Imamo samo jednu pobjedu

Opet Grčka

Protiv Grčke su na klupi BiH sjedili Muzurović, Slišković, Sušić, Baždarević, ali ih je samo Sušić uspio pobijediti.
Sport / Nogomet | 26. 03. 2019. u 10:20 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / BiH - Grčka u Zenici

Možemo li neke kvalifikacije odigrati bez Grčke? Kako kaže ždrijeb teško, jer ovo su pete u kojima moramo ukrstiti koplja sa reprezenacijom o kojoj se puno zna, a koja naše izbornike uvijek nekako iznenadi.

Uostalom, protiv Grčke su na klupi BiH sjedili Muzurović, Slišković, Sušić, Baždarević, ali ih je samo Sušić uspio pobijediti. S druge strane mijenjali su se Konstantinos Polychroniou, Otto Rehhagel, Fernando Santos te Michael Skibbe. Rehhagel je uspio Grčku dovesti do naslova prvaka Europe, Portugalac Santos je to napravio sa svojom matičnom reprezetancijom. 

Sada opet znamo i pišemo kako su Grci oslabljeni neigranjem Kostasa Manolasa, Panagiotisa Retsosa i Kyriakosa Papadopoulosa, Vasilisa Torosidisa, Kostasa Stafylidisa, Petrosa Mantalosa i Lazarosa Christodoulopoulosa, te Kostasa Mitrogloua. Skoro pola reprezentacije, ali hoće li Grci odustati od svoje "prepoznatljive" igre? Teško. I dalje ima tu iskusnih igrača poput Siovasa iz Leganesa, Sokratisa Papastathopoulosa štopera Arsenala, pa Zece koji je ustvari Portugalac, Fortounisa ili Bakasetasa.

S obzirom na to da su igrači koje smo naveli defenzivci i veznjaci, opet nas čeka velika gužva na sredini terena, ali i Grci spremni da u svom stilu uspore protivnika, da ga " izbace iz takta", za potrebu rezultata i isprovociraju. Zato će trebati maksimalna koncentracija, u sredini terena će uz Pjanića morati "povući" još neko jer nema sumnje da će Miralem biti pod velikim pritiskom.

Prosinečki je odlučio napraviti četiri izmjene u odnosu na Armeniju, što svakako nije malo, a upravo bi promjena na boku mogla biti prednost reprezentacije BiH, jer Bičakčić i Kolašinac mogu napraviti probleme Grcima u igri prema naprijed. Ono što smo napisali za Pjanića, možemo i za Džeku na kojeg će sigurno Grci biti fokusirani, zato bi Višća ili Duljević "na trku" mogli razvući zadnju liniju Grčke.

U prošlom ciklusu kvalifikacija za SP 2018.godine, s Grcima smo dva puta remizirali. U Pireju je bilo burno, na kraju smo propustili veliku priliku jer smo tada dosta slabu Grčku propustili nokautirati iako je bila na konopcima. U Zenici smo također bili bliže pobjedi, ali nismo zabili, na kraju je Grčka otišla u baraž. U Ligi nacija, Grčka je igrala po principu toplo - hladno, pa je u upisala tri pobjede uz tri poraza.

S Grčkom smo igrali devet puta, BiH je ostvarila samo jednu pobjedu. Četiri susreta su završila bez pobjednika, dok je BiH slavila jednom. Ta utakmica je igrana 22 ožujka 2013. godine u ciklusu kvalifikacija za Brazil, iz te postave danas su u i dalje Džeko, Pjanić, Bešić, Šunjić i Zukanović.

Svoju prvu utakmicu uopće u jednom ciklusu, BiH je igrala baš protiv Grčke. Radilo se o kvalifikacijama za SP 1998. godine, u Kalamati Grci su bili bolji 3:0, u prvoj postavi reprezentacije u tom trenutku su se našli Omerović - Glavaš, Begić, Konjić - Glavaš, Šabić, Baždarević - Baljić, Smajić - Kodro i Bolić.

Kopirati
Drag cursor here to close