Legenda bh. košarke

Spomenik Mirzi Delibašiću završen, otkrivanje na proljeće

Statua Mirze Delibašića, autora Adisa Lukača pobjednika na međunarodnom javnom pozivu za izradu najboljeg rješenja, je u potpunosti završena i nalazi se u ljevaonici umjetnina Jurkić u Orašju.
Sport / Košarka | 03. 12. 2021. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacijski odbor za podizanje spomenika Mirzi Delibašiću jednoglasno je odlučio da se, iako je spomenik u potpunosti završen, njegovo svečano otkrivanje održi na proljeće sljedeće godine, priopćila je press služba Općine Centar.

Zbog održavanja manifestacije "Zimska čarolija na Skenderiji" organizacijski odbor u sastavu Danko Delibašić, Edina Selesković, Srđan Mandić, Samir Avdić, Kenan Magoda i Adis Lukač odlučio je da se zbog nemogućnosti kreiranja adekvatnog ambijenta svečana ceremonija otkrivanja spomenika održi kada se za to steknu potrebni uvjeti.

Otkrivanje spomenika je prvobitno bilo planirano za 8. prosinac na 20. godišnjicu Mirzine smrti. Imajući u vidu sav značaj Mirze Delibašića za Bosnu i Hercegovinu, a cijeneći i potrebu za održavanjem manifestacija poput zimske čarolije na Skenderiji, organizacijski odbor je odlučio da svečano otkrivanje, na kojem se očekuju brojni ugledni gosti iz BiH i inostranstva, odloži zbog nespojivosti ove dvije manifestacije.

Statua Mirze Delibašića, autora Adisa Lukača pobjednika na međunarodnom javnom pozivu za izradu najboljeg rješenja, je u potpunosti završena i nalazi se u ljevaonici umjetnina Jurkić u Orašju gdje će i ostati do utvrđivanja novog termina za svečano otkrivanje.

Organizacijski odbor će blagovremeno obavijestiti javnost o novom terminu otkrivanja spomenika, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close