Premiership

Chelsea preuzeo vrh lige, De Gea obranio za pobjedu protiv Čekićara

Sport / Nogomet | 19. 09. 2021. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjoj utakmici 5. kola engleskog nogometnog prvenstva Chelsea je kao gost uvjerljivo svladao Tottenham Hotspur sa 3-0 (0-0).

Nakon ravnopravnog prvog poluvremena, Chelsea je s dva rana pogotka početkom nastavka preusmjerio utakmicu u svoju korist.

Prvo je veteran Thiago Silva (49), koji će za tri dana napuniti 37 godina, bio najviši u skoku pred domaćim golom nakon udarca iz kuta, da bi osam minuta potom udarac Kantea (57) s više od 20 metara pogodio blok domaćih igrača i završio u mreži. Dodavač Kanteu u toj akciji bio je hrvatski reprezentativni veznjak Mateo Kovačić. Konačni rezultat u sudačkoj nadoknadi postavio je Ruediger (90+2) nakon lijepe akcije i asistencije Wernera.

Gotovo nevjerojatno zvuči činjenica kako su Chelsea i Liverpool u prvih pet kola postigli iste rezultate, međusobno su igrali 1-1, a u preostala četiri kola su pobjeđivali identičnim ishodima.

Nakon tri uvodne pobjede od po 1-0, ovo je drugi uzastopni 0-3 poraz Tottenhama koji je sada sedmi s devet bodova.

Ranije u nedjelju je West Ham United u dramatičnoj utakmici na svom terenu izgubio od Manchester Uniteda sa 1-2 (1-1). West Ham je poveo uz veliku dozu sreće u 30. minuti kada je udarac Benrahme sa 20-ak metara pogodio blok Varanea, lopta je promijenila smjer i prevarila De Geu. No, od tog trenutka pa do kraja utakmice United je dominirao terenom i zasluženo stigao do tri boda iako je domaći sastav u posljednjoj minuti sudačke nadoknade imao priliku spasiti bod iz kaznenog udarca.

Gosti s Old Trafforda poravnali su već u 34. minuti kada je Cristiano Ronaldo iz drugog pokušaja svladao Fabianskog. Poljski vratar odbio je prvi pokušaj Portugalca, ali lopta se vratila na nogu Ronaldu koji nije propustio drugu priliku.

U drugom poluvremenu glavni sudac Atkinskon nije dosudio čak tri kaznena udarca za goste, dva kod rezultata 1-1, a jedan kod 2-1 za United, svaki put braniči domaćih služili su se nogama i rukama kako bi zaustavili Ronalda.

Ipak, usprkos nevjerojatnim sudačkim previdima, United je poveo u 89. minuti prekrasnim udarcem Lingarda, igrača koji je drugi dio prošle sezone s puno uspjeha igrao upravo za West Ham. Iako nije dosudio čisti kazneni udarac za United u prvoj minuti sudačke nadoknade, Atkinson je na intervenciju VAR-a, koja je izostala prilikom prekršaja na Ronaldu, u trćoj minuti nadoknade dosudio kazneni udarac za West Ham zbog igranja rukom Shawa u svom kaznenom prostoru.

Menadžer West Hama David Moyes tada je u igru odlučio uvesti kapetana momčadi i primarnog izvođača udaraca s bijele točke Noblea koji je odmah uzeo loptu i prihvatio se izvođenja kaznenog udarca. No, njegov pokušaj izvrsno je obranio De Gea i spasio pobjedu gostiju.

Trener David Moyes odmah je izvrgnut žestokim kritikama engleskih ljubitelja nogometa i navijača Hammersa zbog odluke da nezagrijanog Noblea pošalje da samo izvede važan penal.

Međutim, on je uvjeren da je sve napravio kako treba: "Dobili smo penal, a ja na klupi imam jednog od najboljih izvođača penala u Premiershipu i Europi i zašto ga ne bih iskoristio? Da nisam to napravio, jako bih sebi zamjerao. Pitao sam ga je li spreman, a on mi je odgovorio potvrdno. Ima sjajne brojke s penala, a mi smo ih u posljednje vrijeme nekoliko promašili, tako da nisam dvojio trebam li ga uvesti u igru."

Hrvatski reprezentativni veznjak Nikola Vlašić igrao je do 67. minute za West Ham kojemu je ovo prvi poraz u sezoni, "čekićari" su sada osmi s osam bodova.

Brighton and Hove Albion je svladao Leicester City sa 2-1 (1-0). Domaći su poveli sa 2-0 golovima Maupaya (35-11m) i Welbecka (50), a na 2-1 smanjio je Vardy (61). Brighton je visoko na četvrtom mjestu sa 12 bodova, dok je Leicester 12. sa šest.

Kopirati
Drag cursor here to close