..ali nam je živjeti skupa!

Slišković: Ne volite se ni u Hrvatskoj, zašto bi se mi voljeli?

Da nije postao nogometaš Baka bi se bavio vožnjom Formule 1.
Sport / Nogomet | 10. 06. 2018. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za predstojeće Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji gost emisije “Nedjeljom u dva” bio je Blaž Slišković – Baka.

"Ja kleknem na tepih i idem kvadrat po kvadrat, sve u sitnicu - bez nastavka direktno usisajem. Dva ili tri puta tjedno usisavam i to nakon supruge. Ona to površinski i onda ja moram naknadno nakon nje to proći", kazao je na početku emisije o kućanskim poslovima 'Grande Baka'.

Da nije postao nogometaš Baka bi se bavio vožnjom Formule 1, te da je bio kao klinac prvak Jugoslavije prsnim stilom u plivanju, uz to je svirao klavir...

Komentirao je šanse Hrvatske na najvećoj nogometnoj smotri, trenerske uspjehe u Bosni i Hercegovini, a prisjetio se i svojih igračkih dana.

'I nakon 27. godina kada sam stigao u Francusku nogomet mi je bio zabava, samo sam tada vidio što je profesionalnost. Kod nas je bilo, utrčiš u svlačionicu, obučeš se i na trening. Zabava mi je postao, jer sam zavolio nogomet.'

Postoji priča i da je igrao pijan.

'Na utakmici koju smo pobijedili 9:2 dao sam četiri gola. Tu cijelu noć proveli smo u kafani. I na toj utakmici sudac je bio Maksimović, ja mu kažem lijeve golmanove rašlje ide lopta, on nije vjerovao. Svojim igračima to ne bih tolerirao.'

Njegov favorit je Belgija iako smatra da je prvi favorit Brazil. A Hrvatska?

'Zadnja prijateljska utakmica je pokazala slabosti, no ne treba prema tome donijeti sud. Izbornik Dalić ima vremena to korigirati. Realno bi uspjeh bio prolazak prvog kruga, tu Hrvatska ne bi smjela zeznuti. Mislim da javnost previše očekuje od ove momčadi, vidi ih u polufinalu, finalu. Ako se neke stvari poslože, Hrvatska može daleko', jasan je bio Baka.

Dotakao se velikog broja utakmica za nogometaše.

'Uefa i Fifa nastoje što više zaraditi, to je postao biznis. Imate Modrića koji je odigrao 90 utakmica u sezoni i dovedete ga na natjecanje na kojem ima još sedam utakmica. Koji to stroj može izdržati. Najnezgodnije vrijeme za prvenstvo je ovo, trebalo bi igrati u devetom, desetom mjesecu. Ne možemo dozvoliti da jedna Grčka bude prvak, to je antinogomet.'

Dotakao se i slučaja Mamić, kao i lokalnih prilika u Bosni i Hercegovini.

"Ja njega obožavam, prije svega kao osobu koja je podigla hrvatski nogomet na jednu višu razinu. Daj Bože da je u Hrvatskoj više Mamića koji bi voljeli vidjeti Rijeku, Hajduk i Osijek na razini na kojoj je Dinamo. Otvoreno hajdukovcima kažem da prvo obrišu ispred svojih vrata, a tek tada da gledaju u tuđe dvorištu", rekao je Baka pa dodao: - Kada u Hajduku nađu čovjeka kojim će svim srcem biti uz klub, to bi ih daleko odvelo.

"Ja sebe smatram Hrvatom iz Hercegovine i ponosan sam jer sam iz Hercegovine, kazao je Baka na jedno od pitanja voditelja Aleksandara Stankovića, te dodao da je za njega Mostar jedan grad.

'Plemići' su u svibnju postali prvaci Premijer lige Bosne i Hercegovine - treću sezonu zaredom.

"HŠK Zrinjski je jedan od rijetkih klubova gdje igraju igrači svih nacionalnosti i u kome nema opterećenja i zato Zrinjski ima rezultate. Naši navijači su korektni prema svima i to sve je rezultat ovih naših uspjeha", rekao je 59-godišnji Slišković.

Istaknuo je da je apolitičan i da ne voli o tome pričati.

'Ne volimo se u BiH, no moramo živjeti skupa, kao i u Hrvatskoj. Ajmo se samo poštivati, ne moramo se voljeti. Ajmo surađivati, barem mislim da bi tako trebalo biti. Dosta je ljudima rata. Ljudi masovno odlaze jer ne znaju hoće li za 10, 15 godina dogoditi ono što se dogodilo prije 20 godina", kazao je Baka.

Trio BMV (Bajević, Marić, Vladić) proglasio je kao najbolje nogometaše iz Mostara, napomenuvši da je Luka Modrić nesumnjivo u Mostaru i među Mostarcima ostavio vječni trag, no Luka nije Mostarac.

U bogatoj igračkoj karijeri Slišković je nastupao za Velež, Hajduk, Marseille, Pescaru, Lens, Rennes, a završio ju je 1998. godine u Zrinjskom iz rodnog Mostara.

Za reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrao je 26 utakmica i zabio je tri gola.

Video: Nedjeljom u 2: Blaž Slišković - Baka
Kopirati
Drag cursor here to close