Do daljnjeg

NBA utakmice odgođene nakon prosvjeda igrača zbog policijske brutalnosti

Bojkot se sprema i u MLB-u, najjačoj bejzbol ligi na svijetu. Milwaukee Brewersi trebali su igrati utakmicu protiv Cincinnati Redsa, ali sastat će se kako bi diskutirali o mogućem bojkotu.
Sport / Košarka | 27. 08. 2020. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su Milwaukee Bucksi odbili odigrati petu utakmicu NBA doigravanja protiv Orlando Magica, isto su bili spremni napraviti Los Angeles Lakersi protiv Portland Trail Blazersa. Na kraju, liga je odlučila odgoditi sve utakmice koje su se trebale igrati večeras i kroz noć.

Razlog bojkota NBA igrača je posljednji primjer policijske brutalnosti nad crncima u SAD-u. Jacob Blake, 29-godišnji Afroamerikanac, sedam puta je upucan u leđa.

Blake je prišao automobilu i otvorio vrata, nakon čega ga je policajac upucao iz blizine u leđa, držeći ga za majicu. To je napravio pred troje Blakeove maloljetne djece.

Ranjenog muškarca u bolnicu je prevezla policija. Incident se dogodio u nedjelju oko 17 sati po lokalnom vremenu, a ubrzo se na mjestu događaja okupilo oko 60 građana, koji su počeli prosvjedovati. Prosvjedi su u međuvremenu postali nasilni i samo je dodano ulje na vatru nakon ubojstva Georgea Floyda prije tri mjeseca koje je izazvalo velike prosvjede i nerede diljem zemlje. Podsjetimo, Floyd je ubijen tako što mu je policajac gotovo devet minuta gnječio vrat koljenom.

Bojkot koji je prvo krenuo iz NBA lige mogao bi se raširiti i u ostatak američkog sporta sudeći po reakcijama na društvenim mrežama. Brojni NBA, NFL i MLB igrači izrazili su podršku igračima koji su se odlučili za bojkot. Oglasio se i LeBron James, najveća zvijezda NBA lige.

"Jebeš ovo! Tražimo promjene, dosta nam je", napisao je James na Twitteru.

Bojkot se sprema i u MLB-u, najjačoj bejzbol ligi na svijetu. Milwaukee Brewersi trebali su igrati utakmicu protiv Cincinnati Redsa, ali sastat će se kako bi diskutirali o mogućem bojkotu.

Ključno će biti koliko će se bojkot proširiti u ostale sportove. Ako se proširi MLB-om, a pogotovo NFL-om (liga američkog nogometa) koja je najpopularnija u zemlji, mogli bismo vidjeti situaciju gdje se profesionalni sport ne igra u SAD-u.

Igrači ovim potezom pokušavaju skrenuti pažnju na trenutno najvažnije probleme u američkom društvu, a to su izostanak rasne ravnopravnosti i policijska brutalnost prema Afroamerikancima.

Kopirati
Drag cursor here to close