Natjecanje u tricama

Potvrđen je prvi muško-ženski dvoboj u NBA ligi!

Ionescu je pobjedom 2023. na ženskom natjecanju u tricama izazvala Curryja na dvoboj, kada je osvojila 37 od maksimalnih 40 bodova što je vrlo impresivan učinak.
Sport / Košarka | 31. 01. 2024. u 23:03 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Košarkaški svijet se polako zagrijava za najuzbudljiviji vikend svake godine i popularni All- Star Game. Ekshibicijsko je to natjecanje gdje se skupljaju najbolji košarkaši američke NBA lige i sudjeluju u raznim natjecanjima, a glavna je utakmica između 24 najbolja igrača lige, koji su izglasani od novinara, igrača i publike. Oni se podjele u dvije ekipe po dvanaest igrača, većinom na igrače Istočne i Zapadne Konferencije, ali zadnjih godina praksa je bila da se izaberu kapetani, koji nasumično biraju svoje igrače, jedan po jedan, neovisno o Konferenciji u kojoj nastupaju.

Ove godine NBA vraća All-star utakmicu na "staromodni" tip, Istok protiv Zapada. Kapetan Istoka bit će Giannis Antetokounmpo, igrač Milwaukee Bucksa i dvostruki MVP lige, dok će Zapad predvoditi LeBron James, legendarni 'King', četverostruki MVP i isto toliko puta prvak lige.

All-star utakmica dolazi kao "šećer na kraju", na zadnji dan ovog globalno praćenog "eventa". Ove godine organizator događa je Indiana, a sve će se početi u petak, 16. veljače, utakmicom između mladih igrača lige, novajlija te onih koji igraju u rezervnoj ligi najpopularnije košarkaške lige, popularni "Rising Stars". Također isti dan igra se popularni "Celebrity game" gdje se skupe brojne poznate osobe iz različitih sfera života i svojim prisustvom uveličaju ovo natjecanje.

Subota je rezervirana za individualna natjecanja, Skills challenge u kojem će se naći igrači koji dobro 'barataju' s loptom, zatim ide natjecanje u šutiranju trica, a kraj dana rezerviran je za natjecanje u zakucavanjima, koji privuče i najveći broj gledatelja. Nedjelja je posvećena popularnoj utakmici između najvećih zvijezda lige.

Prvo natjecanje u tricama

NBA All-star natjecanje prvi je put odigrano davne 1951. godine, domaćin je bio grad Boston, dvorana Boston Garden. Istok je savladao Zapad rezultatom 111:94, a MVP utakmice bio je domaći igrač, centar Bostona, Ed Macauley. Natjecanje u tricama prvi je put odigrano čak 35 godina kasnije, 1986. godine.

Tadašnji All-star održan je u Dallasu, a titulu prvog pobjednika u povijesti ovog natjecanja ponio je legendarni "bijeli šuter", apsolutna ikona NBA lige, legenda Boston Celticsa, Larry Bird. Imao je 22 poena od maksimalnih 30.

Sljedeće dvije godine, Bird je također bio pobjednik u ovom natjecanju. Dakle, sveukupno je legenda Celticsa naziv najboljeg šutera osvojio tri godine zaredom, što ga svrstava na vrh ljestvice igrača koji su više puta osvojili ovo natjecanje. Bird prvo mjesto s tri osvojene titule dijeli s Craigom Hodgesom, američkim bek šuterom i dvostrukim NBA prvakom. On je također ovu laskavu titulu osvojio tri puta zaredom, od sezone 1989./90. pa do sezone 1991./92.

Sve je ove titule postigao dok je bio član Chicago Bullsa. Zanimljivo je da Hodges drži rekord po broju pogođenih trica bez promašaja na ovom natjecanju. On je 1989. godine u Miamiju pogodio prvih 19 trica koje je ispalio, čime drži rekord po broju uzastopno pogođenih šuteva.

Pet je igrača ovu titulu osvajalo po dva puta, a to su bili: Peđa Stojaković, Jeff Hornacek, Mark Price, Jason Kapono i Stephen Curry.

Prvi muško-ženski dvoboj u šutiranju

Ovogodišnji NBA All-star ostat će zapamćen po prvom muško-ženskom dvoboju u tricama ikada. Naime Steph Curry, najbolji šuter u povijesti košarke i rekorder po broju pogođenih trica u regularnoj sezoni tijekom svoje karijere, njih čak 3577 prihvatio je izazov WNBA košarkašice Sabrine Ionescu, razigravačice New York Libertyja.

Ionescu je pobjedom 2023. na ženskom natjecanju u tricama izazvala Curryja na dvoboj, kada je osvojila 37 od maksimalnih 40 bodova što je vrlo impresivan učinak. Steph je na utakmici protiv Sacramenta 25. siječnja pozvao Sabrinu na dvoboj, koja je putem društvenih mreža prihvatila izazov.

Natjecanje između ovo dvoje iznimnih šutera održat će se ove godine na All-staru u Indianapolisu, u subotu 17. siječnja.

Dvoboj će biti također humanitarnog karaktera. Curryjeva Eat.Learn.Play neprofitna organizacija i Sabrinina S/20 zaklada primit će donaciju od NBA i WNBA, a kao dodatak, za svaku pogođenu tricu donirat će se i određena suma novca za potporu gospodarskom osnaživanju crnačke organizacije.

Svaka pogođena regularna lopta donijeti će dodatnih tisuću američkih dolara u kasu ove organizacije, bonus lopta vrijedit će dvije tisuće dolara, a pogodak s 9 metara iznosit će tri tisuće.

Curry će šutati s loptom koju koriste muški NBA košarkaši, dok će Ionescu svoju magiju pokazati s WNBA loptom.

Kopirati
Drag cursor here to close