Sumnjivo je puno toga

Afera s transferima u Italiji opet Ramadani u središtu

Prateći istragu od Španjolske do Italije, tužilac Giovanni Polizzi se fokusirao na poslovanje agencije LIAN Sport Group, ali niza drugih tvrtki u kojima je Ramadani surađivao s Pietrom Chiodijem.
Sport / Nogomet | 15. 12. 2021. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federico Chiesa, Leroy Sané, Ante Rebić, Luka Jović, Miralem Pjanić, Borna Sosa, Adem Ljaljić, Samir Handanović, samo su neki od igrača koje zastupa agencije "LIAN Sport Group" sa sjedištem u Berlinu. Agencija čiji je vlasnik Fali Ramadani dok je njegova desna ruka Mostarac Nikola Damjanac. Svoj prvi veliki novac Fali Ramadani je zaradio u ugostiteljstvu, kasnije se posvetio nogometu, odnosno poslu nogometnog menadžera pa je danas jedan od svakako pet najuspješnijih na europskom tlu. Međutim s vremena na vrijeme, Ramadani i njegova tvrtka se nađu u središtu neke afere.

Još prošle godine se pisalo, najviše u srbijanskim medijima kako su Ramadani i Damjanac uhapšeni u Španjolskoj u sklopu istrage oko kupovine nekretnina na Mallorci gdje je pomenuti dvojac imao tvrtku koja je bila registrirana na supruge Hajku Sabin i Sanju Damjanac. Španjolskim vlastima su bili sumnjivi tokovi novca kojima su kupovane nekretnine, a koji su opet bili povezani s pojedinim transferima. Za one koji ne znaju Sanja Damjanac je sestra Zvezdana Terzića koji je 2008. godine bio pod istragom zbog navodne pronevjere novca od transfera dok je bio sportski direktor OFK Beograda, nakon čega je tri godine proveo u bjekstvu, a danas je jedan od vodećih ljudi Crvene Zvezde.

Ramadani se sada ponovo našao u centru pažnje nakon što je policija pokucala na vrata velikom broju klubova u Italiji kako bi se provjerili transferi pojedinih igrača. Prateći istragu od Španjolske do Italije, tužilac Giovanni Polizzi se fokusirao na poslovanje agencije LIAN Sport Group, ali niza drugih tvrtki u kojima je Ramadani surađivao s Pietrom Chiodijem. Radi se o tvrtkama koje imaju službeno sjedište na Malti, Irskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, a koje u stvarnosti posluju u Italiji preko " skrivene stalne poslovne jedinice " čiji su prihodi bili skriveni od poreznih vlasti i prebačeni na račune u stranim bankama. Ove kompanije su sklapale poslove uglavnom o prodaji igrača na tržištu transfera s jedanaest talijanskih klubova.

Milansko tužilaštvo traži od klubova da naravno dostave svu potrebnu papirologiju uz mailove menadžera i svih onih koji su  sudjelovali u realizaciji pojedinih transfera. Tako su na udaru između ostalih našli Juventus i Fiorentina koju su realizirali transfer Federica Chiesa. Od Napolija je, s druge strane, zatraženo da dostavi akte o kupovini Koulibalyja i raskidu ugovora 2018. s trenerom Sarrijem, dok će Inter morati da dokumentira procedure obnove ugovora s Handanovićem, Roma realizaciju posudbe Kalinića, Verona također, Milan kupovinu Rebića, Juventus mora dostaviti papipre realizacije prodaje Pjanića Barceloni, zatim tu su potpisi Karla Butića za Torino, odnosno Lorenca Šimića za SPAL.

Ipak, talijanski mediji javljaju kako niti jedan klub nije pod istragom već se samo istražuju radnje Ramadanija i njegovog suradnika Pietra Chiodija koji je prema tvrdnjama tužilaštva u Italiji, bio glavni posrednik pri realizaciji transfera.

U prošlosti je Ramadani imao sličnih "problema" s vlastima u Njemačkoj jer se njegovo ime spominjalo i u istrazi protiv bivšeg predsjednika Bayer Levekusena Rainera Calmunda za navodne provizije na crno i preplaćene transfere. Centralne figure u istrazi su Volker Graul (bivši nogometaš) i upravo Ramadani. Sa Graulom se Ramadani našao i u središtu skandala oko transfera igrača iz Koblenza, jer su prodavali igrače bez dozvole Njemačke ligaške udruge.

Međutim, bez obzira koliko se puta Ramadani i njegova tvrtka ili tvrke kako hoćete povezivala s ovom ili onom aferom, Ramadaniju se zvanično ništa nije dokazalo, a što će biti sada u Italiji, kada je na površinu isplivala još jedna neugodna afera ostaje da se vidi.

Kopirati
Drag cursor here to close