#NekaTraje

VIDEO | Nalić: Napadačka linija i odlični bočni igrači su adut Zrinjskog

Zlatan je trenutačno u Švedskoj, promatrao je neke od utakmica Malmöa, baš dvoboj kontra Domžala. U razgovoru za Bljesak.info dao je poprilično široku analizu narednog protivnika Plemića.
Sport / Nogomet | 06. 08. 2019. u 08:40 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od onih trenera koji izuzetno poznaje situaciju u kompletnom švedskom nogometu je Zlatan Nalić. Trener kojeg je šira bh javnost upoznala kao trenera Slobode iz Tuzle prošle sezone.

Radio je Zlatan u mladoj reorezenatciji Švedske do 21 godine s kojom je bio prvak Europe 2015. godine. Njegov sin Adi je član Malmöa na posudbi u Eskilstuni. Igra u dobroj formi, pa se čak spominje i njegov povratak u Malmöe.

Zlatan je trenutačno u Švedskoj, promatrao je neke od utakmica Malmöa, baš dvoboj kontra Domžala. U razgovoru za Bljesak.info dao je poprilično široku analizu narednog protivnika Plemića.

Za razliku od Utrechta koji se tek pripremao za sezonu, Malmö je u punom pogonu. Švedsko prvenstvo je u punom jeku, odigrano je 18. kola. Protivnik Zrinjskog je osvojio tek bod kod desetoplasiranog Östersundsa. Djurgarden je pobijedio u gostima, pa je Malmö morao prepustiti prvo mjesto. Posljednji remi momčadi trenera Uwea Röslera bio je treći vezani, četvrti u posljednjih pet utakmica. Očito da im forma baš i nije idealna u ovom trenutku.

"Mislim da su puno bolje izgledali prije nekih mjesec, dva, dana. Bili su u velikom naletu kada su upisali sedam pobjeda u osam utakmica. Sada se malo muče rekao bih prije svega s formom nekih važnih igrača. Veznjaka, špiceva. Posebno ti špic igrači koji ne zabijaju kako te bio slučaj nešto ranije. Gledao sam ih protiv Domžala, prvo poluvrijeme je to bilo jako loše, drugo poluvrijeme su napravili neke promjene pa je to izgledalo puno bolje. Međutim, ne treba zaboraviti da su u dvije utakmice primili četiri gola, što je malo previše za jednu ovakvu momčad. Oni su odlučili u toj utakmici prepustiti posjed lopte gostima, ali su bili puno konkretniji. Valjda klubovi s prostora bivše države nekako uživaju u tom posjedu, za razliku od Šveđana", pojašnjava Nalić na početku razgovora za Bljesak.info.

Onda možemo reći da su oni ipak nešto drugo u odnosu na Utrecht.

- Razlika između holandskog i švedskog nogometa je velika u organizaciji igre, prvenstveno defenzivno. Holanđani su dugo bili neuspješni na europskoj sceni upravo zato što im je prioritet posjed lopte i isključivo igra prema naprijed. Međutim, ne znam koliko ljudi znaju ali veliki broj igrača iz Švedske je prelazio upravo u klubove iz Nizozemske. Nekim velikim igračima iz Švedske je baš prva stanica bila Nizozemska. Uostalom i Simon Gustafson koji je postigao gol protiv Zrinjskog je došao u Nizozemsku iz Švedske.

Trener je Uwe Rösler, Nijemac koji počeo karijeru u nekada slavnoj Lokomotivi iz Leipziga, igrao je u Magdeburgu, Dynamo iz Dresdena, a onda je prešao na Otok gdje je najdublji trag ostavio u Manchester Cityju. Kasnije je bio u Southamptonu, West Bromu, dok je u Njemačkoj još oblačio dres K'lauterna i Tebe Berlina. Karijeru je završio u Norveškoj gdje je počeo trenersku. Lilleström, pa Viking, Molde, a onda se opet otisnuo do Engleske. Trenirao je Brentford, Wigan, Leeds, Fleetwood, prije dolaska u Švedsku.

Kakav je on trener?

"Rösler je klasični njemački trener iz njihove škole. Traži maksimalnu disciplinu, od igrača jedan maksimalan pritisak svih devedeset minuta, jednostavno za njegove igrače nema predaha. To je ono što se kaže baš ona stara njemačka škola. Formacijski, što je malo za naše prostore čudno forsira formaciju 3-5-2. Ja se teško mogu sjetiti koji je od naših klubova odnosno trenera igrao u takvom sistemu", dodaje Nalić.

Ako bismo mogli izdvojiti najvažnije igrače u postavi Röslera, tko bi to bio?

- Ako bismo izdvajali neke igrače, to je svakako iskusni Markus Rosenberg, napadač koji ima 36 godina, koji je ponovo u ovom klubu gdje je i počeo karijeru. U međuvremenu je igrao za Ajax, Werder, Racing, West Brom. Tu je i Danac Anders Christiansen, također jedan odličan defenzivni vezni, vrlo odgovoran igrač, siguran na lopti. Ovdje bih još dodao i lijevog beka Behranga Safarija.

Kolike su šanse Zrinjskog protiv Malmöa?

- Zrinjski ima odličnu momčad s nekoliko sjajnih igrača, posebno je jak u toj igri prema naprijed. Kako sam rekao Malmö je obično u toj formaciji 3-5-2, Zrinjski može tražiti svoju priliku na vrlo pokretljivim bokovima koji mogu napraviti puno problema posljednjoj liniji. Ipak, možda forma u ovom trenutku kod švedske momčadi nije najbolja, međutim i dalje je to jaka, kvalitetna cjelina s igračima koji imaju dosta iskustva igranja utakmica na europskoj sceni. Također treba vidjeti tko će biti prvi golman. Dusan Melicharek, Čeh se nije proslavio protiv Domžala, puno bolji golman je njihov prvi izbor Johan Dahlin. Također treba istaći i činjenicu da je Rösler malo mijenjao poziciju Oscaru Levickom koji je korisniji kao zadnji vezni. Zrinjski ima kvalitetnu ekipu, ali je mislim iskustvo igranja europskih utakmica na strani Šveđana, zaključio je svoju iscrpnu analizu za Bljesak.info Zlatan Nalić.

 
Prva utakmica igrat će se u Malmöu u četvrtak 8. kolovoza a s početkom u 19 sati,

Pravdu će na stadionu višestrukog prvaka Švedske i bivšeg kluba Zlatana Ibrahimovića u okršaju Malmöa i Zrinjskog dijeliti Stuart Attwell sa svojim engleskim kolegama.

Uzvrat je sedam dana kasnije, ali ne u Mostaru nego u Širokom Brijegu čiji stadion Pecara ima licencu za treće kolo kvalifikacija. Na tom istom stadionu prošle godine Zrinjski je igrao s Ludogorecom i izvukao 1:1, ali je ispao zbog poraza u prvoj utakmici.

Pobjednik dvoboja Malmö FF - HŠK Zrinjski će u Play-Offu za UEFA Europa League igrati protiv pobjednika dvoboja azerbejdžanskog Neftçija i izraelske Bnei Yehude.

Zbog nastupa 'Plemića' u Europi, susret HŠK Zrinjski - FK Zvijezda 09 neće biti odigran 10. kolovoza kako je prvotno bilo planirano, a novi termin za ovu utakmicu bit će određen naknadno.

Kopirati
Drag cursor here to close