Prva zvanična utakmica

Slovenija - Hrvatska na početku prije 30 godina

Dražen Petrović zabio je 18 koševa, prve službene za reprezentaciju, Rađa 10, Kukoč osam. Toni je zabio i prvi hrvatski koš na utakmici. Kod Slovenije prvo ime je bio Alibegović sa 16 poena.
Sport / Košarka | 20. 05. 2022. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije se igralo u Ljubljani, nije niti u Mariboru. Za mjesto radnje izabrana je jedna mala tada novo otvorena dvorana u gradiću koji jedva da ima pet tisuća stanovnika, negdje između Maribora i Celja. Gradić po imenu Slovenske Konjice naći će svoje mjesto u košarkaškoj povijesti dvije zemlje. Slovenije i Hrvatske.

U tom gradu je na dašanji dan je odigrana košarkaška utakmica koja je bila prva novonastale države. Sloveniju i Hrvatsku.

I reprezentacijama koje će uskoro naći u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Barceloni. Dobro, u Sloveniji će se netko sjetiti i utakmice Michigan State Universityja sa njihovom reprezentacijom, ali ovaj duel je nekako bio prvi službeni.

Tadašnji izbornik Hrvatske, nedavno preminuli Pero Skansi, objavio je prozivku igrača. Okupljanje je bilo 14. svibnja 1992. u Zagrebu, a prvi su poziv za reprezentaciju dobili: Dražen Petrović (New Jersey Nets), Velimir Perasović (Split), Danko Cvjetićanin (Cibona), Vladan Alanović (Cibona), Alan Gregov (Zadar), Toni Kukoč (Benetton), Arijan Komazec (Zadar), Veljko Mršić (Cibona), Aramis Naglić (Split), Siniša Kelečević (Zadar), Dino Rađa (Roma), Stojko Vranković (Boston Celtics), Žan Tabak (Split), Goran Sobin (Cibona) i Stipe Šarlija (Zadar).

Stojko je otpao jer je Boston igrao play off, pa je naknadno priliku dobio Franjo Arapović. Slovenci su imali također na raspolaganju kvalitetnu selekciju ali domaći navijači nisu uspjeli vidjeti domaćeg dečka, Juru Zdovca koji je u to vrijeme boravio u SAD. Zato je tu bio još jedan bivši reprezentativac, sa velikim igračkim iskustvom, većim od svih preostalih igrača na parketu, Peter Vilfan. Pored Vilfana tu su još bili Hauptman, Alibegović, Kotnik, provjerena imena, ali oni neki mlađi poput Jake Daneua i Borisa Gorenca.
Slovenci nisu imali šanse, završilo je 74:93.

Dražen Petrović zabio je 18 koševa, prve službene za reprezentaciju, Rađa 10, Kukoč osam. Toni je zabio i prvi hrvatski koš na utakmici. Kod Slovenije prvo ime je bio Alibegović sa 16 poena. Vrlo brzo ove dvije selekcije će se ponovo naći na parketu jedna protiv druge. U drugom krugu kvalifikacija za Olimpijadu, Hrvatske je bila opet bolja 93:70. Iz Zaragoze Hrvatska je kao druga otišla u Barcelonu, Slovenija je ostala na petom mjestu.

Kopirati
Drag cursor here to close