Liga nacija

Bajević: Pokušat ćemo iznenaditi Italiju

Ono što je možda u ovom trenutku najvažnije za reprezentaciju jeste da pritiska rezultata nema, ali to ne znači da se može "stajati na terenu".
Sport / Nogomet | 04. 09. 2020. u 08:35 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

18. studenog prošle godine, nogometna reprezentacija BiH je odigrala svoju posljednju utakmicu. Bila je to ona u Vaduzu protiv Liechtensteina, koja nije imala nikakav značaj. Već ranije je bilo poznato kako će se put do Europskog prvenstva tražiti kroz utakmice baraž, baš kao što je bilo jasno da svoj mandat na klupi reprezentacije do kraja doveo Robert Prosinečki.

Krajem prosinca imenovan je novi izbornik. Čovjek kojeg su mnogi priželjkivali na klupi od trenutka kada je formirana reprezentacija BiH. Princ s Neretve je nekako uporno odbijao sjesti na klupu, ali je od one prve utakmice u Kalamati protiv Grčke, bio stalno uz reprezentaciju, pa i sam savez. Uvijek spreman pomoći na određeni način. Na kraju je ipak preuzeo reprezentaciju u jako delikatnom trenutku.

Nakon propuštena dva velika natjecanja, kada polako jedna čitava generacija igrača, jedan za drugim se oprašta od dresa reprezentacije. Dušan Bajević je trebao debitirati na klupi reprezentacije u prvoj utakmici baraža za Euro protiv Sjeverne Irske, ali je virus korone učinio svoje, pa ćemo prvu utakmicu kao izbornik Bajević odraditi večeras u Firenzi, na Artemio Franchi stadionu protiv velike Italije.

Iskustvo ili minutaža igrača

Nakon što su s prvobitnog spiska otpali Miralem Pjanić koji je pozitivan, te povrijeđeni Besim Šerbečić i Rade Krunić, Bajević je prvo naknadno pozvao Amira Hadžiahmetovića (Konyaspor, Turska), Adnana Kovačevića (Ferencvárosi TC, Mađarska) i Luku Menala, (GNK Dinamo Zagreb, Hrvatska), a onda je Miroslava Stevanovića zamijenio mladi Vladan Danilović. Nije mogao Bajević računati ni na Stjepana Lončara, ali naknadnih poziva više nije bilo. Tako da je selekcija poprilično prošarana, ali opet, tu je devet igrača koji su bili starteri u posljednjem susretu protiv Italije, 15.11. prošle godine, pa se ne može reći da nije iskusna. Ostaje pitanje hoće li večeras ići na iskustvo ili će ipak prednost dobiti igrači koji su u svojim klubovima bili nešto aktivniji u posljednje vrijeme.

Formaciju nije otkrio ali bi ona vrlo lako mogla biti 4-2-3-1. U takvoj pitanje je tko će recimo pokrivati lijevo krilo, pozicije lijevog beka i one stoperske, barem od prve minute. Jer igrači poput Ćivića, Kovačevića, Šunjića, Saničanina, su u određenom ritmu, za razliku recimo od Bičakčića ili Seada Kolašinaca. Cimirot i Gojak imaju svoju minutažu u Belgiji i Hrvatskoj, dok se svojom još od prethodnih sezona muče Duljević i Bešić, kada je u pitanju sredina terena.

Pritiska nema ali opuštanja ne smije biti

Ono što je možda u ovom trenutku najvažnije za reprezentaciju jeste da pritiska rezultata nema, ali to ne znači da se može "stajati na terenu". Ovaj i susret protiv Poljske su sigurno najbolja moguća provjera pred Sjevernu Irsku i eventualnu još jednu utakmicu baraža.

- Dva puta smo se u kratkom vremenskom periodu sastali s Italijom i znamo da se radi o izuzetno dobroj ekipi. Mislim da je svakome motiv igrati protiv takve jedne reprezentacije i želja mi je da odigramo dobru utakmicu. I mi i oni smo u istoj situaciji, možda su oni malo bliži pobjedi, ali ćemo i mi uraditi sve što možemo i pokušati ih iznenaditi. Italija ima nekolicinu sjajnih igrača, svakoga cijenimo, ali ovom prilikom ne bih nikoga izdvajao, posebno što ima nekih pojedinaca koji igraju vrhunski u kontinuitetu posljednjih godina, rekao je Bajević nakon posljednjeg treninga odrađenog u četvrtak.

Adnan Čustović, pomoćni trener u stručnom stožeru reprezentacije je u Zenici govorio o Italiji, analiza je napravljena.

- Oni igraju onako prepoznatljivo, grade igru od golmana, vole igrati na posjed. Gledajući utakmice, niti jedna reprezentacija nije uspjela nešto napraviti u utakmicama protiv Italije, vrlo malo šansi su im uspjeli stvoriti. Mi jesmo u onoj prvoj utakmici kvalifikacija i nadam se da ćemo ponoviti jednu takvu utakmicu, kaže Čustović.

Kopirati
Drag cursor here to close