Azijski kup

Zaključeno prvo kolo Azijskog kupa: Katanec se izvukao u devedesetoj, Saudijci golgeterski raspoloženi

Favoriti su kao i dan ranije opravdali očekivanja iako nisu stigli do laganih pobjeda.
Sport / Nogomet | 09. 01. 2019. u 21:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utakmicama u skupinama E i F zaključeno je prvo kolo na Azijskom kupu. Favoriti su kao i dan ranije opravdali očekivanja iako nisu stigli do laganih pobjeda.

Japan je nastup na turniru otvorio trijumfom kontra Turkmenistana 3:2. Nakon prvog poluvremena Turkmenistan je iznenađujuće imao minimalnu prednost zahvaljujući Amanovu koji u 27.minuti postiže efektan gol. Petnaest dobrih japanskih minuta u nastavku prolazi u znaku Yuye Osake. Prvo je izjednačio rezultat nakon solo akcije, a onda je iskoristio nesporazum Saparowa i vratara Orazmuhammedowa. U sedamdesetoj minuti obrana Turkmenistana je ostavila dovoljno prostora Doanu kojem je malo pomogao i Babajanow. U 79.minuti je dosuđen jedanesterac koji je u gol pretvorio Atayev za konačnih 3:2.

Vratar Omana Faiyz Al Rashidi neće po dobrom pamtiti utakmicu protiv Uzbekistana, jer je dobrim dijelom kumovao porazu svoje selekcije. Prvo ga je u 34.minuti nadmudrio Akhmedov poslavši mu iz slobodnog udarca prizemnu loptu u njegov kut. Igrači Omana su se potrudili da dođu do izjednačenja i uspjeli su Al Ghassaniju u 72.minuti. Međutim pet minuta prije kraja opet Al Rashidi katastrofalno reagira na prvoj vratnici nakon ne pretjerano jakog šuta Shomurodova. U sudačkoj nadoknadi Al Ghassanija kao posljednji čovjek obrane u kontri rukama zaustavlja Krimets koji crvenim kartonom spašava svoju reprezentaciju.

U posljednja dva dana turnira tri gola su postignuta iz slobodnih udaraca. Za treći se pobrinuo Bassam Hisham, dvadeset i pet minuta prije kraja utakmice Katara i Libanona. Trijumf Katara je ovjerio Almoez Ali u 79.minuti. Treba reći da je u ovom susretu kod rezultata 0:0 poništen gol Libanona, odnosno Ali Hamama zbog navodnog prekršaja u napadu.

 
Najzanimljiviju utakmicu dosadašnjeg dijela Azijskog kupa odigrali su u okviru skupine D, Irak i Vijetnam. Pet golova je postignuto, a Irak je na kraju osvojio sva tri boda iako je nakon prvog dijela Vijetnam imao prednost 1:2.

U tom prvom poluvremenu reprezentacije Iraka i Vijetnama kao da su se nadmetale tko će primiti gluplji gol. Vijetnam je poveo u 24.minuti autogolom Ali Faez Atiyaha koji se ispred vratara Jalal Hassana uspio okrenuti i petom postići gol, u trenutku kada je ovaj izašao s gola kako bi intervenirao. Deset minuta kasnije, Iraq se vratio u igru. Ovaj put je na drugoj strani katastrofalno reagirao Duy Manh Do koji poklanja loptu Mohanadu Kadhimu što ovaj pretvara u gol. Vijetnam je ipak na odmor otišao s prednošću, jer je šut Hoang Nguyena odbio golmana Iraka samo do Cong Phuonga kojem je upisan gol, iako se stekao dojam da je opet zadnji loptu dirao Atiyah.

Iračani su od prve minute nastavku stvarali pritisak koji će brzo uroditi plodom. Mohanad Kadhim je opet bio u glavnoj ulozi, ali su njegova dva pokušaja zaustavljena prije nego što je Humam Tariq pronašao put do mreže Vijetnama. Tariq je postigao gol u 60.minuti, nepune dvije minute nakon što je ušao u igru. Zanimljivo, njegov šut je pokušao neuspješno izblokirati tragičar kod prvog gola Iraka, Manh Do koji je čak i zakačio malo loptu. Na kraju je junak utakmice bio Ali Adnan koji iz slobodnog udarca postiže efektan gol i to u 90.minuti.

Odigrana je i prva utakmica u skupini E u kojoj Saudijska Arabija potvrdila status favorita kontra Sjeverne Koreje. Hattan Babhi je također lijepim golom načeo Koreance u 28.minuti. Na drugi gol se čekalo do 37.minuti, a djelo je Mohammed Al Fatila. Al Fatil je u letu uhvatio centaršut Al Mogahwija i svakako će konkurirati za jedan od najefektnijih golova turnira. Do odmora je Sjeverna Koreja ostala s desetoricom, pa su bez problema posao u nastavku završili Salem Al Dawsari (70.) i Fahad Al Muwallad (87.)

Kopirati
Drag cursor here to close