Odavanje počasti

U Sarajevu otrkiven spomenik Mirzi Delibašiću, najboljem bh. sportašu svih vremena

Skulpturu karakterističnog Mirzinog skoka ispod koša otkrili su njegovi unuci, a svečanošću je moderirao njegov sin Danko Delibašić.
Sport / Košarka | 02. 06. 2022. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomenik košarkašu Mirzi Delibašiću, najboljem bosanskohercegovačkom sportašu svih vremena, otkriven je u Sarajevu na platou Kulturno-sportskog centra Skenderija u čijem je kompleksu i dvorana s njegovim imenom.

Skulpturu karakterističnog Mirzinog skoka ispod koša otkrili su njegovi unuci, a svečanošću je moderirao njegov sin Danko Delibašić.

Plato Skenderije bio je u tim trenucima mjesto spontanih emocija; to su nesumnjivo pokazali i službeni govornici i svi drugi prisutni građani, poštivatelji njegovog sportskog umijeća i ljudskih vrlina, što ga u sjećanju nose kao čovjeka tihe, nenametljive, a velike karizme, svojstvene velikanima što se nikad ne razmeću slavom iako ih ona sama pohodi.

Mirza Delibašić je svjetski priznati sportaš, a za Sarajevo, zauvijek voljeni pojedinac još iz vremena zvjezdanih trenutaka grada kad su tu nesmiljeno cvjetale istinske sportske i umjetničke vrijednosti. 

Otkrivanje spomenika posvećenom njemu bio je jedan od događaja što svima koji nazoče izbliza, pa i novinarima čija je misija da uvijek o svemu izvještavaju 'hladne glave', ostaje u trajnom životnom sjećanju, bez sumnje kao jedan od najupečatjivijih, točnije, najemotivnijih profesionalnih trenutaka. 

Kopirati
Drag cursor here to close