15/16. lipnja 1991.

Kako se raspala jugoslovenska nogometna liga

Zvezda je bila prvak, Europu su izborili Partizan i Dinamo, Hajduk kao osvajač Kupa.
Sport / Nogomet | 31. 10. 2019. u 21:00 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već od sredine osamdesetih se kuhalo u loncu jugoslavenskog nogometa. Od "slučaja Zjajo", famoznog "Šajberovog kola" koja je kompletno bilo poništeno, kazne za klubove koji su sudjelovali u namještanju, burne završnice u kojoj je Velež ostao bez titule naredne sezone, preko uvođenja izvođenja jedanaesteraca na utakmicama u kojima nije bilo pobjednika, do famoznog proširenja lige i konačnog raspada na kraju sezone 1991/92.

Istovremeno, urušavao se jedan sustav u zemlji, dolazio na površinu drugi, novi, dok je navijačka scena postajala sve jača i jača. U takvoj situaciji devedeset posto prvoligaških klubova je iza sebe imalo navijačke skupine koje su se već tada odlučile deklarirati birajući jednu, drugu ili treću stranu.

Najava raspada

Nereda je bilo sve više, navijački obračuni su dobivali jednu dodatnu konotaciju. I onda se dogodio Maksimir 13.svibnja 1990. godine. Nešto što smo do tada, u takvom obimu mogli samo vidjeti na Heyselu, ali i stadionima prije svega Engleske, Njemačke i Italije. Po prvi put jedna utakmica zbog navijačkih nereda nije odigrana, a radilo se o susretu 33.kola, o derbiju Dinamo - Zvezda. Već tada su se snimali dokumentarni filmovi o navijačima, navijačke skupine su dobivale sve više prostora u medijima, pa se tako i danas može pronaći dovoljno materijala o toj Maksimirskoj nedjelji 29 godina kasnije.



Međutim, ta sezona 1989/90 je bila poprilično konfuzna, sezona koja se nije zvanično završila utakmicama 34. kola i koja je na kraju i bez Maksimira bila kontroverzna. Jer prva prekinuta utakmica bila je ona između Sarajeva i Dinama igrana na Koševu u okviru 30.kola. Pomoćni sudac je pogođen flašom u glavu, susret je prekinut pa registriran u korist gostiju iz Zagreba 0:3. U tom trenutku Sarajevo se grčevito borilo za opstanak, a konkurenti su bili Borac iz Banja Luke, Radnički, Osijek i Velež. S tim porazom Sarajevo je već bilo drugoligaš, ali su se stvari počele rješavati za zelenim stolovima.



Prvenstvo kompletirano tjedan dana prije početka novog

 Tri kola kasnije će se dogoditi kaos na Maksimiru, ali se prvenstvo nastavlja. S obzirom na to da je reprezentacija Jugoslavije izborila nastup na Svjetskom prvenstvu, završnica domaće lige se dodatno ubrzala. Tako se posljednje kolo igralo već 16.svibnja. Prvu utakmicu nakon Maksimira Dinamo je igrao u Mostaru, Veležu je trebala pobjeda kako bi potvrdio opstanak, Dinamo je doputovao u Mostar kao momčad koja je osigurala Europu.

Nakon svega što se događalo tri dana prije, zbog same težine, rivalstva, kompletne situacije, susret je označen kao onaj najvećeg mogućeg rizika jer se pored navijača Veleža i Dinama očekivao dolazak tada najavljene grupe iz navijača Sarajeva koja je kako se špekuliralo imala namjeru prekinuti utakmicu pod Bijelim brijegom. Jaka kiša koja je pala te srijede je ohladila užarenu atmosferu, pa je sve prošlo bez incidenata. Velež je pobijedio Dinamo 2:1 u čijem dresu je debitirao Zoran Mamić, brat Zdravka. Istovremeno, Sarajevo je na Koševu savladalo Vardar 6:1, međutim deblji kraj je izvukao Velež. Jer rukovodstvo Sarajeva se žalilo, pa je odlučeno da Sarajevo i Dinamo svoju utakmicu igraju ponovo čak mjesec i pol dana nakon završetka prvenstva. Sarajevo je u ponovljenom susretu slavilo minimalno, a Velež je ostao prvoligaš nakon svoje žalbe i odluke o proširenju lige na 19.klubova. Sve se to događalo svega tjedan dana do početka nove sezone. Sezone koja će posljednja.


Konačni kraj

 
Vrlo brzo nakon samo osam odigranih kola ponovo je jedna utakmica prekinuta, to je bila ona između Hajduka i Partizana 26. rujna 1990. godine. Navijači Hajduka su utrčali u teren nakon drugog gola gostiju, a onda su zapalili zastavu tadašnje Jugoslavije. Partizan više nikada neće doći u Split, za razliku od Hajduka koji će još tri puta putovati u Beograd. Posljednji put 8. svibnja 1991. godine. 
 


Kada se već pucalo u Hrvatskoj, Hajduk je u maksimalno napetoj atmosferi uzeo Kup golom Bokšića. Zvezda i Dinamo će se nakon Maksimira sastati još tri puta, jednom u Beogradu, jednom u Zagrebu. Dan prije referendum o neovisnosti Hrvatske 18. svibnja Zvezda je stigla posljednji put na Maksimir. Opijena osvojenim naslovom prvaka Europe i igrački oslabljenja je poražena. Između Beograda i Zagreba, Dinamo i Zvezda igrali još jednom, u Mostaru. Na pretposljednjem izdanju tradicionalnog "Februarskog turnira" 1991. godine.



Posljednje kolo prvenstva Jugoslavije odigrano je 15/16. lipnja 1991. godine, a igrali su :

Crvena Zvezda - Sloboda 4:3
Rad - Spartak 2:1
Vojvodina - Borac 1:1 (7:6)
Velež - Zemun 2:2 (4:5)
Željezničar - Osijek 1:1 (3:2)
Radnički Niš - Sarajevo 2:0
Olimpija - Dinamo 1:3
Rijeka - Partizan 3:0
Proleter - Hajduk 2:3

Zvezda je bila prvak, Europu su izborili Partizan i Dinamo, Hajduk kao osvajač Kupa.S obzirom na odluku UEFA-e, zbog ratnog stanja pomenuti klubovi su svoje utakmice naredne sezone u Europi igrali van Jugoslavije. Hajduk je ugostio Tottenham u Linzu, Dinamo, tada Hašk Građanski je bio domaćin Trabzonsporu u Klagenfurtu, dok su se Zvezda i Partizan odlučili za Szeged i Istanbul.

Ovako je izgledao izvješće s utakmica pretposljednjeg (37. kola) te sezone:

Kopirati
Drag cursor here to close