Infarktne završnice!

Najveći preokreti na Europskim prvenstvima

Najviše uzbuđenja definitivno smo vidjeli na turniru 2000-te godine u Nizozemskoj i Belgiji.
Sport / Nogomet | 21. 06. 2021. u 21:45 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povijest ove utakmice pamti kao one s najvećim preokretima ikada. A bilo ih kroz sve ove godine i Europska prvenstva koja su se igrala. Od završnice prvog tamo 1960. godine, do danas. Preokreti su nekako bili luđi, što je utakmica imala veću težinu, a najviše puta u tim istim je sudjelovala selekcija bivše Jugoslavije, odnosno ona koja je ostala nakon raspada iste. Najviše uzbuđenja iz ovog ugla definitivno smo vidjeli na turniru 2000-te godine u Nizozemskoj i Belgiji.

1960. Polufinale Francuska – Jugoslavija 4:5

Teško da će se više ikada dogoditi utakmica u polufinalu s devet golova. Dobro, to su bila neka druga vremena, nogomet je bio drugačiji, igrao se drugačije. Još u to vrijeme sve je nekako bilo na početku, puno otpora, mnoge selekcije nisu niti sudjelovale u kvalifikacijama. Na završnom turniru su se našle četiri, a polufinale su igrali Francuska i Jugoslavija. Francuzi su na domaćem terenu kao favoriti vodili 3:1, 4:2, a onda je Jugoslavija preko Kneza odnosno Dražana Jerkovića za pet minuta stigla do pobjede.

1976. Polufinale Jugoslavija – Zapadna Njemačka 2:4

Opet polufinale i opet Jugoslavija. U tom trenutku se činilo kako je Jugoslavija kao domaćin napokon spremna da ode do kraja. Imala je jaku selekciju, međutim po tko zna koji put se dogodila Njemačka, točnije, tada Zapadna koja je nakon pola sata gubila 0:2, ali je na kraju kroz produžetke došla do pobjede. Dieter Müller je bio prvo ime utakmice. Izjednačio je na 2:2 u 82. minuti, a onda je u produžetku s još dva kola kompletirao hat trick i veliki preokret.

1984. Polufinale Francuska – Portugal 3:2

Jedan od najboljih turnira ikada, drugi u povijesti s osam selekcija. Selekcije su bile izrazito efikasne. Igralo se otvoreno po skupinama pa ni polufinalni okršaji nisu mogli biti drugačiji. Onaj između Francuske i Portugala je izuzetno zanimljiv, neizvjestan do posljednje sekunde. Francuzi su vodili 1:0 (Domergue ), imali nekoliko prilika za povećanje vodstva, ali ih nisu iskoristili. Chalana i Jordão su se pobrinuli da nakon 98. minuti Portugal ima prednost 1:2. Međutim, tu nije kraja uzbuđenjima. Domergue još jednom u 114. minuti, te Platini pet minuta poslije pogađaju za 3:2 i Francuska je u finalu.

2000.Utakmica u skupini Slovenija – Jugoslavija 3:3

Nakon raspada one države, po prvi put smo na Europskom prvenstvu imali duel dvije nove. Slovenije i Jugoslavije za koju su tada igrali igrači iz Srbije i Crne Gore. Slovencima je to bio debitantski nastup. Zahović je bio strijelac jedinog gola u prvom dijelu i nitko nije mnogo očekivati da ćemo u drugom vidjeti još pet. Preko Pavlina i još jednom Zahovića Slovenija je došla do velike, u tom trenutku se činilo nedostižne prednosti. Situacija je za Jugoslaviju bila dodatno otežana jer je Mihajlović isključen. Međutim, baš nakon tog kartona, stvari su se počele mijenjati na terenu. Milošević, Drulović, pa još jednom Milošević, u samo sedam minuta. I Jugoslavija stiže do boda.

2000. Utakmica u skupini: Portugal - Engleska 3:2

Gordi Albion nakon samo 18 minuta vodio je golovima Paula Scholesa i Stevea McManamana vodio je 2:0, navijači su naravno bili u ekstazi, ali se Portugal nije predavao. Vrlo brzo je u 22. minuti Figo poslao jednu bombu u devedeset, pa je utakmica ponovo bila otvorena. Do poluvremena je sve bilo na početku zahvaljujući João Pintu koji u to vrijeme bio u strašnoj formi. Za konačni nokaut Engleza pobrinuo se Nuno Gomes pola sata prije kraja utakmice.

2000. Utakmica u skupini: Jugoslavija - Španjolska 3:4

U Belgiji i Nizozemskoj nije nedostajalo uzbuđenja. Posebno o ovoj skupini C gdje su nakon dva kola u igri za dva mjesta bili Španjolska, Jugoslavija i Norveška. U duelu Jugoslavije i Španjolske nekako se igralo gol za gol. Španjolci su se dva puta vratili do 52 minute. U 75.minuti s čovjekom manje Jugoslavija i treći put 3:2. Činilo se u tom trenutku kako će Jugoslavija biti prva u skupini, dok su Španjolci već polako počeli pakirati kofere. Vrijeme je curilo, a Španjolskoj je trebala pobjeda. Pobjeda do koje su došli u sudačkoj nadoknadi. Ono kao Manchester United protiv Bayerna u finalu Kupa prvaka. Mendieta je izjednačio na 3:3, dok je Alfonso Pérez drugi golom osigurao trijumf svoje selekcije. Na kraju Norveška nije pobijedila Sloveniju, pa je ostala bez četvrtfinala.

2000. Utakmica u skupini: Rumunjska - Engleska 2:3

Englezi su u osam dana prošli nevjerojatan put. Nakon poraza od Portugala oporavili su pobjedom nad ljutim rivalom Njemačkom, pa su u posljednjem kolu igrali protiv Rumunjske. Protiv koje će se stvari na terenu neočekivano zakomplicirati. Chivu je ubacio u probleme Engleze koji su odgovorili golovima Shearera i Owena za 2:1 na poluvremenu. Munteanu u 48.minuti vraća utakmicu na početak i odluka na kraju pada u 89. minuti. Jedanaesterac za Rumunje. Ganea je siguran. Engleska još jednom gubi iako je vodila 2:1 i mora kući.

2004. Utakmica u skupini Nizozemska – Češka 2:3

Utakmica drugog kola skupine D u Portugalu. Igralo se u Aveiru. Početak utakmice je pripao Nizozemskoj koja prvo ima 1:0 (Bouma), pa 2:0(Van Nistelrooy), ali Česi ne odustaju. Imaju dovoljno vremena, čak sedamdeset minuta. Povratak je počeo od Kollera i gola za 2:1. U posljednjih dvadeset minuta ide taj potpuni preokret. Pavel Nedved je centrirao, Jan Koler prsima spustio loptu, a Milan Baroš iz voleja rasparao mrežu igrala se 71. minuta. Uskoro Nizozemska ostaje s čovjekom manje i Češka to koristi. U 89. minuti nakon intervencije Van Der Sara, Poborski daje loptu Šmiceru a ovaj je neumoljiv. Češka slavi 2:3.

 

Kopirati
Drag cursor here to close