Tottenham je u nekim stvarima bio prvi

Nekada Rowe i Nicholson, danas Pochettino

Danas je na klupi Tottenhama jedan Argentinac, Mauricio Pochettino koji je napravio nešto što nitko nije očekivao. Bez pojačanja, eliminirao je skupi jaki Manchester City, prije toga Borussiju Dortmund.
Sport / Nogomet | 30. 04. 2019. u 12:25 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinama su nekako navikli da žive i rade u sjeni Manchestera, Liverpoola, Chelseaja, Arsenala.Pokušavali su Europi, nije išlo. Nisu mogli dalje od četvrtfinala. A onda su nakon 57 godina, napokon uspjeli. Prošli su u polufinale Lige prvaka i večeras igraju svoju prvu utakmicu protiv Ajaxa. 1962. godine Tottenham je igrao polufinale tadašnjeg Kupa prvaka, Benfica je bila bolja za jedan gol u dvije utakmice.

Upravo su te šezdesete bile zlatne godine Tottenhama. Osvojena je dupla kruna 1961. godine, godinu kasnije FA Kup, dok je 1963. godine kapetan DannyBlanchflower podigao pehar Kupa Kupova. Tako je Tottenham ostao upisan za sva vremena kao prva engleska momčad koja je osvojila neki klupski europski trofej.

Dva čovjeka su bila najzaslužnija. Jedan je Arthur Rowe. Trener za kojeg se može reći da je bio jedan ideologa koji su mijenjali igru u kolijevci nogometa. Rowe se kao trener školovao u Mađarskoj kako bi proučavao neke drugačije pristupe nogometnoj igri. Želio je ponuditi nešto novo, nešto što je u tom trenutku bilo potpuno strano u Engleskoj. Forsirao je nešto što će kasnije postati sastavni dio igre. Dupli pas. Nije bilo lako, ali je Tottenham uspio. U to vrijeme, prvim godinama poslije rata, mediji u Engleskoj su pisali kako ostale momčadi nemaju načina kako zaustaviti Tottenham, kako su njihova dodavanja, utrčavanja u prazan prostor, unaprijed definirana i precizna. Kako je to izgledalo na terenu, najbolje potvrđuje podatak da je ova momčad na svom terenu imala niz od 22 utakmice bez poraza. Heroji koje navijači Tottenhama i danas pamte bili su: Alf Ramsey, Ronnie Burgess, Ted Ditchburn, LenDuquemin, Sonny Walters i Bill Nicholson.

Ipak, idila nije trajala dugo. Rowe se bojao gurati mlađe igrače u vatru, a iskusniji, stariji nisu mogli pratiti njegov ritam, što će se vrlo brzo odraziti na rezultate, ali i samo zdravlje Arthura Rowea. Rowe je 1954. godine doživio živčani slom, sljedeće godine još jedan nakon poraza od York Cityja u FA Kupu, pa je na kraju završio u sanatoriju. Po izlasku kasnije se okušao kao trener Crystal Palacea, ali se više nikada nije vratio na White Hart Line.

Drugi čovjek važan u povijesti Tottenhama je svakako Bill Nicholson koji je preuzeo momčad početkom 60-ih godina. S Nicholsonom je Tottenham u finalu Kupa Kupova razbio Atletico Madrid 5:1. Do finala su igrači Tottenhama u šest utakmica zabili 19 golova. S Nicholsonom na klupi, Tottenham je još osvojio jedan FA Kup (1966), te dva Liga Kupa, 1971, odnosno 1973. godine. Tu je bio još jedan europski trofej. Kup UEFA 1972. godine koji je osvojen u okršaju sa  Wolverhamptonom. Nicholson je napustio klupu 1974. godine, ukupno je u klubu bio nevjerojatnih 68 godina.

Keith Burkinshaw, koji će u svojih osam godina mandata postati drugi najtrofejniji trener u povijesti Tottenham Hotspura, će biti na klupi ovog kluba 1984. godine, kada je ovaj stigao do posljednjeg trofeja u Europi, Kupa UEFA. U to vrijeme dres Tottenhama su nosili Ardiles, Archibald, Falco.

Danas je na klupi Tottenhama jedan Argentinac, Mauricio Pochettino koji je napravio nešto što nitko nije očekivao. Bez pojačanja, eliminirao je skupi jaki Manchester City, prije toga Borussiju Dortmund. Argentinac koji bi vrlo lako mogao stati uz bok Roweu, Nicholsonu, Burkinshawu.

Kopirati
Drag cursor here to close