Dupla kruna

Proljeće koje nije promijenilo ništa

Da je prvenstvo odlučeno, ručne otpuštene, kako kod trenera tako i kod igrača vidjelo se po rezultatima ovog trideset i drugog kola.
Sport / Nogomet | 20. 05. 2019. u 10:05 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednja dilema je riješena. Kolo prije kraja, imamo novog prvaka, iznenađenje se u finišu nije dogodilo, pa se titulom okitila momčad Sarajeva.

Zrinjski će sezonu završiti na drugom mjestu, Široki Brijeg će biti treći, Željezničar četvrti, dok ligu napuštaju Krupa i GOŠK. Ako gledamo samo vrh i dno ljestvice vidjet ćemo da se ništa nije promijenilo u odnosu na kraj jesenjeg dijela sezone. Kada je odigrano to, 19. kolo Sarajevo 2 prosinca prošle godine, Sarajevo je prevodilo karavanu s 43 boda, Zrinjski je bio jedini ozbiljni pratitelj s 38, dok su Široki brijeg i Željezničar kasnili s 30, odnosno 28 bodova. Posljednja dva mjesta su držali GOŠK koji je imao 18 bodova, odnosno Krupa s 15.

Najveće promjene su se dogodile tamo gdje je možda najmanje važno, u sredini ljestvice. Čelik je bio deveti, sada je peti, dok je Sloboda pala s petog na osmo mjesto. Naravno, ostalo je još jedno kolo, pa to nije konačan poredak, a trenutačno su tri momčadi, Čelik, Radnik i Mladost nalaze u razmaku od dva boda. Spomenute momčadi će u narednom, posljednjem kolu igrati na domaćem terenu, pa je vrlo moguće da poredak ostane isti. Možda jeste nevažno, ali bi moglo biti jer četvrti Željezničar ima problema s licencom za europska takmičenja. Čelik također ima problema, pa mi možda kao šesti Radnik mogao uskočiti, ali vidjet ćemo.

Da je prvenstvo odlučeno, ručne otpuštene, kako kod trenera tako i kod igrača vidjelo se po rezultatima ovog trideset i drugog kola. Sarajevo je trebalo bilo kakvu pobjedu protiv ispražnjene Zvijezde, na kraju je završilo 4:0. Četiri gola su pala za dvadeset minuta. Posljednju utakmicu u dresu Zrinjskog na domaćem terenu odigrao je Miloš Filipović koji bio dvostruki strijelac, dva je dodao Abid Mujagić.

Radnik je u finišu sezone ostao bez snage, nakon domaćeg poraza od Željezničara, stigao je i prvi gostujući nakon sedam utakmica. Na Pecari je Široki slavio pobjedu 2:1, ovog proljeća je finalista Kupa u prvenstvu poražen samo dva puta.

Nakon GOŠK-a, Zvijezde, Širokog Brijega, Tuzla Cityja, Sarajeva, Čelik je šesta momčad koja je uzela sva tri boda na Grbavici, ujedno i četvrta koja je ovog proljeća uspjela osvojiti više od dvadeset bodova. Ipak, nagomilani financijski problemi još uvijek predstavljaju teret Zeničanima, pa licenca za nastup u Premijer ligi naredne sezone upitna.

Nakon obećavajuće jeseni, proljeće je za Slobodu bilo poprilično tmurno. Sa svega deset osvojenih bodova u 12 odigranih kola. Nakon Krupe, na Tušnju je slavila Mladost, a subotnji poraz Tuzlaka je bio četvrti u zadnjih pet utakmica. Srećom po navijače Slobode, pa je bodovna zaliha iz prvog dijela bila solidna.

Promjena koja je napravljena na klupi Krupe je stigla prekasno. U finišu sezone, u posljednjih sedam utakmica Krupa je ostvarila čak pet pobjeda, posljednju kontra GOŠK-a ali uzalud. Lavovi iz Gabele su za razliku od Krupe imali realne šanse da na proljeće uhvate opstanak, ali nije išlo. Jesu u nekim susretima bili blizu remija, pa i pobjede, ali pet osvojenih bodova do posljednjeg kola je definitivno bilo premalo.

Kopirati
Drag cursor here to close