Radost loptanja pod obručima

Sutra počinje Mundobasket

Srbija je i dalje deveti favorit na FIBA-inoj "Power rankings" listi. Prethodne pripremne utakmice nisu promijenile stav FIBA-e o tome. Prvi favoriti po mišljenju FIBA-e su i dalje Amerikanci
Sport / Košarka | 24. 08. 2023. u 19:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako nedostaju neke zvijezde, velike poput Nikole Jokića, Giannisa Antetokounmpoa, starijeg Sabonisa, mladog Francuza Wembanyame, Španjolca Browna, Rubia, Jamala Murraya, još uvijek je dovoljno kvalitetnih imena i selekcija da bi ljubitelji košarke mogli uživati u Mundobasketu.

Najvećoj košarkaškoj smotri kojoj su domaćini Indonesia, Japan i Filipini. Po prvi put tri zemlje, od kojih jedna neće imati svoju selekciju na turniru (Indonesia). Naslov prvaka brani Španjolska koja je prije četiri godine razbila Argentinu u finalu. Argentinu koje ovaj put nema na završnom turniru.

Ukupno imamo 32 selekcije koje su raspoređene u osam skupina. Po dvije iz svake idu u drugi krug što opet može garantirati nekoliko zanimljivih duela u prvom krugu. Selekcije Južnog Sudana, Jordana, Egipta, Meksika, Japana, Cape Verdea, Venezuele, Irana i Obale Slonovače, Libanona, teško mogu nešto napraviti na ovom turniru, ali su zato tu Italija, Srbija, SAD, Grčka, Litva, Australija, Njemačka, Slovenija, Španjolska, Kanada, Francuska, sasvim dovoljno kandidata za medalje.

Prvi favoriti po mišljenju FIBA-e su i dalje Amerikanci, a nije tajna da je Njemačka jedna od najzanimljivijih ekipa na Svjetskom prvenstvu. Vodili su 16 razlike protiv SAD-a u pripremnoj utakmici i to je uvjerilo FIBA-ine stručnjake da na najnovijoj listi unaprijede Nijemce za čak tri mjesta i zato su oni sada drugi favoriti.

Francuzi su treći favoriti, slijede Španjolci koji su napredovali dva mjesta, baš kao i Kanađani, Australija je izgubila tri pozicije u odnosu na prethodnu listu FIBA-e, dok su sedmi Talijani. Slovenci izgleda više nisu takva sila, to vidi i FIBA pa poslije niza poraza velikim razlikama od Španjolske i SAD-a Slovenci padaju za četiri mjesta i osmi su favoriti.

Srbija je i dalje deveti favorit na FIBA-inoj "Power rankings" listi. Prethodne pripremne utakmice nisu promijenile stav FIBA-e o tome da je Srbija deveti favorit. Na službenoj stranici Svjetskog prvenstva piše da je Srbija izgubila samo jedan dvoboj ovog ljeta i to od Italije jednim poenom razlike. "Orlovi" su dobili Grčku, Portoriko, Kinu, kao i Brazil bez Bogdanovića i Milutinova u neizvjesnoj završnici.

Litvanci su 13. i lošije su plasirani od Dominikanaca, Brazilaca i Finaca, na 14. mjestu su Latvijci, pa slijede Grci i Meksikanci. Crna Gora je na 17. poziciji, Gruzijci su na 18. mjestu, a domaćini Filipinci su možda malo i počašćeni od FIBA-e pa su 19. na listi favorita.

Pojedinačno gledajući, Amerikanci imaju Jalena Brunsona, Tyresea Halliburtona, Anthonyja Edwardsa. Nije to kao nekada, nije Dream Team, neki, ali sigurno jako puno mogu. Svoje adute ima Kanada koju predvodi Shai Gilgeous-Alexander iz Oklahome, Kelly Olynyk, Dwight Powell, odlični RJ Barrett. Kanada dugo čeka jednu medalju s velikog takmičenja, vidjet ćemo je li ova selekcija sposobna za nešto više. Italija ima svoje adute, Mellija, Datomea. Francuska je jaka, vrlo jaka jer ide s provjerenim snagama kao što su Batum, Fournier, De Colo, Gobert, Lessort.

Od Australije se također očekuje puno jer tu devet NBA igrača, Patty Mills, Joe Ingles, prevode društvo. U istoj skupini je Njemačka koja želi ponoviti 2002. godinu. Aduta ima i više nego dovoljno, Schröder, Wagner, Lo, Voigtmann. Finci bi sa sjajnim Markkanenom mogli do četvrtfinala, baš kao i Slovenija s Dončićem. Najveći adut Španjolske je njihov trener Sergio Scariolo koji uvijek može izvući maksimum od sastava koji ima na raspolaganju.

I sada ima sjajnu braću Willyja i Juancha Hernangomeza, Lulla, Fernandesa, Clavera. Ista je stvar sa Srbijom. Pešić je ostao bez Jokića, sada ima Bogdanovića, Gudurića, Milutinova, Marinkovića, Dobrića. Ekipu koja može teško do zlata, ali bi medalja bila uspjeh. Posebno ako se pogledaju posljednja dva velika takmičenja i rezultati ove selekcije. Od ostalih koji bi mi mogli zakomplicirati situaciju, pažnju treba obratiti na Brazil, Gruziju, Grčku, Litvu i Crnu Goru.

Mundobasket počinje sutra, u prvom kolu nas čeka nekoliko derbija kao što su Finska - Australija i Kanada - Francuska.

Kopirati
Drag cursor here to close