Suparnik

Hrvatska nikad nije pobijedila Škotsku, zbog nje su padali izbornici

Škotska je EURO izborila nakon što je u finalu play-offa u Beogradu pobijedila Srbiju sa 5-4 boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je susret završio 1-1.
Sport / Nogomet | 13. 11. 2020. u 06:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić komentirao je rasplet dokvalifikacija za EURO 2020., koji je "Vatrenima" donio i posljednjeg protivnika u skupini D, reprezentaciju Škotske, objavila je Hina.

Škotska je EURO izborila nakon što je u finalu play-offa u Beogradu pobijedila Srbiju sa 5-4 boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je susret završio 1-1.

Tri remija i dva poraza

"Vidjeli smo očekivano neizvjesnu, izjednačenu i čvrstu utakmicu koja je imala ogroman ulog za obje reprezentacije što je utjecalo na izvedbu, pa je razumljivo da nismo gledali atraktivnu utakmicu s previše prilika. Škotska me ugodno iznenadila u većem dijelu susreta, uz očekivanu borbenost pokazali su se i taktički kvalitetnom ekipom. U drugom dijelu susreta su fizički pali i nisu izdržali u istom ritmu, no uspjeli su doći do jedanaesteraca i tako izboriti EURO, što je veliki uspjeh za Škotsku," kazao je Dalić koji je putem televizije gledao sraz Srbije i Škotske.

Svjetski doprvaci otvaraju EP 13. lipnja protiv Engleske na legendarnom Wembleyju. U 2. kolu Hrvatska igra protiv Češke u Glasgowu na Hampden Parku 18. lipnja, dok će 22. lipnja ponovo u Glasgowu igrati protiv Škotske.

''Sa Škotskom nemamo sjajnu tradiciju, no sve to ne mijenja naš cilj, dolazimo na EURO kao svjetski doprvaci i želimo proći skupinu," dodao je Dalić.

Naime, hrvatska nogometna reprezentacija u svojoj povijesti nikada nije pobijedila velikane Brazil, Francusku i Portugal, ali niti Škotsku. U pet međusobnih susreta ostvarili smo tri remija i dva poraza.

Škoti smijenili hrvatske trenere

Zanimljivo, Škoti su "smijenili" i dva hrvatska izbornika Miroslava Blaževića i Igora Štimca koji su nakon neuspjeha protiv Škota morali napustiti kormilo "Vatrenih".

Prvi hrvatsko - škotski sudar dogodio se 11. listopada 2000. u Zagrebu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002.

Susret je završio 1-1, a bio je to posljednji ogled Miroslava Blaževića u ulozi hrvatskog izbornika. Trener svih trenera desetak dana nakon maksimirskog remija dao je ostavku.

Alen Bokšić je zabio za 1-0 u 16. minuti, a gol koji je smijenio Blaževića postigao je Kevin Gallacher osam minuta kasnije. Reprezentaciju je preuzeo Mirko Jozić, a uzvratu 1. rujna 2001. nije bilo golova. Hrvatska se ipak kao pobjednik skupine plasirala na SP u Japan i Južnu Koreju.

Nakon toga uslijedio je prijateljski susret na Hampden Parku 26. ožujka 2008. Ponovo je bilo 1-1, Niko Kranjčar je doveo Hrvatsku u prednost u 10. minuti, a izjednačio je Kenny Miller u 31.

Preko Islanda...

Protiv Škota Hrvati su igrali i u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2014. godine. Hrvatsku je vodio Igor Štimac, a škotska vrsta je dobila oba ogleda.

U lipnju 2013. Škotska je u Zagrebu pobijedila sa 1-0 pogotkom Roberta Snodgrassa u 26. minuti. U uzvratnom susretu 15. listopada Škoti su na Hampden Parku pobijedili sa 2-0. Ponovo je zabio Robert Snodgrass (28), a za 2-0 je strijelac bio Steven Naismith (73).

Igor Štimac je po povratku iz Glasgowa ponudio ostavku, a vodstvo HNS-a predvođeno predsjednikom Davorom Šukerom je ostaku prihvatilo.

Reprezentaciju je preuzeo Niko Kovač koji je Hrvatsku preko dodatnih kvalifikacija i Islanda doveo do World Cupa u Brazilu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close