Oni koji dolaze

Jude Bellingham: Postigao nešto na što se čekalo 140 godina

Mladi veznjak i A reprezentativac Gordog Albiona u ljeto 2020. godine je Birmingham City je zamijenio Borussijom Dortmund. Milijunaši su za englesko čudo od djeteta izdvojili 23 milijuna eura.
Sport / Nogomet | 03. 06. 2021. u 23:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Jude Bellingham je suigrač Erlinga Haalanda

Jude Bellingham ima samo 17 godina, a već sad mnogi ga smatraju jednim od najboljih engleskih nogometaša, reklo bi se - s pravom.

Mladi veznjak i A reprezentativac Gordog Albiona u ljeto 2020. godine je Birmingham City zamijenio Borussijom Dortmund. Milijunaši su za englesko čudo od djeteta izdvojili 23 milijuna eura, a ni godinu dana kasnije, ako bi to željeli, mogli bi ga prodati za najmanje trostruki iznos.

Ove sezone je za Žuto-crne odigrao 46 utakmica u svim natjecanjima. Skupio je četiri pogotka, jednako toliko asistencija, ali i ogromno iskustvo koje će mu biti od neizmjerne važnosti u nadolazećim sezonama.

Često nam kod ovakvih priča padnu na pamet neki drugi mladići koji su u toj dobi bili istinsko čudo od djeteta, ali su kasnije stagnirali i nisu napravili puno više od prosječne karijere.

Bellingham pak uz Jadona Sancha i Erlinga Brauta Haalanda u Borussiji pokazuje one kvalitete koje bez sumnje vode do najviših dosega, neki kažu i do - Zlatne lopte.

Transfermarkt danas vrednuje Bellinghama na 55 milijuna eura. Borussia Dortmund je napravila sjajan posao sa spomenutim trojcem nogometnih dijamanata, a uz dva Engleza, jednog Norvežanina, kroz koju godinu tu su i Moukoko, zatim Reyna i Zagadou, a ostanu li svi na okupu, Borussija bi mogla postati najveća sila svjetskog nogometa. I to nije samo novinarska uzrečica nego realna kalkulacija.

Iako Jude Bellingham još nije punoljetan, već je uspio srušiti brojne rekorde. Najmlađi je debitant i strijelac u povijesti Birmingham Cityja, za njega je plaćena najveća odšteta u povijesti matičnog mu kluba, ali ono što mu je u reprezentaciji pošlo za rukom nadilazi sve ostalo.

Naime, mladi veznjak je u svojoj trećoj utakmici za reprezentaciju Engleske odigrao svih 90 minuta, a posljednji put kad je netko sa 17 godina imao punu minutažu u dresu Gordih Albiona dogodilo se – ni više ni manje – prije 140 godina!

Povijesne knjige govore da je Thurston Rostron u utakmici protiv Škotske 1881. godine odigrao svih 90 minuta u pobjedi Engleza, a on je u to vrijeme bio drugi najmlađi debitant u povijesti engleske nacionalne vrste.

Imali su Englezi još golobradih mladića koji su rušili rekorde u ninejdžerskim godinama, primjerice Wayne Rooney ili Theo Walcott, ali Jude Bellingham, čini se, ima tako veliki potencijal da nadmaši mnoge, računajući i legendarnog Rooneyja.

Kopirati
Drag cursor here to close