene pa je tako bilo i ovaj put, slušao sam što mi kažu jer sam želio osvajati naslove. Nikad nam nisu prijetili, nikad nismo bili u tome iako smo čuli priče. Uvijek su bili na našoj strani, a problemi s drogom su bili samo njihovi i oni su to rješavali među sobom, pojasnio je Rincon imao problema s policijom upravo zbog navodnog pranja novca, suradnje s narko kartelom i narko šefom Pablom Montanom.

Amerikanci stežu obruč

Nakon smrti Escobara,  Gilberto Rodriguez Orejuela je bio prva meta policije i istražnih organa. Prvi put "pada" 1995. godine, u vrijeme dok je na vlasti u Kolumbiji bio na vlasti predsjednik Ernesto Samper Pizano, koji je također bio pod sumnjom da ga financira Cali kartel.

Godinu dana kasnije, bježeći od policije, ubijen je José Santacruz Londono. Gilberto je osuđen na 15 godina ali je pušten nakon kontroverzne odluke Pedra Joséa Suáreza, zbog uzornog ponašanja ali i priznavanja prijašnjih zlodjela.

Oslobođen je u studenom 2002. godine,  ponovo uhićen samo četiri mjeseca kasnije i to na zahtjev vlade SAD-a. Amerikanci su tvrdili kako je "Šahist" zaslužan za prebacivanje čak 300 tona kokaina u SAD te je na njihov zahtjev Gilberto u prosincu 2004. konačno izručen.

Dvije godine kasnije osuđen je na 30 godina zatvora. Imovina braće je zaleđena, a America je počela polako da tone.

Ipak prvaci

Klub se našao na tzv. Kingpin listi tadašnjeg predsjednika Billa Clintona. Nije bilo sponzora, nisu se mogli potpisivati ugovori s novim, niti su mogli uzeti eventualni novac koji bi zaradili na nekim turnirima ili utakmicama. Preživjeli su bukvalno od prodaje igrača.

Najnižu točku je dosegla 2011. godine kada po prvi put  u 86-godišnjoj povijesti ispada u drugu ligu. Momčad je konačno skinuta s Kingpin liste u travnju 2013.

Pet godina kasnije su se vratili u društvo najboljih, 2020. su ponovo nakon svega postali prvaci.

Gotovo je nemoguće opisati radost navijača "Los Diablos Rojosa" koji su više od dva desetljeća stajali su uz svoj klub. I koji su prošli sve od kartela i droge, ispadanja u drugu ligu, do dugogodišnje borbe za povratak na vrh.

Video: América de Cali Campeón 2020 | Todos los Goles |
Kopirati
Drag cursor here to close